Overstappen van gas naar elektrisch verwarmen: Checklist
Steeds meer huishoudens in Nederland kiezen er bewust voor om over te stappen van gas naar elektrisch verwarmen. Er komen immers steeds meer goede alternatieven voor de traditionele radiator op de markt. Maar waar moet u nu op letten bij het overgaan op verwarmen met stroom?
In dit overzicht delen we een praktische checklist om het overgangsproces van gas naar elektrische verwarming makkelijker te maken. Allereerst zal u zich moeten oriënteren op de mogelijkheden. Vervolgens berekent u het mogelijke verbruik en schat u de capaciteit in voor alle te verwarmen ruimtes.
Bij Dutch Heating Products helpen wij u om de juiste keuzes te maken bij het overstappen van verwarmen op gas naar een elektrisch alternatief. Ook wijzen we u graag op mogelijkheden voor subsidies en het verlagen van verbruikskosten.
1. Verken de mogelijkheden
Voor vrijwel elke situatie is het eerst belangrijk om kennis te nemen van de mogelijkheden. Voor het overstappen van gas op elektriciteit komt dit neer op de volgende twee groepen:
- Verwarming: De binnenruimte(s) op temperatuur houden doet u middels opties als een warmtepomp, infrarood verwarming, airco’s, of de minder efficiënte elektrische boiler. Een combinatie is ook mogelijk, evenals een hybride oplossing waarbij u zowel gasgestookte radiatoren gebruikt als elektrische bijverwarming.
- Warm water: Voor het elektrisch verwarmen van de watervoorziening in huis kunt u gebruik maken van een warmtepomp, warmtepompboiler, of de elektrische boiler. De warmtepompboiler is hierin voor veel woonsituaties het meest kostenefficiënt, maar dit zal afhankelijk zijn van uw persoonlijke situatie.
2. Verbruik berekenen
Bereken allereerst wat uw huidige verbruikskosten zijn met uw gasgestookte verwarmingssysteem. Sla hiervoor de jaarnota van uw gasleverancier erop na, of kijk terug in uw eigen administratie. Idealiter zou uw verbruik met elektrisch verwarmen even hoog zijn.
In de praktijk zal elektrisch verwarmen in veel gevallen duurder zijn in verbruik. Dit komt doordat deze verwarmingsvorm vaak meer energie consumeert. Daarbij zijn de stroomprijzen relatief hoog op dit moment.
Een goede manier om de verbruikskosten lager te krijgen dan de kosten voor gasgestookte verwarming, is door gebruik te maken van eigen zonnestroom. Hierdoor elimineert u het grootste financiële obstakel om over te stappen op elektrische verwarming.
3. Kies de juiste capaciteit
Voldoende capaciteit aanschaffen is belangrijk om een ruimte warm te krijgen. De juiste capaciteit kiezen is echter ook een kwestie van balanceren, omdat het installeren van teveel capaciteit mogelijk extra kosten met zich mee kan brengen.
Onthoud ook dat sommige verwarmingsvormen alleen capaciteit voor verwarming kunnen bieden in specifieke zones in een ruimte. Hierdoor is het mogelijk nodig om meer capaciteit bij te plaatsen in de zones waar deze systemen geen warmte kunnen aanbieden. Dit is bijvoorbeeld het geval met elektrische warmtestraling in de vorm van infrarood.
Overleg met een adviseur van Dutch Heating om er achter te komen wat de ideale capaciteit is voor uw situatie. Dit zal namelijk sterk afhankelijk zijn van de grootte van de ruimte, het type ruimte, de isolatie in de ruimte, maar ook het type verwarming dat u kiest.
4. Verlaag uw stroomkosten
We noemden eerder al de mogelijkheid om zonnepanelen te combineren met elektrische verwarming. Dit is veruit de beste methode om elektrisch verwarmen financieel aantrekkelijk te maken, maar ook om het systeem flink te verduurzamen vanuit milieuopzicht.
Naast het kiezen van goedkope, lokaal opgewekte duurzame stroom kunt u zich ook richten op isolatie. Door de ruimtes zo goed mogelijk te isoleren zal er minder capaciteit nodig zijn om deze warm te krijgen en te houden. Hierdoor bent u meetbaar minder geld kwijt aan stroomverbruik.
Een andere manier om stroomkosten te drukken is om afspraken te maken met de energiemaatschappij. Het kan bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om een meerjarig contract af te sluiten voor uw stroomconsumptie. Dan legt u de kWh-prijs vast op een bepaalde hoogte. Dit is vooral aantrekkelijk in een onzekere markt waarbij de stroomprijzen mogelijk gaan stijgen.
5. Vraag subsidie aan
Veel oplossingen voor elektrisch verwarmen komen in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Zo is er bijvoorbeeld voor warmtepompen en warmtepompboilers de ISDE-regeling, waarbij een groot percentage van de aanschafprijs wordt vergoed.
Ook voor isolatiemaatregelen (die helpen om stroomkosten laag te houden) zijn vaak subsidiemogelijkheden. Onderzoek naast nationale regelingen ook subsidies op provinciaal of gemeentelijk niveau. In uw regio kunnen mogelijk fondsen zijn om duurzaamheid te stimuleren.
Elke subsidieregeling het zijn eigen voorwaarden: lees uzelf vooraf goed in en probeer waar mogelijk altijd duurzame maatregelen te combineren. Sommige regelingen mag u slechts één keer gebruiken. Bovendien scheelt het een hoop administratie om alles in één keer aan te vragen.
6. Overweeg hybride gas-elektrisch
Het is niet voor iedereen mogelijk om stroomkosten ver te laten dalen, bijvoorbeeld als uw dak ongeschikt is voor zonnepanelen. In dergelijke situaties kunt u nog steeds overwegen om over te stappen van gas naar elektrisch verwarmen.
Systemen als infrarood vloerverwarming kunnen echter andere voordelen bieden. Denk aan het vergroten van het leefcomfort in de binnenruimte, maar ook aan het verbeteren van het binnenklimaat. Traditionele radiatoren zorgen immers vaak voor onnodige luchtstroming in huis.
Het kan hierom aantrekkelijk zijn om alleen in bepaalde ruimtes elektrische (bij)verwarming te installeren. In zo’n situatie maakt u gebruik van een hybride oplossing: het is goed mogelijk om tegelijk gebruik te maken van zowel gasgestookte verwarming als elektrische verwarming.
Elektrisch verwarmen met Dutch Heating
Bij het overstappen van verwarmen op gas naar elektrische verwarming komt een hoop kijken. We hebben in dit overzicht enkele aandachtspunten voor uw samengevat. Deze kunnen u helpen om de overgangsfase overzichtelijk, praktisch en moeiteloos te laten verlopen.
Een groot deel van de checklist komt simpelweg neer op het maken van de juiste keuzes. Dit begint bij het kiezen de ideale soort elektrische verwarming voor uw persoonlijke situatie. Vervolgens kunt u met verschillende duurzame maatregelen de stroomkosten verder laten dalen. U zal merken dat elektrisch verwarmen met eigen zonnestroom vaak zelfs goedkoper is dan gasgestookt verwarmen.
Elektrische verwarming staat al lang niet meer in de kinderschoenen. We zien bij Dutch Heating veel praktijkvoorbeelden waarbij elektrische verwarmen simpelweg grote voordelen kan opleveren ten opzichte van de ‘ouderwetse’ cv-ketel met radiatoren.
Veruit de populairste oplossing voor veel mensen is het installeren van comfortabele infrarood vloerverwarming. Gaat u voor een volledig gasloze toekomst, dan is het logisch om deze te combineren met een elektrische warmtepompboiler (voor warm water) en zonnepanelen (voor goedkoop stroom). Benieuwd geworden? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden: