blog

Huis verwarmen zonder gas

De gasprijs is de laatste tijd aan het stijgen en daarom zijn veel mensen opzoek naar een manier om hun huis te verwarmen zonder gas. We worden nu dus hard geraakt in de portemonnee. Maar de overheid wilt al jaren naar een samenleving zonder gasverbruik. Tot nu toe liep het moeizaam. Nu lijkt dit proces echter in een stroomversnelling te zijn beland.

Waarom moeten we van het gas af?

In de jaren zestig werd een gigantische gasbel ontdekt in de Nederlandse bodem. We hebben daar veel geld aan verdient. Nu lijkt het einde in zicht en moeten we gaan nadenken over alternatieven.

Men weet al tientallen jaren dat gaswinning- en verbruik slecht is voor het milieu. Het is nu zelfs zo erg dat de opwarming van het klimaat en aardbevingen rechtstreeks worden gelinkt aan het gasverbruik. Nederland heeft als doelstelling om in 2050 geen gas meer te verbruiken. Of dat echt gaat lukken is sterk de vraag. Het lijkt volgens wetenschappers soms te ontbreken aan concrete plannen.

Wat wel duidelijk is is dat het succes niet afhangt van 1 oplossing. We zullen met allerlei verschillende oplossingen moeten komen om het gasverbruik te stoppen.

Wat is er mis met Russisch gas?

Rusland is de laatste jaren een belangrijke leverancier geweest van gas. Heel Europa heeft jarenlang Russisch gas geconsumeerd.

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne staan de zaken op scherp. De gasprijzen zijn hierdoor gestegen en de levering staat onder druk.

We zijn ons er dus ineens van bewust dat we eigenlijk te afhankelijk zijn van Russische leveranties. Er wordt zelfs gesproken om de gaskraan in Groningen weer verder open te draaien. Dat zou misschien wel weer een stap zijn in de verkeerde richting.

Moeten we dan kernenergie gaan gebruiken?

In Nederland is momenteel 1 kerncentrale actief. Die centrale staan in Zeeland en stamt uit 1973.

Sinds de ramp in Tjernobiel wordt kernenergie constant in een kwaad daglicht gesteld. Volgens sommige wetenschappers kan het ook anders. De ramp in Tjernobiel is het gevolg van een menselijke fout. Dit soort fouten kunnen vandaag de dag gemakkelijk worden voorkomen. Het is zelfs mogelijk om een extreem veilige kerncentrale te bouwen.Wanneer een kerncentrale goed wordt opgebouwd is kernenergie de schoonst mogelijke energie. Het gevaar schuilt echter in het geval dat het fout gaat, dan kunnen de gevolgen groot zijn.

Nederland heeft besloten om de komende jaren twee kerncentrales bij te bouwen. Het kabinet hoopt dat de nieuwe kerncentrales in 2035 gereed zijn.

Huis verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel in het nieuws gebracht. Het zou volgens sommigen de oplossing moeten zijn voor alles. Maar sommige gebruikers van een warmtepomp weten ondertussen beter. Wij zijn echt geen tegenstander van warmtepompen. Maar het is wel belangrijk om de juiste oplossing per situatie te bepalen. In sommige gevallen licht het helemaal niet voor de hand om een warmtepomp in te zetten.

Huis verwarmen met elektrische verwarming

Elektrische verwarming is jarenlang een taboe geweest. Het was geen geschikte oplossing omdat het energieverbruik te hoog was vergeleken bij gas. En laten we eerlijk zijn, tegen gas kan het niet op. Het verwarmen met gas was met de gasprijzen van voorheen zeker goedkoper. Maar daar is per direct verandering in gekomen.

Elektrische verwarming is tegenwoordig een oplossing die serieus wordt overwogen. En dat is goed nieuws.

In combinatie met zonnepanelen is elektrische verwarming zelfs een hele interessante oplossing. Je kan dan direct het stroom verbruiken wat je opwekt met de zonnepanelen.

Meer over infrarood verwarming in de woonkamer

Geef een reactie