Ecosun Infrarood paneel met glaspaneel – GS 60 x 120 cm – Wit – 600 watt

 415,00

Dit infrarood paneel met wit glazen front is randloos en geschikt voor wand- of plafondmontage. Met een afmeting van 60 x 120 cm biedt dit infrarood paneel een vermogen van 600 watt.
Dankzij zijn IP-waarde van 44 is het paneel ook geschikt voor natte ruimtes.

Nog 3 op voorraad!

Totaal
Beschrijving

Beschrijving

Ecosun Infrarood paneel Serie GS 60 x 120 cm Wit – 600 watt

Dit Ecosun infrarood paneel uit de GS serie bestaat uit een infrarood drager met een 4 mm gehard wit glazen front. Door hun randloze vormgeving zijn deze panelen geschikt voor vrijwel elke ruimte en leveren ze een mooie bijdrage aan je interieur.
Ecosun maakt al meer dan 25 jaar infraroodpanelen en deze panelen zorgen voor een lange levensduur met een hoge warmteafgifte.

Dit paneel heeft een oververhittingsbeveiliging en kan met behulp van de meegeleverde beugels aan muren of plafonds worden gemonteerd voor een comfortabele warmte. Verder is dit infraroodpaneel IP44-geclassificeerd, veilig en waterdicht, dus je kunt het zelfs in je badkamer gebruiken.

Infraroodpanelen hebben het voordeel dat infraroodstralen de omgeving verwarmen. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die warme lucht laten circuleren, verwarmen de panelen zelf de ruimte. Dit zorgt voor een zeer aangenaam klimaat bij koudere temperaturen. In combinatie met een goede regeling kunt u flink besparen op uw stookkosten.

Belangrijkste kenmerken van het serie GS Infrarood stralingspaneel:

  • Voorzijde van gehard wit glas (4 mm dik)
  • 58,5 x 118,5 x 4,9 cm – 600 watt
  • Dikte 55 mm inclusief ophangbeugels
  • Geschikt voor wand- en plafondmontage
  • Beugel voor veilige wand- en plafondmontage
  • Voorzien van oververhittingsbeveiliging
  • Mogelijkheid voor montage van een handdoekbeugel
  • Geproduceerd in EU
  • IP44 goedgekeurd

Beschikbare varianten

Het Ecosun Serie GS infraroodpaneel is beschikbaar in 8 varianten:

Afmeting Kleur Vermogen IP waarde Montage Gewicht
58,5 x 58,5 cm Wit 300 Watt IP44 Wand & Plafond 9,7 kg
58,5 x 58,5 cm Zwart 300 Watt IP44 Wand & Plafond 9,7 kg
58,5 x 58,5 cm Spiegel 300 Watt IP44 Wand & Plafond 11,6 kg
58,5 x 118,5 cm Wit 600 Watt IP44 Wand & Plafond 17,6 kg
58,5 x 118,5 cm Zwart 600 Watt IP44 Wand & Plafond 17,6 kg
58,5 x 118,5 cm Spiegel 600 Watt IP44 Wand & Plafond 21,2 kg
78,5 x 118,5 cm Wit 850 Watt IP44 Wand & Plafond 21,9 kg
78,5 x 118,5 cm Zwart 850 Watt IP44 Wand & Plafond 21,9 kg
Extra informatie

Extra informatie

EAN

8719481008574

Merk

Serie

Ecosun-GS

Wattage

600W

Lengte

585 mm

Breedte Geeft de breedte van de folie aan.

1185 mm

Diepte

39 mm

IP Waarde

IP44 (Spatwaterdicht)

Geschikt voor wandmontage

Ja

Geschikt voor plafondmontage

Ja

Geschikt voor systeemplafond

Ja

Beveiligd tegen oververhitting

Ja

Oppervlakte temperatuur Dit is de maximale temperatuur

80-95 °C

Aansluiting

230V

Aansluitsnoer

2 aderig – 190 cm

Materiaal

Glas

Afwerking

Randloos

Kleur

Wit

Verwarmde ruimte

20 m³

Gewicht

17.6 kg

Beoordelingen (0)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ecosun Infrarood paneel met glaspaneel – GS 60 x 120 cm – Wit – 600 watt” te beoordelen
FAQ's

FAQ's

Infrarood Panelen (10)

Categorie: Infrarood Panelen

Een overzicht van alle veelgestelde vragen over infrarood panelen

1 Hoe warm wordt een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel heeft een gemiddelde werktemperatuur van 70 tot 90°C. Dit is het resultaat van de combinatie van koolstofkristallen en epoxyhars die in staat zijn om infraroodstraling van lange golven op te wekken.

Terug naar overzicht

2 Wat is de opwarmtijd van de infraroodpanelen?

De opwarmtijd varieert afhankelijk van het type paneel:

  • Aluminium of stalen infraroodpanelen hebben ongeveer 10 minuten nodig om een temperatuur van 80 tot 90 graden Celsius te bereiken.
  • Glazen of spiegelachtige infraroodpanelen hebben ongeveer 15 minuten nodig om dezelfde temperatuur te bereiken.

Zodra het paneel op temperatuur is, zal het lange golven straling uitzenden om de ruimte te verwarmen. Op dat moment hoeft de ruimte nog niet op temperatuur te zijn, maar u zult al wel het comfort ervaren van de infraroodstraling van lange golven.

Terug naar overzicht

3 Hoe verreikt een infrarood paneel zijn straling?

Een infraroodpaneel heeft een bereik van ongeveer 3 meter, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en het vermogen van het paneel. De panelen hebben een stralingshoek van ongeveer 60 graden, wat betekent dat u door ze aan het plafond te monteren de ruimte kunt verdelen en zo een gelijkmatige verwarming kunt realiseren.

Terug naar overzicht

4 Is er een nadelig effect op de gezondheid door lange golf infrarood straling?

Nee, er zijn geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van de straling van een infraroodpaneel. Het paneel verwarmt alleen de objecten waarmee het in aanraking komt en heeft geen diepere invloed op het lichaam. Dit is een specifieke eigenschap van de lange golf infraroodstraling (IR-C). Voor korte (IR-A) en midden (IR-B) golf infraroodstraling is het echter wel aanbevolen om hiermee voorzichtig om te gaan. Bijvoorbeeld wordt afgeraden voor zwangere vrouwen om korte golf infraroodsauna’s te gebruiken. Al onze panelen produceren alleen de veilige IR-C straling en kunnen daarom door iedereen worden gebruikt. Hieronder vindt u een afbeelding die de werking van de verschillende types straling weergeeft:

Het gebruik van infraroodpanelen bijdragen aan een gezonde leefomgeving, omdat er bij de verwarming geen luchtbeweging ontstaat. Dit is bijzonder gunstig voor mensen met allergieën of astma, aangezien er geen stof in beweging komt.

Terug naar overzicht

Besturing/schakelen van infrarood panelen

1 Waarom moet een infraroodpaneel geschakeld worden met een thermostaat?

Een infraroodpaneel heeft slechts een aan/uit-functie en geeft altijd 100% van zijn vermogen wanneer de stroom aangesloten is. Onze elektrische thermostaten kunnen het vermogen van het paneel inschakelen of uitschakelen, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. Hierdoor wordt de juiste ruimtetemperatuur bereikt. Het is mogelijk om een infraroodpaneel zonder thermostaat te gebruiken, maar in dat geval moet u zelf het paneel uitschakelen door de stroom los te maken. Dit is een goede optie als u het paneel slechts plaatselijk gebruikt voor verwarming. Als hoofdverwarming moet het paneel altijd via een thermostaat worden bestuurd.

Terug naar overzicht

2 Kan ik een infraroodpaneel ook dimmen?

Nee, het dimmen van een infraroodpaneel heeft een nadelig effect op de werking ervan. Het paneel heeft een temperatuur van 80-90 graden Celsius nodig om lange golf infraroodstraling op te wekken. Door de stroom naar het paneel te dimmen, kan het paneel de benodigde temperatuur niet bereiken en zal het weinig tot geen lange golf infraroodstraling uitzenden. Het combineren van een dimmer met een infraroodpaneel sterk afgeraden.

Terug naar overzicht

3 Kan ik een infraroodpaneel aanschakelen met het licht?

Technisch gezien is dit mogelijk, aangezien het paneel enkel stroom nodig heeft om aan te gaan. Echter, voor de optimale werking is het niet aanbevolen om het paneel te koppelen aan het licht. Een infraroodpaneel heeft 10 tot 15 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Pas daarna kan het paneel de ruimte verwarmen. Als er voldoende vermogen is geïnstalleerd, dan heeft het paneel ongeveer 30 tot 45 minuten nodig om de temperatuur in de ruimte met 3 graden te verhogen. Het paneel is niet in staat direct warmte te produceren wanneer het licht aangezet wordt. Daarom is het beter om het paneel te regelen met een programmeerbare thermostaat, zodat de ruimte op het juiste moment op de juiste temperatuur is.

Terug naar overzicht

4 Kan ik een infraroodpaneel aanschakelen met een bewegingssensor?

Technisch gezien is dit mogelijk, aangezien het paneel enkel stroom nodig heeft om aan te gaan. Echter, voor de optimale werking is het niet aanbevolen om het paneel te koppelen aan een bewegingssensor. Een infraroodpaneel heeft 10 tot 15 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Pas daarna kan het paneel de ruimte verwarmen. Als er voldoende vermogen is geïnstalleerd, dan heeft het paneel ongeveer 30 tot 45 minuten nodig om de temperatuur in de ruimte met 3 graden te verhogen. Het paneel is niet in staat direct warmte te produceren wanneer er een beweging wordt gedetecteerd. Daarom is het beter om het paneel te regelen met een programmeerbare thermostaat, zodat de ruimte op het juiste moment op de juiste temperatuur is.

Terug naar overzicht

Categorie: Infrarood Panelen

Hoeveel besparing is mogelijk met infrarood panelen?

Veel van onze klanten vragen zich af hoeveel ze kunnen besparen door over te stappen op infrarood verwarming in plaats van traditionele verwarming met radiatoren. De besparing die gerealiseerd kan worden varieert afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar.

De techniek van infrarood verwarming is fundamenteel anders dan bij radiatoren en hierdoor kan op diverse punten besparing worden behaald.

1 Efficiëntere verdeling van de warmte

Traditionele radiatoren geven slechts 40% van hun warmte via straling af en de overige 60% via convectie, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Hierdoor ontstaat er vaak een groot temperatuurverschil tussen verschillende hoogtes in de kamer.

Infrarood panelen leveren meer dan 80% van hun warmte via straling en verwarmen zo niet alleen de personen, maar ook al het materiaal in de kamer. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling van warmte en geen ophoping van warmte tegen het plafond, waardoor de kamer met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur biedt.

2 Lagere temperatuur

Straling heeft een sterk effect op ons gevoel van warmte. Zoals bijvoorbeeld de warmte van de zon op een winterse dag. Infrarood panelen hebben hetzelfde effect en verwarmen direct via straling. Hierdoor kan de thermostaat in de kamer vaak 1 tot 2 graden lager worden ingesteld, terwijl het gevoel van warmte gelijk blijft. Veel energie gaat zitten in elke graad om de kamer warmer te maken, dus door de thermostaat lager in te stellen valt er flink te besparen.

3 Regeling per kamer

Bij een traditionele CV-ketel is de regeling van het hele pand meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. Vaak worden thermostaatknoppen gebruikt in de andere kamers, maar dit levert slechts een beperkte verbetering op. Bijkomend voordeel is dat voor infrarode verwarming direct elektriciteit wordt gebruikt in plaats van verbranding in een ketel bij radiatoren of vloerverwarming. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog steeds zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig, omdat alle kamers in het huis tegelijk worden verwarmd zonder mogelijkheid om onderscheid te maken.

Voor verwarming met infrarode verwarming wordt per kamer een thermostaat gebruikt die de panelen op basis van de situatie in de kamer aanstuurt. Door te kiezen voor programmeerbare thermostaten, wordt een kamer alleen nog verwarmd op de gewenste tijden. Doordat de warmtebehoefte per kamer wordt geregeld, is het mogelijk om flink te besparen op de totale benodigde hoeveelheid warmte.

4 Lagere onderhoudskosten

Een kostenpost die vaak wordt vergeten is onderhoudskosten. Een CV-ketel (systeem) vereist regelmatig onderhoud en zal gedurende de levensduur waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Bij infrarode panelen zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. Daarom zijn de onderhoudskosten nihil. Dit levert ten opzichte van een CV-systeem met ketel een forse jaarlijkse besparing op.

5 Aanschafkosten

Op basis van onze ervaring zien wij dat de aanschaf van een systeem gebaseerd op infrarode verwarming goedkoper is dan een CV-systeem. Het systeem van infrarode panelen en thermostaten is meestal goedkoper in aanschaf dan een CV-ketel met radiatoren. Daarnaast is er minder arbeid nodig om alles te installeren, vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij CV-systemen zijn tijdrovend. Als er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarode verwarmingssysteem, dan zijn de kosten een stuk lager wanneer voor de infrarood optie gekozen wordt.

6 Vaste kosten

Wanneer er volledig op elektrische verwarming met infrarood wordt overgestapt, is het mogelijk om de gasaansluiting te verwijderen. Hierdoor kan gemiddeld ongeveer € 200,00 per jaar worden bespaard, omdat de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet langer hoeven te worden betaald.

7 Klimaatakkoord

De overheid heeft aangekondigd dat de energiebelasting op gas in de komende jaren met ongeveer 10 cent zal worden verhoogd, terwijl de belasting op elektriciteit met ongeveer 5 cent zal worden verlaagd. De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrische verwarming op infraroodbasis, kan hierdoor in de toekomst nog meer besparing realiseren, omdat het gasverbruik wordt omgezet naar elektriciteit.

Afhankelijkheden in de besparing

De werkelijke besparing in euro’s ten opzichte van warm water verwarming hangt af van veel factoren die invloed hebben op ons energiegebruik. Hierbij moet u denken aan onder andere:

  • Gezinssamenstelling
  • Type woning & isolatie
  • Instellingen van thermostaten
  • Energiegedrag (hoe spaarzaam gaan de bewoners om met energie)
  • Belastingen op gas en elektriciteit
  • Weer (in een koude winter wordt meer verbruikt)
  • Aanwezigheid van zonnepanelen

Gegeven de vele afhankelijkheden, is het niet mogelijk om een precieze besparing te geven. Op basis van ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10% en 30% op de energierekening, als gevolg van het installeren van infraroodverwarming.

Mogelijkheid tot lokaal verwarmen

Infrarood verwarming is ideaal voor lokaal verwarmen, wat veel voordelen biedt. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Werkruimte: Bijvoorbeeld in een onverwarmde garage, kun je een infraroodpaneel boven een werkbank ophangen om de verwarming op die specifieke plaats te activeren.

Studeerkamer: Als een slaapkamer ook als studeerkamer dient, is het soms moeilijk om deze kamer op de juiste temperatuur te houden. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Door een infraroodpaneel boven of bij een bureau te installeren, kun je specifiek voor extra warmte zorgen.

Elektriciteit is bijna overal in huis beschikbaar, waardoor er altijd gemakkelijk een infraroodpaneel kunt installeren. Bovendien hoef je in dat geval de hele ruimte niet warm te stoken, maar kun je kiezen om alleen daar te verwarmen waar het nodig is. Hierdoor bespaar je veel energie ten opzichte van bijvoorbeeld het vergroten van de capaciteit van de radiatoren in de slaapkamer. Door lokaal te verwarmen kun je dus significant besparen.

Wilt u weten welk vermogen aan infraroodverwarming wij aanbevelen voor uw situatie? Kijk dan hier voor onze berekening of neem contact op met onze medewerkers om een advies te krijgen.

Benieuwd naar alle beschikbare infraroodpanelen? Bekijk hier het complete overzicht van infraroodpanelen.

Categorie: Infrarood Panelen

Een infraroodpaneel heeft een gemiddelde werktemperatuur van 70 tot 110°C. Dit is het resultaat van de combinatie van koolstofkristallen en epoxyhars die in staat zijn om infraroodstraling van lange golven op te wekken. De exacte temperatuur van dit specifieke infrarood paneel vindt u onder het tabblad “Extra informatie” bij dit product.

Categorie: Infrarood Panelen


Infrarood panelen werken door middel van infraroodstraling, wat een vorm van elektromagnetische straling is. In plaats van de lucht te verwarmen, zoals bij traditionele verwarmingssystemen, verwarmen infrarood panelen direct objecten en mensen in de ruimte. Ze zenden infraroodstralen uit die op de oppervlakken in de kamer worden geabsorbeerd, waardoor deze oppervlakken opwarmen en op hun beurt warmte afgeven aan de omringende lucht. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Het belangrijkste verschil tussen infrarood panelen en traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of convectieverwarming, is de manier waarop warmte wordt gegenereerd en verspreid. Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, terwijl traditionele verwarmingssystemen de lucht verwarmen, die vervolgens de objecten en mensen in de ruimte verwarmt.

Categorie: Infrarood Panelen

Hoe worden infrarood panelen geïnstalleerd en aangesloten?

Inhoud:

  1. Hoe kan ik een infraroodpaneel monteren?
  2. Kan een infrarood paneel zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden?
  3. Wordt de achterkant van het paneel niet te warm?
  4. Waarom is er verschil tussen wand- en plafondmontage?
  5. Hoe sluit ik een infrarood paneel aan op stroom?
  6. Hoe sluit ik meerdere infrarood panelen aan op één thermostaat?
1 Hoe kan ik een infraroodpaneel monteren?

Infrarood panelen kunnen, afhankelijk van het type, op twee manieren bevestigd worden:

  1. VH panelen hebben aan de achterkant twee kokers met elk twee gaten in een kruispatroon. Bevestig in dat geval 4 schroeven op de muur of het plafond en plaats het paneel eroverheen. Door het paneel te laten zakken of schuiven, schuift de schroefkop door de sleuf en zit het paneel vast.
  2. Ecosun panelen worden geleverd met een beugel. Bevestig de beugel op de muur of het plafond en hang het paneel erin.

Terug naar overzicht FAQ

2 Kan een paneel zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden?

Al onze infrarood panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen. Bijvoorbeeld, u kunt een spiegel van 60 x 80 cm verticaal bevestigen voor een breedte van 60 cm en een hoogte van 80 cm. Infrarood verwarming in de badkamer is handig, omdat je hierdoor geen beslagen spiegels meer hebt en je hierdoor meer wandruimte overhoudt voor andere zaken.

3 Is de achterkant van het paneel niet te warm?

Om ervoor te zorgen dat de straling voornamelijk aan de voorkant van het infraroodpaneel wordt uitgestraald, is de achterkant van het paneel voorzien van isolatiemateriaal. Hierdoor concentreert de warmte zich hoofdzakelijk aan de voorkant van het paneel. De temperatuur aan de achterkant zal hooguit 40°-45° graden bereiken. Om te voorkomen dat deze warmte zich op kan stapelen, worden de panelen altijd op beugels gemonteerd zodat er lucht langs de achterkant van het paneel kan stromen en de ontstane warmte afgevoerd kan worden. Dankzij de lage temperatuur aan de achterkant zijn infraroodpanelen geschikt voor elk type wand en plafond.

4 Waarom is er verschil tussen montage aan de wand en het plafond?

Op onze website geven wij per infraroodpaneel aan of deze geschikt is voor wand- of plafondmontage, of beide. Het is belangrijk om deze aanbevelingen te volgen in verband met de veiligheid. Hieronder verklaren we het verschil tussen wand- en plafondmontage, wat wordt bepaald door de technische eigenschappen van de diverse panelen:

  1. VH-panelen die enkel geschikt zijn voor wandmontage, mogen niet aan het plafond worden bevestigd. Door hun opbouw hebben wandpanelen een hoger vermogen dan plafondpanelen. Zowel wand- als plafondpanelen zijn uitgerust met een temperatuurbeveiliging die de stroom onderbreekt als de temperatuur te hoog wordt. Als een VH-infraroodpaneel dat is bedoeld voor wandmontage aan het plafond wordt opgehangen, zal dit paneel door zijn hogere vermogen en opbouw vaker de maximumtemperatuur bereiken. Hierdoor zal de beveiliging vaker ingeschakeld worden en op den duur kan het bi-metaal dat de stroom onderbreekt, kapot gaan, waardoor het paneel niet langer werkt.

Het ophangen van een plafondpaneel aan de wand is ook niet toegestaan. De lage temperatuur infraroodpanelen zullen in dat geval hun benodigde werktemperatuur niet halen, waardoor ze niet naar behoren kunnen functioneren. Voor de hogere temperatuurpanelen (serie FH en HH) geldt dat er inwendig te grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan bij montage aan de wand, waardoor het paneel vroegtijdig defect kan gaan.

  1. Ecosun-panelen zijn technisch anders opgebouwd, waardoor er diverse panelen zijn die met hetzelfde vermogen aan de wand of het plafond kunnen worden bevestigd. Ecosun-panelen die enkel geschikt zijn voor plafondmontage, beschikken niet over een oververhittingsbeveiliging. Om het risico van aanraken te beperken, adviseert de fabrikant om deze panelen niet aan de wand te monteren. Omdat de temperatuur niet beveiligd is, kan niet worden uitgesloten dat het paneel een hoger dan gewenste temperatuur bereikt, wat een risico vormt bij aanraking. Technisch gezien kunnen alle Ecosun-panelen aan de wand of het plafond worden bevestigd, het verschil zit enkel in de aanwezigheid van een overhittingsbeveiliging.
5 Hoe verbind ik een infraroodpaneel met stroom?

Het verbinden van een infraroodpaneel is eenvoudig en niet complex. Elke unit beschikt over een aansluitsnoer met 3 draden: de fase (bruin), de nul (blauw), en de aarde (geel/groen). De VH panelen zijn uitgerust met een stekker, terwijl Ecosun panelen geleverd worden met een stekker die u zelf moet monteren. Hierdoor zijn de panelen altijd compleet en kunt u direct beginnen met de installatie.

Als u een plug-in thermostaat gebruikt, kunt u de VH panelen gemakkelijk aansluiten met de stekker. Bij de Ecosun panelen hoeft u alleen de stekker aan het aansluitsnoer te bevestigen en kunt u deze vervolgens aansluiten op de plug-in thermostaat.

Als u een andere thermostaat dan een plug-in gebruikt, moet u het paneel met de draden aansluiten op de thermostaat. Hiervoor dient u het witte beschermingsmantel van het aansluitsnoer een stukje weg te snijden met bijvoorbeeld een striptang. Hierna strippen de draden einde, zodat er ongeveer 8 mm koperdraad zichtbaar is. U sluit de fase (bruin) en nul (blauw) aan op de thermostaat met schroefklemmen. De handleiding van de thermostaat geeft aan op welke posities u het paneel moet aansluiten. Daarna sluit u de thermostaat aan op het stroomnetwerk van het huis, op de posities beschreven in de handleiding. De aardedraad (geel/groen) hoeft niet gekoppeld te worden aan de thermostaat en in plaats daarvan verbindt u de aardedraad van het paneel direct met de aardedraad van het huis buiten de thermostaat om.

Met de bovenstaande stappen is het paneel verbonden met de stroom via de thermostaat, zodat deze de in- en uitschakeling van het paneel kan regelen. Als u niet comfortabel bent met het aansluiten van elektrische apparaten, raden wij u altijd aan om hulp te zoeken bij een installateur. Deze kan eventueel alles voor u installeren of uw werk inspecteren door de aansluitingen te controleren voordat u de installatie inschakelt.

6 Hoe sluit ik meerdere infraroodpanelen aan op 1 thermostaat

De meeste thermostaten kunnen een vermogen van maximaal 3000 watt regelen. Het maximale vermogen wordt vermeld in de technische specificaties van de thermostaat.

Om een woonkamer te verwarmen met infrarood verwarming, moet u bijvoorbeeld 3 of 4 panelen installeren. Als u deze panelen met één thermostaat wilt aansluiten, dient u ze parallel te schakelen. Dit betekent dat elk paneel een directe verbinding heeft tussen de fase- en nul-draad en de thermostaat.

Het gebruik van hevelklemmen is een gemakkelijke manier om dit te bereiken. In de bijgevoegde afbeelding is een voorbeeld gegeven voor het parallel schakelen van 4 infrarood panelen.

Het is belangrijk om de panelen parallel te schakelen, omdat anders de nul-draad van paneel 1 de fase-draad voor paneel 2 zou worden en zo verder. In dit geval zijn alle weerstanden op elkaar aangesloten en zullen de panelen niet meer warm worden.

Wij raden af om panelen uit verschillende kamers aan te sluiten op één thermostaat, omdat de thermostaat dan niet in staat is om de temperatuur in andere kamers te regelen. Om optimaal gebruik te maken van uw infraroodverwarming, adviseren wij om elke verwarmde kamer met een eigen thermostaat te voorzien.

Categorie: Infrarood Panelen

Nee, er zijn geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van de straling van een infraroodpaneel. Het paneel verwarmt alleen de objecten waarmee het in aanraking komt en heeft geen diepere invloed op het lichaam. Dit is een specifieke eigenschap van de lange golf infraroodstraling (IR-C). Voor korte (IR-A) en midden (IR-B) golf infraroodstraling is het echter wel aanbevolen om hiermee voorzichtig om te gaan. Bijvoorbeeld wordt afgeraden voor zwangere vrouwen om korte golf infraroodsauna’s te gebruiken. Al onze panelen produceren alleen de veilige IR-C straling en kunnen daarom door iedereen worden gebruikt. Hieronder vindt u een afbeelding die de werking van de verschillende types straling weergeeft:

Het gebruik van infraroodpanelen bijdragen aan een gezonde leefomgeving, omdat er bij de verwarming geen luchtbeweging ontstaat. Dit is bijzonder gunstig voor mensen met allergieën of astma, aangezien er geen stof in beweging komt.

Categorie: Infrarood Panelen

Wat is een infraroodpaneel precies? Een infraroodpaneel is een licht gewicht paneel dat aan een wand of plafond kan worden bevestigd. Het paneel kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals aluminium of glas. Alle panelen zijn voorzien van een verwarmingselement achter de voorzijde van het paneel.

Een standaard infraroodpaneel bestaat uit de volgende onderdelen:

ir paneel schematisch

Voorzijde van het paneel (afstraalplaat):

De voorzijde van het paneel kan gemaakt zijn van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn PET (een soort plastic), aluminium of glas. Vanwege de goede warmteoverdracht is aluminium vaak de voorkeur boven PET. Glas heeft een goede warmteoverdracht naar de ruimte, maar heeft door de dikte van het glas wel langer nodig om de juiste temperatuur te bereiken voor het uitzenden van lange golf infraroodstralen.

Achterzijde van het paneel:

Aan de achterzijde is isolatie aangebracht. De isolatie zorgt ervoor dat de lange golf infraroodstralen alleen aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten en voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt. Ophanging zorgt voor een kleine opening tussen de achterwand en het paneel, zodat er aan de achterzijde geen warmte kan opbouwen.

Verwarmingselement (warmteplaat):

De meeste verwarmingselementen van infraroodpanelen zijn gemaakt van een epoxyhars met nano koolstofkristallen. De vaak gebruikte Engelse term hiervoor is “Carbon Crystal”. De koolstofkristallen hebben als eigenschap dat ze opwarmen en infraroodstraling uitzenden wanneer er elektriciteit doorheen loopt. De nano koolstofkristallenpasta wordt geprint op een epoxyharsvel. Vervolgens wordt dit vel tussen 2 andere vellen van epoxyhars geplaatst en hieronder zeer grote druk 1 geheel van gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft een aantal voordelen:

  • Hoog percentage lange golf infraroodstraling
  • Zeer lange levensduur
  • Epoxyhars en koolstofpasta vormen een zeer stabiele verbinding

Hoe warm wordt een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel heeft een gemiddelde temperatuur tussen de 70 en 90 °C en het opwarmen duurt meestal tussen 5 en 10 minuten. Dit is de temperatuur waarbij het samenspel van koolstofkristallen en epoxy hars in staat is om lange golf infrarood uit te stralen.

Een ander voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg is om geen brand- of verbrandingsrisico door aanraking te veroorzaken.

Kun je een infraroodpaneel aanraken?

Hoewel 70 tot 90 °C als warm klinkt, zijn infraroodpanelen bij aanraking niet gevaarlijk. De warmteoverdracht van het materiaal is veel minder dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van een ingeschakeld infraroodpaneel is niet gevaarlijk.

Infraroodpanelen die geschikt zijn voor wandmontage zijn bovendien voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Deze bimetalen aan de binnenkant van het paneel onderbreken de stroom als het paneel warmer wordt dan 105-115 °C.

Voor wandmontage is dit verplicht vanuit veiligheidsoogpunt, omdat er hierbij een aanraakrisico aanwezig is.

Hoeveel stroom verbruikt een infraroodpaneel?

Het energieverbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en hoe u het paneel gebruikt. Als u veel thuis bent en het paneel daarom veel aan staat, verbruikt het meer energie.

Omdat infraroodpaneelverwarming elektriciteit zeer efficiënt omzet in stralingswarmte, kunt u het vermogen van het paneel als warme opbrengst beschouwen. Een paneel met een vermogen van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.

De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh. Voor een 300 watt infraroodpaneel betaalt u ongeveer 0,15 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kWh-prijs van 50 eurocent)

Categorie: Infrarood Panelen

Berekeningen voor Energieverbruik van Infrarood Panelen

Als je op zoek bent naar een schatting van de kosten van het gebruik van infrarood panelen, is het belangrijk om te bedenken hoeveel uur je de verwarming aan zet in de verschillende seizoenen, zoals de lente, herfst en winter.

Hieronder vind je meer factoren om in acht te nemen en een formule om de kosten te bepalen.

Inhoud:

  1. Hoeveel energie verbruikt een infrarood paneel?
  2. Wat zijn de kosten voor het gebruik van infrarood panelen?
  3. Hoeveel kost het om een woonkamer te verwarmen met infrarood panelen per jaar?
  4. Hoe heeft het gebruik van infrarood panelen invloed op het gasverbruik?

Energieverbruik van Infrarood Panelen

Een infrarood paneel van 100 watt verbruikt 0,1 kWh stroom per uur dat het aan staat. Het wattage van het paneel bepaalt het stroomverbruik, wat bij het product aangegeven staat.

Infrarood panelen zijn zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit naar warmte. Dus, het verbruik van het paneel kan worden gezien als de warmte-opbrengst. Bijvoorbeeld, een paneel met een verbruik van 300 watt levert ook 300 watt aan warmte.

Infrarood verwarming uitgelegd | Duenco

Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van:

  • Het weer;
  • De manier waarop je de panelen gebruikt.

Ben je veel thuis en staat het paneel veel aan? Dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal het paneel veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

Wat zijn de uurlijkse kosten voor een infrarood paneel?

Voor een 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer €0.15 voor elke uur dat het aanstaat, gebaseerd op een gemiddelde kWh prijs van 50 eurocent. Dit komt neer op 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh.

Wat zijn de jaarlijkse kosten voor het verwarmen van een woonkamer met infrarood?

We nemen als voorbeeld een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 100 m3 inhoud (8m x 5m x 2,5m), gelegen in een rijtjeshuis met medium isolatie. Het benodigde vermogen is berekend als 30 watt per m3, oftewel 100 x 30 = 3000 watt.

Op basis van een gemiddelde per seizoen, berekenen we het verbruik aan de hand van de volgende aannames: Lente & Herfst: ongeveer 1,5 uur per dag, wat resulteert in 810 kWh (180 dagen * 1,5 uur * 3,0 kWh) Winter: ongeveer 4 uur per dag, wat resulteert in 1080 kWh (90 dagen * 4 uur * 3,0 kWh) Zomer: geen verbruik, omdat de verwarming uit staat. Op jaarbasis verbruikt u in deze situatie ongeveer 1.890 kWh voor de verwarming van de woonkamer, wat ongeveer €945 betekent bij een kWh prijs van €0,50 (gemiddelde prijs voor huishoudens).

Wat is het effect van infrarood panelen op het gasverbruik?

In een gemiddeld huishouden wordt jaarlijks ongeveer 1500 m3 gas verbruikt, waarvan 20% (300 m3) voor warm water dient. Dit resulteert bij een gasprijs van €2,75 per m3 in een totale rekening van €3.300.

Als we uitgaan van het feit dat 60% van dit verbruik door de woonkamer wordt veroorzaakt, omdat deze het meest wordt gebruikt, dan zou de gasrekening met circa €1980 kunnen dalen door over te stappen op infrarood verwarming. Dit zou resulteren in een besparing van ongeveer 50% op de kosten voor het verwarmen van de woonkamer.

Let op: deze berekeningen zijn gebaseerd op diverse aannames en gemiddelden. Uit onze ervaring blijkt echter dat besparingen van 10% tot 30% haalbaar zijn bij het kiezen voor infrarood verwarming. Bekijk hier meer informatie over de mogelijke besparingen.

Wil je bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt voor je woning of ruimte? Klik dan hier of neem contact op met onze medewerkers om een vrijblijvend advies aan te vragen.

Categorie: Infrarood Panelen

De opwarmtijd varieert afhankelijk van het type paneel:

  • Aluminium of stalen infraroodpanelen hebben ongeveer 10 minuten nodig om een temperatuur van 80 tot 90 graden Celsius te bereiken.
  • Glazen of spiegelachtige infraroodpanelen hebben ongeveer 15 minuten nodig om dezelfde temperatuur te bereiken.

Zodra het paneel op temperatuur is, zal het lange golven straling uitzenden om de ruimte te verwarmen. Op dat moment hoeft de ruimte nog niet op temperatuur te zijn, maar u zult al wel het comfort ervaren van de infraroodstraling van lange golven.

Categorie: Infrarood Panelen

IP Waarden- wat betekent dit eigenlijk?

De IP-waarde of classificatie geeft aan hoe goed een product bestand is tegen water, voorwerpen en stof. De IP-waarde wordt altijd weergegeven met twee cijfers, zoals bijvoorbeeld IP44. Hieronder zullen we uitleggen wat de betekenis van deze cijfers is en hoe u deze kunt toepassen in de praktijk, bijvoorbeeld bij het gebruik van een infraroodpaneel in de badkamer.

Inhoud:
  1. IP-Waarde eerste cijfer
  2. IP-Waarde tweede cijfer
  3. Toepassing IP-Waarde in de praktijk

Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof weer.

Eerstecijfer Beschrijving IP aanduiding  Betekenis

0

Niet  beschermd

IP 1X

Geen bescherming

1

Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mm

IP 1X

Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand.

2

Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12 mm

IP 2X

Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten.

3

Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm

IP 3X

Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten.

4

Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm

IP 4X

Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad.

5

Beschermd tegen stof

IP 5X

Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.

6

Stofdicht

IP 6X

Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen water weer.

Tweede cijfer Beschrijving IP aanduiding Betekenis

0

Niet beschermd

IP X0

Geen bescherming

1

Beschermd tegen druppelend water

IP X1

Drupdicht type I – Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels.

2

Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden

IP X2

Drupdicht type 2 – Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15 graden gekanteld apparaat

3

Beschermd tegen opspattend water

IP X3

Spatdicht – Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°

4

Beschermd tegen sproeiend water

IP X4

Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek

5

Beschermd tegen waterstralen

IP X5

Sproeidicht – Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek

6

Beschermd tegen stortbuien

IP X6

Waterbestendig – Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek

7

Beschermd tegen onderdompeling tot 1m diep en 30 minuten lang

IP X7

Dompeldicht – Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)

8

Beschermd tegen verblijf onder water

IP X8

Drukwaterdicht – Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden

Maar hoe pas je deze IP-classificaties nu toe in de praktijk?

Nu we weten wat de betekenis van de IP-cijfers is, komt de volgende vraag: hoe pas je dit toe in een ruimte zoals de badkamer? Laten we aannemen dat u een infraroodpaneel in de badkamer wilt plaatsen. Hoe weet u dan of u het juiste paneel met de juiste IP-classificatie hebt gekozen? Door de volgende afbeelding te raadplegen komt u snel achter: Informatie over de IP waarde? - Lamponline.nl De badkamer kan in verschillende zones worden verdeeld, elke zone heeft een minimale IP classificatie nodig:

  • Zone 1: Dit is de meest natte zone. Hier dient u voor een IP-bescherming van minimaal IP67 te kiezen, dit beschermt het apparaat tegen onderdompeling in water.
  • Zone 2: In deze zone is de kans op waterstralen aanwezig, daarom moet uw infrarood paneel of ander apparaat hiertegen beschermd zijn. Kies hier voor een minimale IP-waarde van IP44.
  • Zone 3: Deze zone heeft niet direct te maken met druppels water, maar kan wel met condens te maken krijgen. Een IP-waarde van IP21 is hier voldoende.

De bovenstaande IP classificaties geven de minimale bescherming die u nodig heeft. Het is natuurlijk nooit een probleem om een apparaat met een hogere IP classificatie te gebruiken. We hopen dat u met deze informatie het juiste product voor uw situatie op onze website kunt vinden. Bekijk snel onze infrarood producten en als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met onze medewerkers. We staan u graag te woord met advies!