Infrarood verwarming of warmtepomp: 6 verschillen
Is een huis verwarmen met infrarood verwarming een goed alternatief voor een warmtepomp? In dit praktische overzicht zullen we de belangrijkste verschillen uitlichten tussen de twee opties, zodat er een geïnformeerde keuze gemaakt kan worden.
Zowel infrarood verwarming als een warmtepomp zijn rendabele, haalbare methoden om een woning op lange termijn te verwarmen. Er is echter geen eenduidige ‘beste keuze’, omdat de beslissing volledig afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren, budget, maar ook het type woning dat moet worden verwarmd.
Hulp nodig bij het kiezen van de beste manier om het huishouden elektrisch te verwarmen? Stel vragen over de persoonlijke situatie aan één van onze verwarmingsexperts.
1. Methode van verwarmen verschilt sterk
Infrarood verwarming is een zeer directe manier van verwarmen, welke gebruik maakt van onzichtbare warmtestraling in het infrarood lichtspectrum. Infraroodwarmte is qua gevoel sterk te vergelijken met de prettige warmte van een zonnestraal, omdat het direct oppervlakten, objecten en personen in de directe bereik opwarmt zonder de lucht op te warmen.
Infraroodwarmte is een zeer directe, lokale zoneverwarming voor specifieke ruimten.
Infrarood panelen kunnen worden gebruikt als bijverwarming naast een ander verwarmingssysteem. Infrarood panelen kunnen ook worden ingezet als hoofdverwarming.
Infrarood vloerverwarming kan ook als hoofdverwarming worden ingezet, mits correct aangelegd.
De warmtepomp werkt daarentegen als een omgekeerde koelkast. Het apparaat onttrekt warmte uit de buitenlucht, bedoeld om water op te warmen en hiermee radiatoren of vloerverwarming van warmte te voorzien. Een standaard warmtepomp doet dit volledig elektrisch, terwijl de momenteel populaire hybride warmtepomp dit elektrisch doet met een cv-ketel op gas als back-up.
Warmte uit een warmtepomp is een relatief indirecte, centrale vorm van verwarming voor de volledige woning. Qua werking is het vergelijkbaar met de traditionele cv-ketel, maar de warmte wordt op een alternatieve manier gewonnen (onttrekking uit de buitenlucht met een buitenunit).
2. Warmtepomp geschikt voor sanitair warm water
Een ander belangrijk verschil tussen infrarood verwarming en een warmtepomp, is het feit dat alleen de warmtepomp gebruikt kan worden voor het verwarmen van het water uit de kraan. Een warmtepomp is hiermee dus een multifunctionele oplossing, die twee problemen in één keer oplost.
Wordt er gekozen voor infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming, dan moet er hiernaast nog een andere oplossing komen voor sanitair warm water. Dit is nodig om een warme douche te kunnen blijven nemen, of bijvoorbeeld de afwas te kunnen doen.
In combinatie met infrarood vloerverwarming kan efficiënte warmtepompboiler of een klassieke elektrische boiler gebruikt worden. Boilers als deze kunnen, net als de warmtepomp, sanitair warm water leveren in huis. Let op, de warmtepompboiler is (ondanks de vergelijkbare naam) nadrukkelijk niet hetzelfde apparaat als een warmtepomp.
3. Infrarood verwarming kan ook bij slechte isolatie
Waar goede isolatie bij het gebruik van een warmtepomp belangrijk is, is de isolatiewaarde van een ruimte iets minder van belang bij infrarood verwarming.
Dit is het gevolg van de bijzondere eigenschappen van infraroodwarmte, welke niet afhankelijk is van het opwarmen van de omgevingslucht.
Een woning die door een slecht energielabel minder geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp, kan hierdoor vaak zonder problemen gebruik maken van infraroodwarmte. De efficiëntie van infrarood verwarming zal niet verminderen bij een laag energielabel, tochtgaten, of de aanwezigheid van enkel glas in de kozijnen.
Daarentegen is goede isolatie enorm belangrijk om de verbruikskosten van een warmtepomp laag te houden. Bij nieuwbouw zal dit vrijwel nooit een probleem vormen, maar oude (bestaande) woningen of monumentale panden zijn soms zo slecht geïsoleerd dat een warmtepomp niet rendabel is.
4. Warmtepomp vergt meer onderhoud
Infrarood verwarming is onderhoudsarm, terwijl een warmtepomp periodiek moet worden voorzien van professioneel onderhoud. Een onderhoudsmonteur controleert jaarlijks de werking van de warmtepomp, reinigt de onderdelen (met name filters en ventilatoren) en vult koelvloeistof bij.
De periodieke kosten van onderhoud voor een hybride warmtepomp, de meest populaire soort warmtepomp in Nederlandse huishoudens, ligt gemiddeld genomen minimaal op €150 euro per jaar.
Infrarood panelen en infrarood kachels zullen enkel stofvrij hoeven worden gehouden, hier is geen professionele periodieke controle voor nodig. Na plaatsing van infrarood vloerverwarming is er zelfs helemaal geen onderhoud nodig. Vloerverwarming is na installatie volledig onderhoudsvrij voor de gehele levensduur.
5. Infrarood verwarming beter voor binnenlucht
Bij infrarood verwarming wordt warmtestraling gebruikt, welke de binnenlucht vrijwel niet beïnvloed. Hierdoor ontstaan er geen onnodige luchtstromen in de binnenruimte, een probleem dat bij traditionele radiatoren (en dus ook bij de warmtepomp) wel aanwezig is.
Luchtstromen kunnen zorgen voor opwaaiend stof, wat de luchtkwaliteit van de binnenruimte kan verminderen. Ook zal een radiator de luchtvochtigheid beïnvloeden in huis, een probleem dat niet aanwezig is bij de verschillende soorten infrarood verwarming.
Personen die veelvuldig last hebben van de luchtwegen (of problemen hebben met allergie) kiezen daarom bij voorkeur voor infraroodwarmte, omdat dit minder negatieve invloed heeft op de ademhaling en vochtigheid in huis.
6. Warmtepomp kan storend zijn
Een warmtepomp is een vrij groot apparaat, welke geïnstalleerd dient te worden in een goed geïsoleerde ruimte met toegang tot een geaard stopcontact, watertoevoer en waterafvoer. In principe wordt de warmtepomp met beugels aan de muur bevestigd. Hier moet ruimte voor zijn.
Bovendien moet er rekening worden gehouden met enige (merkbare) geluidsproductie. Op volle toeren zal een warmtepomp 55 decibel aan geluid produceren, vergelijkbaar met een koelkast. De ventilator van de buitenunit is aan een maximale geluidsproductie gebonden van 45 decibel overdag en 40 decibel ’s nachts.
In een compact land als Nederland komt het regelmatig voor dat buren de buitenunit van een warmtepomp als storend ervaren. De geluidsproductie, maar ook het aangezicht van dit onderdeel kan mogelijk problemen opleveren.
Deze problemen zijn niet relevant bij infrarood verwarming. Enkel infrarood panelen en kachels kunnen mogelijk esthetisch onwenselijk zijn in een ruimte. Infrarood vloerverwarming is zelfs volledig onzichtbaar en hierdoor totaal niet storend.
Elektrisch verwarmen met Dutch Heating
Zowel infrarood stralingswarmte als warmte afkomstig van een (hybride) warmtepomp zijn rendabele vormen van alternatieve verwarming. Wie van plan is om de cv-ketel voorgoed vaarwel te zeggen, kan beide opties overwegen ter vervanging.
In de praktijk zal infrarood vloerverwarming in combinatie met een warmtepompboiler een goed alternatief kunnen zijn voor een (hybride) warmtepomp. De combinatie boiler en vloerverwarming kan de functie van hoofdverwarming en sanitair warm water overnemen van de warmtepomp of cv-ketel.