Elektrische warmwaterboiler

Elektrische Boiler: De ultieme gids voor energiezuinige waterverwarming

Een elektrische boiler sluit je aan op het stroom en op de waterleiding. Via het ingebouwde verwarmingselement en de thermostaat wordt redelijk snel water opgewarmd.

Inleiding: Efficiëntie omarmen met een elektrische boiler

In de moderne wereld van vandaag staat energiezuinigheid centraal in technologische vooruitgang. Een gebied waar efficiëntie een grote impact kan hebben, is waterverwarming. Traditionele boilers kunnen inefficiënt zijn en buitensporig veel energie verbruiken, wat resulteert in hogere energierekeningen en een negatieve milieubelasting. Met de opkomst van elektrische boilers hebben huiseigenaren nu een energiezuinigere en milieuvriendelijkere oplossing voor hun behoefte aan warm water.

Wat is een elektrische boiler?

elektrische boiler bi light dik model tesy

Een elektrische boiler is een apparaat dat water verwarmt met behulp van elektriciteit in plaats van traditionele brandstoffen zoals gas of olie. Het werkt door een elektrische stroom door verwarmingselementen te laten gaan die zich in het water bevinden, waardoor de temperatuur ervan stijgt. Deze boilers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van kleine eenheden geschikt voor individuele huishoudens tot grotere modellen geschikt voor commercieel gebruik.

Hoe werken elektrische boilers?

Om het innerlijke werking van een elektrische boiler te begrijpen, duiken we stap voor stap in het proces:

 1. Waterinlaat: Koud water komt de boiler binnen via een inlaatpijp.

 2. Temperatuurregeling: De thermostaat van de elektrische boiler detecteert de watertemperatuur en activeert de verwarmingselementen als de temperatuur onder het gewenste niveau komt.

 3. Verwarmingselementen: Wanneer de thermostaat aangeeft dat er verwarmd moet worden, stroomt de elektrische stroom door de verwarmingselementen. Deze elementen worden warm en geven de warmte-energie af aan het water.

 4. Warmteoverdracht: Het water rondom de verwarmingselementen absorbeert de warmte en verhoogt zo geleidelijk de temperatuur.

 5. Warmwateruitlaat: Zodra het water de gewenste temperatuur heeft bereikt, verlaat het de boiler via een aparte uitlaatpijp en is het klaar voor gebruik.

Voordelen van elektrische boilers

Energiezuinigheid: Minimaliseren van verspilling, maximaliseren van besparingen

Een van de belangrijkste voordelen van elektrische boilers is hun energiezuinigheid. In tegenstelling tot gas- of oliegestookte boilers, waarbij warmteverlies optreedt via uitlaatgassen, zetten elektrische boilers bijna alle elektrische energie om in warmte, waardoor ze zeer efficiënt zijn. Deze efficiëntie leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energierekeningen voor huiseigenaren.

Milieuvriendelijk: Verkleinen van de ecologische voetafdruk

Door gebruik te maken van elektrische boilers kunnen huiseigenaren bijdragen aan een groenere toekomst. Deze boilers produceren geen broeikasgasemissies tijdens het gebruik, aangezien ze uitsluitend vertrouwen op elektriciteit voor het verwarmen van water. Door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, helpen elektrische boilers de ecologische voetafdruk te minimaliseren en de impact van klimaatverandering te verminderen.

Compact en ruimtebesparend ontwerp

Elektrische boilers hebben een compact en ruimtebesparend ontwerp, waardoor ze ideaal zijn voor huizen met beperkte ruimte. In tegenstelling tot traditionele boilers die een aparte opslagtank vereisen, zijn elektrische boilers zelfstandige eenheden die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd in bijkeukens, onder gootstenen of andere handige locaties. Hun compacte ontwerp zorgt voor flexibele plaatsingsopties en zorgt voor efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.

Gemakkelijke installatie en onderhoud

Het installeren van een elektrische boiler is een eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd door een professionele loodgieter. Met hun compacte formaat en zelfstandige aard bieden deze boilers een gemakkelijke installatie in vergelijking met traditionele systemen. Bovendien vereisen elektrische boilers minimaal onderhoud, omdat ze geen verbrandingscomponenten of rookkanalen hebben die regelmatig moeten worden gereinigd. Dit bespaart huiseigenaren tijd en geld aan onderhoudskosten.

Installatie- en Veiligheidsmaatregelen

Het installeren van een elektrische boiler vereist de expertise van een erkende loodgieter om een goede werking en veiligheid te waarborgen. Hier zijn een paar installatie- en veiligheidsmaatregelen om in gedachten te houden:

 1. Professionele installatie: Huur altijd een erkende loodgieter of verwarmingstechnicus in om de elektrische boiler te installeren. Zij zorgen voor de juiste elektrische aansluitingen, watervoorziening en naleving van lokale codes en voorschriften.

 2. Goede ventilatie: Voldoende ventilatie is essentieel voor elektrische boilers, omdat ze tijdens het gebruik warmte genereren. Een goede luchtstroom voorkomt oververhitting en zorgt voor optimale prestaties.

 3. Temperatuur- en Drukventiel: Installeer een temperatuur- en drukventiel om te voorkomen dat de boiler gevaarlijke niveaus bereikt. Dit ventiel laat automatisch overtollige druk vrij en voorkomt mogelijke gevaren.

 4. Regelmatig onderhoud: Hoewel elektrische boilers minimaal onderhoud vereisen, is het belangrijk om regelmatige inspecties in te plannen om een soepele werking te waarborgen. Regelmatig onderhoud kan potentiële problemen vroegtijdig identificeren en de levensduur van de boiler verlengen.

Hoe lang kun je douchen met elektrische boilers van de volgende formaten?

De duur van het douchen met een elektrische boiler hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de boiler en het waterverbruik per minuut tijdens het douchen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de boiler, hoe langer je kunt douchen voordat het warme water op raakt.

Hier zijn enkele geschatte tijden voor het douchen met verschillende capaciteiten van elektrische boilers:

 • Een 10-liter boiler: Dit is een relatief kleine capaciteit en kan ongeveer 2-3 minuten warm water leveren, afhankelijk van het waterverbruik per minuut. Deze boiler is beter geschikt om te gebruiken in een bijkeuken of tuinhuisje.

 • Een 15-liter boiler: Met een iets grotere capaciteit kun je waarschijnlijk ongeveer 5-7 minuten douchen voordat het warme water op is.

 • Een 30-liter boiler: Deze kan ongeveer 7-10 minuten warm water leveren, afhankelijk van het waterverbruik.

 • Een 50-liter boiler: Met een capaciteit van 50 liter kun je waarschijnlijk ongeveer 7-12 minuten douchen voordat het warme water opraakt.

 • Een 80-liter boiler: Deze biedt meer warm water en kan ongeveer 15-20 minuten douchetijd bieden, afhankelijk van het waterverbruik per minuut.

 • Een 100-liter boiler: Met deze capaciteit kun je ongeveer 20-25 minuten warm douchen voordat het warme water op raakt.

 • Een 120-liter boiler: Deze kan ongeveer 25-30 minuten warm water leveren, afhankelijk van het waterverbruik.

 • Een 150-liter boiler: Dit is een vrij grote capaciteit en kan ongeveer 30-35 minuten douchetijd bieden, afhankelijk van het waterverbruik per minuut.

Houd er rekening mee dat deze schattingen afhankelijk zijn van verschillende factoren en individueel gebruik kunnen variëren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat als het warme water op is, de boiler tijd nodig heeft om opnieuw op te warmen voordat je weer warm water kunt gebruiken.

tesy-elektrische-keukenboiler-in

Met hoeveel mensen kun je gebruik maken van de boilers?

badkamer toepassing elektrische boiler bi light tesy

Het aantal mensen dat gebruik kan maken van de genoemde boilerinhouden hangt af van het waterverbruik per persoon en de gewenste douchetijd. Over het algemeen geldt dat hoe groter de boilerinhoud, hoe meer mensen er gebruik van kunnen maken. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Een 10-liter boiler: Dit is een relatief kleine capaciteit en is meestal geschikt voor één persoon. Deze boiler is beter geschikt in een bijkeuken of tuinhuis en minder geschikt om mee te douchen door de kleinere inhoud.

 • Een 15-liter boiler: Ook deze capaciteit is meestal geschikt voor één persoon, maar zou mogelijk ook door twee personen gebruikt kunnen worden als er kortere douchetijden worden gehanteerd. Deze boiler is het meest geschikt om te gebruiken in een bijkeuken of een schuur waar niet veel water nodig is.

 • Een 30-liter boiler: Deze kan meestal door één of twee personen worden gebruikt, afhankelijk van het waterverbruik en de gewenste douchetijden.

 • Een 50-liter boiler: Over het algemeen kunnen twee personen gebruikmaken van een 50-liter boiler, maar dit hangt ook af van het individuele waterverbruik en de gewenste douchetijden.

 • Een 80-liter boiler: Deze capaciteit is meestal voldoende voor twee tot vier personen, afhankelijk van het waterverbruik.

 • Een 100-liter boiler: Deze kan meestal door drie tot vijf personen worden gebruikt, opnieuw afhankelijk van het individuele waterverbruik.

 • Een 120-liter boiler: Deze capaciteit is meestal voldoende voor vier tot zes personen, afhankelijk van het waterverbruik.

 • Een 150-liter boiler: Over het algemeen kunnen vijf tot acht personen gebruikmaken van een 150-liter boiler, op basis van het waterverbruik per persoon.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts richtlijnen zijn en dat het daadwerkelijke aantal mensen dat van een bepaalde boiler inhoud gebruik kan maken, kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en gewoonten met betrekking tot waterverbruik.

Wat zijn de meest gebruikte toepassingsgebieden voor elektrische boilers?

 1. Alle soorten badkamers: Elektrische boilers zijn perfect voor badkamers waar comfort en ontspanning centraal staan. Met een elektrische boiler kun je genieten van een lange, warme douche of een weelderig bad zonder je zorgen te hoeven maken over het opraken van warm water. Creëer je eigen spa-ervaring in het comfort van je eigen huis.

 2. Kleine bedrijven en start-ups: Voor kleine bedrijven en start-ups is het vaak belangrijk om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Elektrische boilers met compacte formaten, zoals close-in boilers, zijn ideaal voor pantry's en kitchenettes. Hiermee kunnen medewerkers en klanten genieten van warm water voor het zetten van koffie, thee of het bereiden van maaltijden, waardoor een comfortabele werkomgeving wordt gecreëerd.

 3. Milieubewuste huizen: Elektrische boilers zijn een milieuvriendelijke keuze voor huizen die streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie. Ze hebben geen uitstoot van schadelijke gassen, zoals gasboilers, en kunnen worden geïntegreerd met zonne-energiesystemen voor een nog groenere warmwatervoorziening. Kies voor een elektrische boiler en draag bij aan een duurzamere toekomst.

 4. Kleine vakantiehuisjes in de natuur: Voor liefhebbers van de natuur en kleine vakantiehuisjes bieden elektrische boilers een praktische oplossing. Of het nu gaat om een afgelegen cabine in het bos of een strandhuisje, elektrische boilers kunnen worden geïnstalleerd zonder de noodzaak van een gasaansluiting. Geniet van warm water tijdens je vakantieverblijf, ongeacht de locatie.

 5. Kleine kantoren aan huis: Steeds meer mensen werken vanuit huis en hebben behoefte aan een comfortabele werkplek. Elektrische boilers bieden warm water voor een aangename werkomgeving, of het nu gaat om een kleine kantoorruimte aan huis of een aparte werkruimte in de tuin. Geen gedoe met waterkokers of beperkte warmwatervoorziening. Een elektrische boiler zorgt voor comfort en gemak.

 6. Duurzame renovatieprojecten: Bij renovatieprojecten waar duurzaamheid en energiebesparing centraal staan, kunnen elektrische boilers een belangrijke rol spelen. Ze kunnen worden geïntegreerd met moderne domotica systemen voor slimme temperatuurregeling en energie-efficiëntie. Renoveer je woning met een elektrische boiler en profiteer van comfort en duurzaamheid in één.

Of het nu gaat om een badkamer, een klein bedrijf, een milieubewust huis, een vakantiehuisje, een kantoor aan huis of een duurzaam renovatieproject, elektrische boilers bieden een betrouwbare en comfortabele warmwatervoorziening voor diverse toepassingsgebieden. Kies de juiste elektrische boiler die past bij jouw behoeften en geniet van het gemak en comfort dat het biedt.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

De benodigde grootte van de elektrische boiler hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal badkamers, het aantal mensen in uw huishouden en uw warmwatergebruikspatronen. Als algemene richtlijn heeft een klein huishouden met één badkamer meestal een boiler nodig met een capaciteit van ongeveer 50 liter. Grotere huishoudens of huishoudens met meerdere badkamers hebben mogelijk boilers nodig met capaciteiten variërend van 80 tot 200 liter.

Ja, elektrische boilers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, inclusief modellen die geschikt zijn voor commerciële instellingen. Grotere boilers kunnen voldoen aan de warmwaterbehoeften van restaurants, hotels, kantoren en andere commerciële gebouwen. Het is belangrijk om de specifieke vereisten van uw vestiging te beoordelen en te overleggen met een professional om de juiste maat en type elektrische boiler te bepalen.

Hoewel de initiële kosten van een elektrische boiler hoger kunnen zijn dan die van traditionele boilers, zijn de operationele kosten over het algemeen lager. Elektrische boilers hebben een hogere energie-efficiëntie, wat resulteert in verminderd elektriciteitsverbruik en lagere energierekeningen op de lange termijn. Bovendien elimineert het ontbreken van verbrandingscomponenten de noodzaak van regelmatig onderhoud en vermindert het de bijbehorende kosten.

Ja, elektrische boilers kunnen worden geïntegreerd met zonnepanelen om gebruik te maken van hernieuwbare energie voor het verwarmen van water. Deze combinatie stelt huiseigenaren in staat om de energie-efficiëntie te maximaliseren en hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Door gebruik te maken van zonne-energie kan het elektriciteitsverbruik van de boiler aanzienlijk worden verminderd, wat resulteert in nog grotere kostenbesparingen.

De levensduur van een elektrische boiler hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de unit, de waterhardheid, het onderhoud en het gebruikspatroon. Gemiddeld gaat een goed onderhouden elektrische boiler tussen de 10 en 15 jaar mee. Regelmatige inspecties, reiniging en tijdige reparaties kunnen helpen om de levensduur te verlengen.

Ja, elektrische boilers zijn geschikt voor gebieden met hard water. Echter, door de aanwezigheid van mineralen en kalk in hard water kan er kalkaanslag ontstaan op de verwarmingselementen van de boiler. Om dit te voorkomen, kunnen waterontharders worden geïnstalleerd om de hardheid van het water te verminderen. Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen ook helpen bij het minimaliseren van kalkaanslag en het behouden van de efficiëntie van de boiler.

Conclusie: Efficiënt en milieuvriendelijk warm water met een elektrische boiler

In deze ultieme gids hebben we de voordelen en werking van elektrische boilers verkend. Met hun energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid, compacte ontwerp en eenvoudige installatie zijn elektrische boilers een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar efficiënte waterverwarmingssystemen. Door te kiezen voor een elektrische boiler kunnen huishoudens besparen op energiekosten, bijdragen aan een duurzame toekomst en genieten van betrouwbaar warm water.

Bekijk onze elektrische boilers