blog

Alternatief voor de warmtepomp

De gasprijzen gaan door het dak! Veel mensen zoeken een alternatief voor het verwarmen op gas. Een warmtepomp wordt vaak als logische oplossing gezien, en is in veel gevallen ook een goed alternatief, maar zeker niet altijd.

In sommige gevallen zijn er veel geschiktere oplossingen. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor de warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Wanneer je zoekt naar een alternatief voor de CV ketel dan kom je al snel terecht bij een warmtepomp.

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een koelkast, maar dan andersom. Een warmtepomp pompt warme lucht juist in de ruimte.

Is de warmtepomp voor mij geschikt?

Je moet rekening houden met een aantal zaken voordat je een warmtepomp aanschaft. Allereerst heb je natuurlijk de ruimte nodig om een warmtepomp en zijn buitenunit te plaatsen.

Een warmtepomp maakt altijd een beetje geluid. En er zijn veel voorbeelden te noemen waarbij een warmtepomp voor overlast zorgt. Er zijn wellicht ook stillere modellen, maar helemaal geluidloos zijn ze niet.

Een warmtepomp heeft onderhoud nodig. Laat je niet op tijd onderhoud uitvoeren, dan bestaat de kans dat de warmtepomp een heel groot deel van zijn effici├źntie verliest. We raden je aan om altijd een spaarpotje achter de hand te houden omdat er ook wel onverwachts iets kapot kan gaan.

Wat is een alternatief voor de warmtepomp?

Of de warmtepomp dus echt zo duurzaam is als wordt beweerd is dus moeilijk te zeggen. Omdat het heel erg afhankelijk is van de situatie. Voor sommige situaties zal een warmtepomp geschikt zijn, voor andere niet.

Een alternatief is in ieder geval elektrische verwarming. De meeste huizen worden verwarmd via gas, maar eigenlijk is elektrische verwarming helemaal niet gek. Vaak wordt gedacht dat elektrische verwarming veel duurder is dan gas. Wanneer je alles goed afstelt op jou warmtevraag dan is dat niet zo.

En al helemaal niet nu de gasprijzen door het dak schieten. Daarnaast wordt met elektrisch verwarmen vaak een elektrische convectorkachel bedoeld. En die verbruiken aardig wat stroom. Met name door de intreding van diverse infrarood verwarmingsproducten is elektrische verwarming helemaal niet duurder.

Infrarood panelen als alternatie voor de warmtepomp

Infrarood panelen worden gebruikt om lokaal bij te verwarmen maar worden ook gebruikt als hoofdverwarming.

Bekijk de infrarood panelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.