blog

Elektrische boiler voor de douche kopen: dit moet u weten

moderne boiler aan de muur

Een elektrische boiler is een ideale oplossing om warm water te genereren voor de douche. Hiermee kunt u volledig gasloos genieten van een verfrissend moment voor uzelf. Het goede nieuws is dat alle soorten elektrische boilers volledig geschikt zijn voor de badkamer, inclusief bad en douche. Welk model geschikt is voor uw behoeften, zal afhangen van een aantal factoren. 

Over het algemeen zijn het aantal liter en de energie-efficiëntie (het verbruik) van de elektrische boiler de belangrijkste overwegingen. Deze zullen grotendeels de verbruikskosten van het apparaat bepalen. Kies altijd voor een reservoir met voldoende capaciteit. Hoe groter het aantal personen in uw huishouden, des te meer liter er nodig zal zijn voor de boiler. 

Een elektrische boiler van 50 liter is over het algemeen de standaard capaciteit voor een huishouden van twee personen. Deze geeft u voldoende warm water voor twee keer douchen, maar ook voor het nodige verbruik van warm water in de keuken. Bovendien is een boiler van 50 liter gemakkelijk te installeren, omdat het een compact apparaat is. 

In de webwinkel van Dutch Heating zijn elektrische boilers van 30 liter, 50 liter, 80 liter, 100 liter, 120 liter en 150 liter verkrijgbaar. Onze Tesy-modellen zijn zeer energie-efficiënt en uitermate geschikt voor de badkamer (inclusief douche, bad en kraan voor de gootsteen). Bekijk hieronder direct het volledige assortiment: 

Hoeveel stroom verbruikt een douche boiler?

Een kleine elektrische boiler voor de douche van 30 liter verbruikt tussen de 1,5 kWh en 2,5 kWh aan stroom per keer dat de boiler de opwarmcyclus opnieuw start. Bij een relatief grote boiler (100 liter) komt dit neer op 3 tot 5 kWh per opwarmcyclus van de boiler. 

In de praktijk zal het totale stroomverbruik van een boiler voor de douche per situatie sterk verschillen. Er zijn een aantal factoren die zullen bepalen hoeveel stroomverbruik de boiler in uw situatie zal behalen: 

  • Capaciteit van de boiler: Logischerwijs kost het meer energie om het water in een grotere opslagtank op te warmen, dan wanneer er sprake is van een kleine boiler of een doorstroomboiler. Hoe groter de capaciteit (het aantal liter), hoe groter het stroomverbruik. 
  • Isolatie van de opslagtank: Hoe langer het warme water in een opslagtank van een boiler warm blijft, hoe minder stroom er nodig zal zijn om het water op temperatuur te houden over langere tijdsperioden. Kies bij aanschaf dus altijd voor een boiler met goede isolatie. 
  • Gebruikspatroon: Hoe vaak gaan personen in uw huishouden onder de douche? Hoe lang staat iemand per keer onder de douche? Maakt u gebruik van waterbesparende maatregelen zoals een besparende douchekop? Hoe meer u gebruik maakt van het warme water, hoe meer energie u kwijt bent aan het opwarmen van water met uw elektrische boiler. 
  • Temperatuurinstellingen: U kunt instellen hoe warm het water in de opslagtank moet zijn. Een elektrische boiler moet harder werken om het water één of enkele graden warmer te maken. Een goede balans tussen douchecomfort en een zo laag mogelijke temperatuur vinden kan veel stroom helpen besparen. 

Verbruikskosten douche met elektrische boiler per jaar

Op jaarbasis zal het gebruik van een elektrische boiler voor de douche gemiddeld uitkomen op 2000 kWh per jaar per persoon (uitgaande van 150 liter per douchebeurt). De aanname in dit verbruik is dat u vrijwel elke dag een douche neemt van zo’n 15 minuten (of 10 minuten met een regendouche). 

Uitgaande van een prijs per kWh van €0,32 eurocent, komen de verbruikskosten voor een douche met elektrische boiler neer op gemiddeld €640,- euro per persoon per jaar

Deze verbruikskosten per jaar voor het douchen zijn uiteraard gemakkelijk te verlagen. Dit kan u bijvoorbeeld doen door een besparende douchekop te nemen die minder water verbruikt, door korter te douchen, of simpelweg door minder vaak te douchen. 

Hoe lang kan u douchen met een elektrische boiler?

Gemiddeld kunt u 15 minuten douchen met een standaard formaat elektrische boiler van 50 liter. Om de douchetijd te verdubbelen koopt u een boiler met een capaciteit die ongeveer 1,2 keer groter is. Om in totaal 30 minuten te douchen heeft u dus een elektrische boiler van 120 liter nodig. 

In de webwinkel van Dutch Heating zijn elektrische boilers met verschillende capaciteiten beschikbaar. Hieronder een kort overzicht van de indicatieve douchetijden per aantal liter: 

  • 30 liter = 9 minuten 
  • 50 liter = 15 minuten 
  • 80 liter = 20 minuten 
  • 100 liter = 25 minuten 
  • 120 liter = 30 minuten 
  • 150 liter = 37,5 minuten 

Een elektrische boiler kopen voor de douche

De aanschaf van een elektrische boiler geeft de gebruiker een hoop vrijheid: u bent dankzij dit type boiler niet langer afhankelijk van een gasaansluiting voor uw warmte water. Gebruikt u het apparaat in combinatie met eigen zonnepanelen, dan kunt u al snel zeer goedkoop douchen. 

Naast thuisgebruik zijn dit type boilers ook erg populair in vakantiehuizen, chalets, en woningen op wielen zoals tiny houses. Dit komt door het installatiegemak: er is bijvoorbeeld geen rookgasafvoer nodig (zoals bij een geiser of combi-ketel). Omdat het een gasloze optie is heeft u eigenlijk alleen een stopcontact nodig. 

De hoogwaardige elektrische boilers in de webwinkel van Dutch Heating helpen u snel aan een oplossing voor warm water in huis. Ons professionele team staat graag voor u klaar om eventuele vragen te beantwoorden rondom het gebruik en de installatie van de elektrische boiler. 

Benieuwd geworden? Bekijk hieronder direct ons actuele aanbod: