blog

Elektrische boiler met zonnepanelen combineren: goed idee?

Door eigen zonnepanelen te combineren met een elektrische boiler wordt er op duurzame wijze warm water opgewekt met eigen stroom. Ten opzichte van alternatieven kan het een goede keuze zijn, maar er moet goed gekeken worden welke optie het goedkoopste is.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen een financieel aantrekkelijke keuze zijn om warm water in huis te produceren. Overweeg voor betrouwbare stroomproductie ook accu opslag voor piekmomenten van de zonnepanelen.

Zelf stroom opwekken voor een boiler kan u mogelijk veel geld besparen op de energierekening. Zeker in een wereld waar stroom steeds duurder wordt, is de optie zeer aantrekkelijk. Kunt u de initiële investering doen, dan is lokale stroomproductie in vrijwel alle situaties de goedkopere en duurzamere oplossing.

Heeft u vragen over het combineren van onze elektrische boilers met zonnepanelen? Of bent u simpelweg benieuwd welke elektrische boilers in ons assortiment te vinden zijn? Dan staat het team van Dutch Heating graag voor u klaar. Neem contact met ons op of bekijk direct ons actuele aanbod in de webwinkel:

Bekijk onze actuele aanbod van elektrische boilers

Hoe werkt de combinatie zonnepanelen en elektrische boiler?

Installeert u zonnepanelen op het dak van uw huis, dan blijft er na aftrek van normaal energieverbruik vaak een overschot over. Dit kan worden teruggeleverd aan het algemene stroomnet, of zelf worden gebruikt voor andere doeleinden. Zoals een elektrische boiler.

De overproductie van zonnepanelen kan door middel van een automatisch regelsysteem de elektrische boiler voorzien van energie. Water in de boiler kan hiermee worden opgewarmd met de zelf opgewekte zonne-energie.

U heeft hierdoor veel minder (of mogelijk helemaal geen) stroom meer nodig van het algemene stroomnet. Dat kan jaarlijks enorm veel geld besparen. Met de hoge energieprijzen van vandaag de dag is dit gemiddeld al snel meer dan duizend euro (op jaarbasis).

Hoeveel zonnepanelen nodig voor een elektrische boiler?

Gemiddeld genomen zijn er voor een standaard elektrische boiler zo’n 8 zonnepanelen van 320 Wp nodig. Kiest u voor een PV boiler (zonneboiler), dan is het voldoende om 6 zonnepanelen van 320 Wp te gebruiken. In deze berekening is rekening gehouden met een correctiefactor van 0,85.

Bij zonnepanelen staat de term Wp voor ‘Wattpiek’, een indicator voor de hoeveelheid stroom die een paneel onder optimale omstandigheden maximaal kan opwekken.

Omdat de omstandigheden voor zonnepanelen in Nederland niet altijd even optimaal zijn (m.b.t. het gemiddelde weertype), is het nodig een correctie toe te passen in de schatting. Hierdoor krijgt u een realistischer beeld van de benodigde aantal zonnepanelen op het dak.

Onthoud altijd dat er veel factoren invloed kunnen hebben op de daadwerkelijke productie en consumptie van de zonnepanelen en elektrische boiler. Hierbij kunt u denken aan:

  • De optimale oriëntatie van de PV panelen ten opzichte van de zon. Ideaal is een zuidelijke oriëntatie met een hoek tussen de 30 en 35 graden voor een schuin dak, of een hoek van 36 graden voor een plat dak.
  • Het type en model elektrische boiler dat wordt gebruikt in combinatie met de PV panelen. Niet elke soort boiler is even zuinig, ga altijd voor hoge kwaliteit. Een adviseur van Dutch Heating kan u hierbij helpen.
  • De manier waarop de elektrische boiler wordt gebruikt. Hoe gebruikt u warm water op een normale dag? Hoe verschilt dit voor alle personen die behoren tot uw huishouden? Denk aan hoe lang u wil douchen, afwassen, of soortgelijke activiteiten.

Elektrische boiler met zonnepanelen: de voordelen

Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt bijna 1800 kWh per jaar, verbruikskosten kunnen tegenwoordig al snel boven de 1000 euro per jaar uitkomen. De daadwerkelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van uw totale verbruik en de kWh prijs die u betaald aan uw energieleverancier.

Wat uw precieze energiebedrag ook is, de investeringskosten voor zonnepanelen en de boiler zelf zijn eigenlijk verwaarloosbaar in vergelijking met de verbruikskosten. Het belangrijkste voordeel van het combineren van een elektrische boiler en eigen zonnepanelen is dan ook de kostenbesparing.

Naast het financiële aspect kan het koppelen van zonne-energie aan de boiler nog een aantal andere voordelen hebben, waarvan de volgende de belangrijkste zijn:

  • Verhogen efficiëntie zonnepanelen: Zonder het installeren van een accu voor zonnepanelen kunt u met een elektrische boiler gemakkelijk de efficiëntie van de zonnepanelen sterk omhoog gaat. Er hoeft minder energie te worden teruggeleverd aan het reguliere stroomnet en u gebruikt zelf meer van de zelf opgewekte stroom.
  • Woningwaarde: Bent u eigenaar van de woning, dan kan het installeren van dit type zelfvoorzienende gasloze oplossingen een goede manier zijn om de waarde van het huis te verhogen. De vraag naar dit type duurzame oplossingen is immers enorm groot.
  • Toekomstbestendig: Binnen Nederland bewegen we ons binnen niet al te lange tijd naar een gasloze samenleving. De overheid zal naar verwachting woningen steeds meer ‘van het gas af halen’. Door zelf een voorsprong te nemen op deze onvermijdelijke verandering hoeft dit in de toekomst niet langer te worden veranderd.
  • Zelfvoorzienend: U bent vrijwel volledig onafhankelijk van het energienet door zelf de stroom te leveren voor een grootverbruiker als de elektrische boiler. Valt de stroom op enig moment uit, dan heeft u hier thuis geen last van.
  • Duurzaam: Op gebied van milieubewustzijn is het gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie natuurlijk een zeer goede keuze. Ook het verlagen van het gasverbruik dankzij de elektrische boiler maakt hier een belangrijk deel van uit. U draagt hiermee een steentje bij aan een betere toekomst.

Duurzaam warm water opwekken in huis

Gezien de grote potentiële besparing die de combinatie zonnepanelen en elektrische boiler kan opleveren, is het in veel gevallen een aantrekkelijke oplossing. Bovendien is het ook een zeer milieuvriendelijke keuze ten opzichte van alternatieve methoden om warm water op te wekken.

Met een automatisch regelsysteem kan het overschot aan zonne-energie op slimme wijze worden gebruikt voor het opwarmen van warm water in uw boiler. Dat proces kan op jaarbasis vele honderden (of zelfs meer dan duizend) euro schelen.

Een investering in een elektrische boiler wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker. Bij Dutch Heating helpen we onze klanten daarom graag om dit soort duurzame ideeën werkelijkheid te laten worden. Dat begint natuurlijk bij het kiezen van een zuinige elektrische boiler van hoge kwaliteit.

We nodigen u graag uit om eens een kijkje te nemen bij het actuele aanbod elektrische boilers in onze webwinkel:

Bekijk onze elektrische boilers