Wat is de betekenis van IP waarden

 

IP Waarden- wat betekent dit eigenlijk?

De IP-waarde of classificatie geeft aan hoe bestendig een product is tegen water, voorwerpen en stof. IP-waarden worden altijd weergegeven met twee cijfers, zoals IP44.
Hieronder leggen we uit wat de cijfers betekenen, maar ook wat die cijfers betekenen als het gaat om het gebruik van het apparaat in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof weer.

EerstecijferBeschrijvingIP aanduiding Betekenis
0Niet  beschermdIP 1XGeen bescherming
1Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mmIP 1XBescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. 
2Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12 mmIP 2XBescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. 
3Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mmIP 3XBescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. 
4Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mmIP 4XBescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. 
5Beschermd tegen stofIP 5XAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
6StofdichtIP 6XAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen water weer.

Tweede cijferBeschrijvingIP aanduidingBetekenis
0Niet beschermdIP X0Geen bescherming
1Beschermd tegen druppelend waterIP X1Drupdicht type I – Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels. 
2Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 gradenIP X2Drupdicht type 2 – Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15 graden gekanteld apparaat
3Beschermd tegen opspattend waterIP X3Spatdicht – Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°
4Beschermd tegen sproeiend waterIP X4Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
5Beschermd tegen waterstralenIP X5Sproeidicht – Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
6Beschermd tegen stortbuienIP X6Waterbestendig – Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
7Beschermd tegen onderdompeling tot 1m diep en 30 minuten langIP X7Dompeldicht – Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
8Beschermd tegen verblijf onder waterIP X8Drukwaterdicht – Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden

Maar hoe past u deze IP classificaties nu toe in de praktijk?

Tot zover het IP-nummer zelf, maar de grote vraag is natuurlijk hoe u dit in een ruimte als een badkamer implementeert. Stel dat u bijvoorbeeld een infraroodpaneel wilt gebruiken als verwarming in uw badkamer. Hoe weet u dan of u het juiste paneel met de juiste IP-classificatie hebt geselecteerd? Het plaatje hieronder helpt u hierbij:

U ziet dat de badkamer kan worden verdeeld in 3 verschillende zones. Voor iedere zone dient u een minimale IP classificatie toe te passen:

  • Zone 1: Dit is de natte zone. U moet in dat geval kiezen voor een IP-bescherming van minimaal IP67, het apparaat moet dus beschermd zijn tegen onderdompelen in water.
  • Zone 2: In deze zone is de waarschijnlijkheid van waterstralen aanwezig, dus moet uw infraroodpaneel of ander apparaat hiertegen beschermd zijn. Kies hier voor een minimale IP-waarde van IP44.
  • Zone 3: Deze zone komt eigenlijk niet in aanraking met druppels water, maar kan wel met condens te maken krijgen. Een IP-waarde van IP21 is hier voldoende.

Bovenstaande IP classificaties geven de minimale klasse die u dient op te hangen. Het is natuurlijk nooit een probleem om een apparaat met een hogere IP classificatie toe te passen.

We hopen dat deze uitleg u helpt om het juiste product voor uw situatie op onze site te vinden. Kijk dan eens bij onze infrarood producten. Komt u er nog steeds niet uit, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij adviseren u graag!