blog

Is infrarood terrasverwarming geschikt om binnen te gebruiken?

infrarood paneel verplaatsbaar dutchheating met voetensteun

Zoals de naam ‘infrarood terrasverwarming’ al doet vermoeden, is het systeem uitsluitend bedoeld om een terras in de buitenlucht te verwarmen. Terrasverwarmers van dit kaliber zijn ontworpen voor buiten en hierdoor in principe niet bedoeld om binnen te gebruiken. Dit kan mogelijk gevaarlijke situaties opleveren.

Hoewel het technisch gezien wel mogelijk om een infrarood terrasverwarmer binnen te gebruiken, is dit om veiligheidsoverwegingen sterk af te raden. Oververhitting, gebrek aan ventilatie en mogelijk brandgevaar behoren allemaal tot de mogelijke risico’s. Overweeg hierom alternatieve verwarmingssystemen te gebruiken die wel specifiek zijn ontworpen voor binnengebruik.

Er zijn gelukkig veel goede alternatieve vormen van infrarood verwarming voor de binnenruimte. Denk hierbij aan een efficiënt systeem als elektrische infrarood vloerverwarming, of bijvoorbeeld het gebruik van zuinige infrarood panelen. In een grotere werkruimte kan ook een infrarood kachel of infraroodstraler tot de mogelijkheden behoren.

Bent u op zoek naar een geschikte infrarood oplossing voor uw binnenruimte? In de webwinkel van Dutch Heating kunt u altijd terecht voor het beste aanbod op gebied van infrarood verwarming, zowel voor binnen als buiten:

Bekijk de infrarood terrasverwarming

Infrarood terrasverwarming is bedoeld voor buiten

Hoewel het wel goed mogelijk is om infrarood terrasverwarming te gebruiken in een afgesloten buitenomgeving (zoals een terras met overkapping), is het onder alle omstandigheden sterk af te raden om deze soort terrasverwarming binnen te gebruiken.

Terrasverwarming is expliciet niet ontworpen voor binnen. Gebruik hierom nooit een elektrische infrarood terrasverwarmer in huis of in een werkplaats. Infrarood buitenverwarming mag om veiligheidsredenen alleen worden gebruikt op een terras, in een tuin, op een veranda, of voor een soortgelijke buitenomgeving.

Vanwege de manier waarop een infrarood terrasverwarmer zijn warmte verspreid is het zoals vermeld technisch gezien wel mogelijk om een apparaat als deze met enkele aanpassingen binnen toe te passen. We raden dit echter sterk af, omdat er de nodige veiligheid- en gezondheidsrisico’s aan vastkleven. Laten we de mogelijke risico’s eens wat verder onder de loep nemen.

De risico’s van een terrasverwarmer in huis

Tenzij een infrarood terrasverwarming specifiek is ontworpen en goedgekeurd voor gebruik in een binnenomgeving, moet binnenshuis gebruik (zonder uitzondering) altijd worden vermeden. Er kleven namelijk enkele serieuze veiligheidrisico’s aan vast. Denk hierbij onder meer aan de volgende risico’s:

1. Ventilatiegebrek: Luchtcirculatie in binnenruimtes is over het algemeen een stuk minder goed dan buitenruimtes. Dit kan zorgen voor opbouw van excessieve warmte, voornamelijk in de terrasverwarmer zelf. Het resultaat is mogelijke oververhitting of een benauwd gevoel in de binnenomgeving.

2. Brandgevaar: De zeer hoge temperaturen die infrarood terrasverwarmers kunnen bereiken zijn ook een groot potentieel brandgevaar. Lucht ontvlambare objecten als gordijnen of meubels te dicht bij de grote warmtebron plaatsen kan vervolgens zorgen voor brand.

3. Gezondheidsrisico’s: Ondanks het feit dat infrarood warmtestraling ongevaarlijk is, kunnen sommige modellen terrasverarmers behoorlijke elektromagnetische velden creeëren of zorgen voor te veel geconcentreerde infraroodstraling. Dit kan in de binnenruimte over langere perioden mogelijk gezondheidsproblemen opleveren voor personen die hier aan worden blootgesteld. In een buitenomgeving is dit risico echter verwaarloosbaar.

Geschikte infrarood alternatieven voor binnen

Naast de risico’s voor veiligheid en gezondheid is het gebruik van infrarood terrasverwarming ook simpelweg een inefficiënte keuze voor binnenverwarming. Er zijn veel andere soorten elektrische infrarood verwarming die betere energie-efficiëntie kunnen leveren en prettiger zijn in gebruik.

Denk hierbij aan goede alternatieven voor binnen in de categorie infrarood verwarming, zoals (amorfe) infrarood vloerverwarming, verschillende soorten infrarood panelen, of bijvoorbeeld een infrarood kachel. Voor een industriële omgeving kunnen ook infraroodstralers een mogelijkheid zijn.

In de webwinkel van Dutch Heating zijn veel van deze alternatieven voor infrarood verwarming te vinden tegen een eerlijke prijs. We hebben veel van het zoekwerk voor u uit handen genomen. In elke categorie infrarood verwarmers hebben we de beste producten voor u uitgezocht. Bekijk in de webwinkel welke mogelijkheden voor u interessant kunnen zijn voor uw situatie:

Infrarood verwarming is een efficiënte keuze

Voor zowel buiten als binnen is infrarood verwarming een efficiënte en duurzame verwarmingsbron die veel voordelen kent. Echter zijn er specifieke soorten infrarood verwarmers beschikbaar voor verschillende toepassingen. Deze zijn erg ahankelijk van de manier waarop de verwarmingsbron zal worden gebruikt.

Een infrarood terrasverwarming is echt exclusief bedoeld voor buiten, terwijl binnen juist andere goede oplossingen beschikbaar zijn. Amorfe infrarood vloerverwarming of losse infrarood panelen kunnen in zowel grote als kleine ruimten een goede warmteoplossing bieden.

Duidelijke overeenkomst tussen alle soorten en varianten infrarood verwarming zijn enkele voordelen die al deze prettige vormen van warmteproductie met elkaar gemeen hebben. Dit zijn in een notendop de belangrijkste voordelen van verwarmen met infrarood:

De mogelijkheid om volledig gasloos een ruimte te verwarmen

Zeer hoge efficiëntie die zorgt voor grote besparingen in het energieverbruik

Direct comfortabele warmte produceren zonder de lucht te hoeven verwarmen

Veel snellere opwarmtijd ten opzichte van standaard luchtverwarming

Een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief die toekomstbestendig is

Slim verwarmen in specifieke zones, zonder het hele gebouw centraal te verwarmen

Praktisch en makkelijk in gebruik, ook op afstand of met slimme thermostaat te bedienen

Flexibele installatie alleen waar u dit wil, verwarm uitsluitend waar het nodig is

Binnenruimten verwarmen met infrarood

Binnen aan de slag gaan met een infrarood terrasverwarming is in theorie mogelijk, maar uit overwegingen voor veiligheid en efficiëntie is het een keuze die sterk is af te raden. In plaats daarvan is het verstandig om te kijken naar andere soorten infrarood verwarming die wél bedoeld zijn voor binnen.

Te denken valt aan het verwarmen van de binnenruimte met (amorfe) infrarood vloerverwarming. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten infrarood panelen. Een infrarood kachel behoort ook tot de mogelijkheden, maar is vooral bedoeld voor flexibel gebruik.

Binnen zonder gas verwarmen kan perfect met infrarood techniek, maar een terrasverwarmer is echt bedoeld voor gebruik buiten. Het is té krachtig voor binnen en is hier simpelweg niet voor bedoeld. Ook in grote bedrijfshallen o werkruimtes zijn er betere alternatieven, denk bijvoorbeeld aan een alternatief als een infraroodstraler.

Bij Dutch Heating helpen we u graag verder aan een geschikte infrarood oplossing voor uw specifieke behoeften. Vertel ons meer over uw project, of verken direct de verschillende soorten producten in de wereld van infrarood verwarming door eens een kijkje te nemen in onze webwinkel: