Laminaat is één van de meest gebruikte soorten vloeren in Nederlandse huishoudens.
Nu elektrische infrarood vloerverwarming steeds populairder wordt, vragen veel mensen zich af of vloerverwarming met laminaat vloeren gecombineerd kunnen worden.
Gelukkig vormt dit zelden een probleem.
Over het algemeen is een vloer als laminaat zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming, mits de juiste ondervloer wordt gebruikt met een lage warmteweerstand (max. 0,15 m²K/W).
De beste soorten laminaat voor elektrische infrarood vloerverwarming zijn HD-laminaat en HDF-laminaat.
De amorfe infrarood vloerverwarming van Dutch Heating kan gebruikt worden in combinatie met een opvallend grote variatie aan vloersoorten.
Laminaat of kliklaminaat worden veel gebruikt in combinatie met onze modulaire vloerverwarming matten.
Vloerverwarming leggen onder laminaat
Zowel bestaande laminaat vloeren als nieuwe installaties kunnen zonder grote problemen kiezen voor vloerverwarming.
Zeker moderne oplossingen als onze amorfe infrarood vloerverwarming (een hoogefficiënte elektrische vloerverwarming die gebruik maakt van modulaire matten) maken het makkelijk om te kiezen voor deze oplossing.
Voordat er over kan worden gegaan naar de installatie van nieuwe vloerverwarming, moeten er echter nog wel een aantal vragen worden beantwoord.
Ga na welke ondervloer zorgt voor optimale prestaties, maar kies ook de juiste dikte van het (klik)laminaat. Houdt verder rekening met de maximale temperatuur die geschikt is voor laminaat vloeren.
We bespreken de belangrijkste punten rondom vloerverwarming met laminaat hieronder in het kort, te beginnen met de belangrijkste overweging.
Er moet bij laminaat allereerst namelijk gebruik worden gemaakt van een geschikte ondervloer.
Gebruik een geschikte laminaat ondervloer
De selectie van de ondervloer is essentieel voor de prestaties van de vloerverwarming.
Wie kliklaminaat of standaard laminaat als vloer heeft, moet zorgen voor een ondervloer met lage warmteweerstand. Ga hierbij altijd uit van een ondervloer met een warmteweerstand die lager is dan 0,15 m²K/W.
Door de eigenschappen van laminaat, is het ook belangrijk om een vochtbestendige ondervloer te gebruiken.
Laminaat is namelijk niet goed bestand tegen vocht. Wordt een ondervloer direct op cement of beton geplaatst, dan wordt er in veel gevallen een dampscherm (of vochtscherm) gebruikt.
Hiernaast moet worden gelet op het feit dat er voldoende geluiddemping is.
Reduceren van geluid kan vooral prettig zijn voor appartementen op verdiepingen, of in flats waar er sprake is van onderburen.
Veelgebruikte laminaat ondervloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming zijn onder meer de zeer dunne Unifloor Heat-Foil, of maak gebruik van een EPS-ondervloer.
Dikte laminaat voor vloerverwarming
De optimale dikte van laminaat voor vloerverwarming ligt tussen de 7mm en 10mm. Te dun laminaat (<7mm) kan zorgen voor een slechte warmtegeleiding van de vloer, maar het kan ook negatief werken op het comfort.
Te dik laminaat (>10mm) kan de warmtespreiding tegenwerken, wat zorgt voor onnodig energieverlies.
Voor vloerverwarming is het hierom niet altijd beter om een zo dik mogelijk laminaat te kiezen.
De impact van de dikte van laminaat voor vloerverwarming moet echter niet worden overschat. Het effect van de warmteweerstand van de ondervloer zal groter zijn.
Moet er nog een laminaat worden gekozen, dan is het beter om te gaan voor laminaatsoorten die beter bestand zijn tegen grote wisselingen in temperatuur.
Zoals eerder aangegeven zijn HD-laminaat en HDF-laminaat de beste keuzes om de temperatuur van de vloer zo stabiel mogelijk te houden.
Hoe warm mag een vloerverwarming met laminaat worden?
Om beschadiging aan het laminaat te voorkomen, is het belangrijk om de maximale temperatuur van de vloer niet boven de 28 graden Celsius uit te laten komen aan het vloeroppervlak.
Dit beschermt zowel de levensduur van het laminaat als de vloerverwarming.
Ook qua comfort is het verstandig om de temperatuur van de vloerverwarming niet te hoog te zetten.
Wie de thermostaat van de vloerverwarming te hoog zet, voelt al snel dat het onprettig is aan de voeten. Hierom zal het in de praktijk niet veel voorkomen dat het vloeroppervlak te warm wordt.
Controleer altijd de thermostaatinstellingen, zeker als er een automatisch programma wordt gebruikt.
Het is namelijk onwenselijk om thuis te komen en te merken dat het laminaat veel te warm is. Zorg dat de thermostaat van de vloerverwarming dus nooit hoger kan gaan dan 28 graden Celsius.
Waarom kiezen voor vloerverwarming onder laminaat?
Veel mensen maken bewust de keuze voor vloerverwarming als alternatief voor radiatoren.
Vloerverwarming met laminaat is een prima combinatie die maximaal leefgenot kan opleveren, mits er gebruik wordt gemaakt van de juiste ondervloer.
De belangrijkste redenen waarom specifiek de keuze valt op elektrische infrarood vloerverwarming onder laminaat zijn als volgt:
Efficiëntie
Een lagere temperatuur kan worden aangehouden bij vloerverwarming, bovendien is infrarood verwarmingstechniek zeer zuinig in gebruik en is de warmteverdeling zeer gelijkmatig.
- Comfort:
Wie loopt op een verwarmde laminaatvloer begrijpt direct hoe luxe het aanvoelt om deze verwarmingsvorm te gebruiken. - Binnenklimaat:
Waar alternatieve verwarmingsvormen zorgen voor onnodige luchtstromen of de vochtbalans in huis verstoren, zal infrarood vloerverwarming het binnenklimaat niet negatief beïnvloeden. Dit zorgt in de praktijk voor minder stof, ziektekiemen en schimmels. - Onzichtbaar:
Vloerverwarming wordt onder de laminaatvloer geplaatst, waardoor er geen zichtbare verwarmingsobjecten in de ruimte aanwezig zullen zijn. Enkel de thermostaat zal zichtbaar zijn in de ruimte waar de vloerverwarming is geïnstalleerd. - Onderhoudsarm:
Na installatie hoeft er in principe geen onderhoud te worden gepleegd aan het systeem voor de gehele levensduur. Ook periodieke inspecties of schoonmaak, zoals bij een cv-ketel, zijn volledig onnodig. - Levensduur:
Het laminaat kan langer mee omdat infrarood vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling in de vloer. Dit gaat kromtrekken van de vloer tegen. Ook de vloerverwarming zelf kan lang mee, bij amorfe infrarood vloerverwarming is de gemiddelde levensduur minimaal 25 jaar.
Infrarood vloerverwarming van Dutch Heating
Wie van plan is om vloerverwarming te plaatsen met laminaat als vloer, zal een prettige toekomst tegemoet gaan.
Kies voor een ondervloer onder het laminaat met een lage warmteweerstand, dan zal het gebruik van vloerverwarming geen enkel probleem opleveren.
Bij Dutch Heating verkiezen we de zeer dunne amorfe infrarood vloerverwarming als ideale oplossing.
De modulaire matten waarin deze vloerverwarming wordt geleverd is uitermate geschikt voor kliklaminaat of standaard laminaat planken. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
Mochten er nog verdere vragen zijn rondom het gebruik van laminaat voor vloerverwarming, dan staat de klantenservice van Dutch Heating tijdens kantooruren altijd klaar met een persoonlijk antwoord.
Wij zijn zowel telefonisch als via e-mail gemakkelijk te bereiken. Neem gerust contact met ons op door gebruik te maken van de onderstaande contactpagina: