1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Elektrische boilers
  4. Hoe werkt een elektrische boiler? (Simpele uitleg)

Hoe werkt een elektrische boiler? (Simpele uitleg)

Wie van plan is om binnenkort een elektrische boiler te kopen, zal graag willen weten hoe het apparaat nu eigenlijk werkt. We hebben goed nieuws: Van alle manieren om warm water in een huishouden te produceren, is de elektrische boiler wellicht het minst gecompliceerd.

In essentie werkt een elektrische boiler als een reservoir voor warm water. Deze wordt opgewarmd en constant op temperatuur gehouden middels een ingebouwd verwarmingselement. Het verwarmingselement zet stroom van het stroomnet om in hitte, welke direct wordt afgegeven aan het gevulde watervat.

Elektrische boilers zijn een populaire manier om een woning op relatief duurzame wijze te voorzien in de algemene behoefte aan warm water. Bij Dutch Heating is een ruime variatie aan verschillende soorten boilers op stroom te verkrijgen.

Wat is een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is een apparaat dat elektriciteit gebruikt om water te verwarmen en op te slaan voor lokaal, veelal huishoudelijk gebruik. Anders dan een warmtepomp kan een elektrische boilers niet worden gebruikt voor het verwarmen van de ruimtes in een woning.

De boiler is voorzien van enkele simpele aansluitingen, waaronder een stopcontact, koudwaterkraan en een uitgaande aansluiting op de voorzieningen voor warm water. Onder meer de douche en de kranen in de badkamer of keuken kunnen worden verbonden aan het apparaat.

Een standaard elektrische boiler heeft een reservoir voor warm water. Deze kan niet leeg raken, maar wordt altijd voorzien van nieuw water. Wel kan het zijn dat de voorraad aan warm water opraakt, wanneer er bijvoorbeeld te lang wordt gedoucht.

Boilers hebben tijd nodig om het nieuw aangevoerde koude water op te warmen middels het ingebouwde verwarmingselement. Hierom is de periode dat er gebruik kan worden gemaakt van het warme water in het reservoir beperkt. Hoe groter het boilervat, hoe langer er achter elkaar kan worden gedoucht.

De onderdelen van een elektrische boiler

Om de werking van een elektrische boiler beter te begrijpen, is het goed om een beeld te hebben van de verschillende onderdelen. Het apparaat de volgende onderdelen om ervoor te zorgen dat er altijd warm water beschikbaar is in uw huishouden:

Waterreservoir

Wellicht het belangrijkste onderdeel, omdat dit de plek is waar nieuw water wordt aangevuld en warm water wordt opgeslagen totdat deze nodig is (bijvoorbeeld om

warm te kunnen douchen). Het waterreservoir, oftewel de opslagcapaciteit in liter, wordt ook wel het boilervat genoemd. Afhankelijk van het specifieke model zijn er veelal reservoirs beschikbaar tussen de 30 en 200 liter.

Verwarmingselement(en)

Het warme water wordt opgewarmd door middels een metalen verwarmingselement. Deze ziet er uit als een buis, welke opwarmt als het apparaat aan slaat. Detecteert de thermometer dat de ingestelde temperatuur is bereikt, dan slaat het verwarmingselement weer af en warmt deze niet langer op. Vaak is er een metalen koker waar het element in gaat. Hierin wordt een droog verwarmingselement geplaatst.

Thermostaat

Dit onderdeel reguleert de temperatuur van het water in het reservoir, vaak middels een dompelhuls. De gebruiker van de boiler stelt een wenselijke temperatuur in. De adviezen voor een ideale temperatuur verschillen van 50 tot 65 graden Celsius. Een hogere temperatuur doodt meer bacteriƫn, maar zorgt ook voor meer energieverbruik en snellere slijtage van de boiler.

Isolerende laag en mantel

Zowel voor energie-efficiƫntie als de veiligheid is er een isolatielaag en een buitenmantel die om het boilervat heen wordt gebouwd. Deze houden het water veilig en warm, zonder dat er veel hitte verloren gaat. Buitenlaag die het warme water in het vat warm en op zijn plaats helpt te houden.

Anode

Een anodestaaf is een lange metalen staaf van magnesium of aluminium, welke aan de binnenzijde van de boiler te vinden is. De staaf trekt mineralen aan die in het water aanwezig zijn. Dit voorkomt onder meer dat er corrosie (roest) ontstaat aan de binnenzijde van de boiler. In moderne boilers is en emaille coating aanwezig, welke de anode beschermt.

Overdrukventiel

Een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de waterdruk in de boiler niet te hoog wordt. Drukverschillen ontstaan bij het opwarmen van water. Het ventiel treedt in werking bij een druk van 3 bar, en zorgt ervoor dat er wat water kan ontsnappen.

Terugstroombeveiliging

Een andere vorm van beveiliging voorkomt dat het warme water niet terug kan lopen door de leiding voor koud water. Dit zorgt er onder meer voor dat de boiler altijd vol blijft wanneer er geen warm water wordt gebruikt.

Ophangsysteem

Een boiler wordt veelal op de muur bevestigd middels een ophangsysteem. Deze kan onder meer bestaan uit een ophangbeugel Hijsoog

Aansluitingen van een elektrische boiler

Hoe simpel de werking van een elektrische boiler is, is duidelijk te merken bij het kleine aantal aansluitingen die het apparaat rijk is. Er moet in ieder geval rekening worden gehouden met de volgende aansluitingen:

Warm water

Gaat de boiler uit, richting bijvoorbeeld de douche of kraan (in de badkamer of keuken).

Koud water

Gaat de boiler in en zorgt voor de aanvoer van voldoende water om de boiler te vullen. Afkomstig vanaf een vast punt voor watertoevoer in huis.

Stroomaansluiting

Gaat de boiler in, stroom is nodig om de verwarmingselementen op te warmen en de hitte af te geven aan het koude water in het boilervat. Een geaard stopcontact is veelal benodigd.

Soorten elektrische boilers

Er zijn verschillende soorten elektrische boilers om uit te kiezen. Dit zijn de meest voorkomende soorten apparaten die op de markt te vinden zijn:

Opslagboiler

Voorzien van een reservoir of boilervat voor de opslag van warm water. Opslagboilers zijn de meest voorkomende vorm van dit type apparaten.

Doorstroomboiler

Een variant elektrische boiler die geen gebruik maakt van een opslagreservoir voor warm water. In plaats hiervan wordt koud water direct opgewarmd. Voor een kleine, zeer lokale warm waterbehoefte. Denk aan een badkamerboiler of keukenboiler. Dit zijn direct ook de ruimtes waar deze worden geĆÆnstalleerd.

Warmtepompboiler

Elektrische boilervariant die gebruik maakt van de omgevingswarmte om warm water te verwarmen. Efficiƫnter in energieverbruik, maar complexer en duurder in de aanschaf dan een opslagboiler. Behoeft voldoende isolatie in de binnenomgeving.

Zonneboiler

Maakt direct gebruik van zonne-energie voor opwarming. Een zonnecollector wordt geplaatst op het dak. Deze bevat speciale vloeistof die kan opwarmen, welke naar het water in het boilervat stroomt.

Voor wie is een elektrische boiler bedoeld?

Wie buiten de gasgestookte CV ketel om een huishouden wil voorzien van warm water, kan kiezen voor de installatie van een elektrische boiler. Het juiste type boiler is afhankelijk van het verbruikspatroon in uw huishouden.

Waar twee personen genoeg hebben aan een reservoir van 50 liter, kan een groter gezin beter kiezen voor een boilervat van 120 liter of meer. Dit is ook afhankelijk van de manier waarop er warm water wordt geconsumeerd.

Twijfelt u over het ideale aantal liter voor uw nieuwe boiler, neem dan contact op met onze klantenservice.

Was this article helpful?

Related Articles