Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

Welk wattage heb ik nodig voor mijn infrarood paneel?

Het is wellicht de meest gestelde vraag bij het kopen van een nieuw infrarood paneel: Hoeveel Watt heb ik nodig? Dit is voornamelijk afhankelijk van het type ruimte (badkamer, woonkamer, etc.) en het aantal vierkante meter (m2) dat deze ruimte omvat. 

Over het algemeen wordt een gemiddeld vermogen van 100 Watt per m2 aangehouden voor infrarood panelen. Een middelgrote ruimte als een badkamer of slaapkamer behoeft een vermogen van 1000 tot 1500 Watt. Grotere ruimtes als een woonkamer behoeven minimaal 2000 tot 3000 Watt. 

Afhankelijk van de oppervlakte van een ruimte kunt u berekenen of u één of meer infrarood panelen moet aanschaffen. Gebruikt u de panelen als bijverwarming in bijvoorbeeld de woonkamer of een hobbyruimte? Dan kan het aantal vermogen in uw situatie mogelijk afwijken. 

De warmte-experts van Dutch Heating voorzien u graag van persoonlijk advies bij het kopen van de juiste infrarood panelen. Afhankelijk van uw specifieke behoeften kan het ideale aantal Watt namelijk anders zijn in uw situatie. 

Aantal Watt kiezen voor infrarood panelen 

Het totale vermogen van een infrarood paneel wordt over het algemeen uitgedrukt in het aantal Watt (W). Het type ruimte en het oppervlakte in m2 (of inhoud in m3) van deze ruimte bepalen voor het groot deel het ideale aantal Watt voor uw specifieke behoeften. 

In de regel hoeven er voor grotere ruimtes niet altijd grotere Wattages te worden gebruikt. In plaats hiervan wordt er meestal gekozen voor het plaatsen van meerdere infrarood panelen tegelijk. Deze worden vervolgens zo evenredig mogelijk over de ruimte verspreid, om een zo groot mogelijk verwarmingsgebied te kunnen garanderen. 

Wel is het mogelijk om één groot paneel te plaatsen met een hoog vermogen (bijvoorbeeld 1150W), en hiernaast enkele kleine infrarood panelen van bijvoorbeeld 450W bij te plaatsen. Dit kan nuttig zijn in een ongelijk verdeelde ruimte, zoals een woonkamer-keuken combinatie waarbij de keuken kleiner is. 

Onthoud ook dat het niet altijd beter is om de hoeveelheid Watt hoger in te schatten dan nodig is. Dit komt de energie-efficiëntie niet altijd ten goede. Het is beter om een zo laag mogelijk aantal Watt te gebruiken in een ruimte, maar wel volgende vermogen te hebben om comfortabele warmte te kunnen bereiken. 

Geschat vermogen per ruimte 

Veel van onze klanten vinden het prettig om in één oogopslag te kunnen zien hoeveel Watt er nodig is voor specifieke ruimtes. Hiervoor kunnen we slechts een ruwe schatting geven, omdat de totale oppervlakte en de omgevingsfactoren van elke ruimte zal afwijken. 

Voor de meest voorkomende ruimten kunnen de volgende Wattages worden aangehouden: 

 • Woonkamer: 2000W tot 3000W 
 • Boven de bank: 400W tot 600W 
 • Badkamer: 400W tot 600W 
 • Toilet: 200W tot 400W 
 • Slaapkamer: 1000W tot 1500W 
 • Hobbykamer: 400W tot 600W 
 • Werkplek: 200W tot 600W 
 • Garage: 1000W tot 1500W 

Factoren van invloed op het aantal Watt 

De juiste hoeveelheid Watt kiezen voor een infrarood paneel is niet altijd eenduidig, omdat ieders situatie anders is. We hebben hierboven voor verschillende veel voorkomende ruimtes een schatting gegeven. Maar dat is nog niet alles, er zijn namelijk nog een aantal overwegingen. 

Naast het vermogen per type ruimte zouden ook de volgende factoren moeten worden meegenomen bij het kiezen van het aantal Watt voor nieuwe infrarood panelen: 

 • Positionering: Montage aan het plafond kan het bereik van het verwarmingsgebied helpen vergroten. Zorg dat er geen objecten in het gebied staan die de warmtezone kunnen verkleinen, hierbij is correct uitrichten erg belangrijk. Onthoud ook dat er toegang moet zijn tot een stopcontact in de nabije omgeving. 
 • Gewenste temperatuur: Niet elke ruimte heeft dezelfde warmtebehoefte. In de woonkamer boven de bank is er bijvoorbeeld een groter vermogen nodig dan in een garage, om de simpele reden dat er in een werkruimte vaak meer kou wordt getolereerd. De behoefte voor een hoger aantal Watt is hierom vaak lager in ruimtes die niet bedoeld zijn voor ontspanning. 
 • Aantal panelen: Afhankelijk van het totale oppervlakte en de eventuele aanwezigheid van obstructies (objecten als muren of meubels) is het soms beter om te kiezen voor meerdere panelen in een ruimte. Dit kan zelfs relevant zijn voor middelgrote ruimtes als slaapkamers. Gaat u van 1 naar 2 infrarood panelen, dan kan een lager vermogen voldoende zijn. De vermogensvraag wordt immers verdeeld over meerdere panelen. 
 • Isolatie: Hoewel infrarood verwarmingspanelen opvallend goed werken in ruimtes met minimale isolatie, is het nog altijd belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid kou die in een ruimte kan komen. Er is een hoger totaal vermogen nodig als de isolatie slecht is. 
 • Specificaties paneel: Niet elk merk of type infrarood paneel werkt op exact dezelfde manier. Waar bij de ene warmtebron een laag vermogen veel warmte kan produceren, kan een soortgelijk paneel meer Watt nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken. 

Meer Watt is niet altijd beter 

We benoemden het al even kort, maar willen het toch nog even duidelijk benadrukken. Wattages kiezen is geen wedstrijd om een zo hoog mogelijk aantal Watt te verkrijgen. Integendeel: het is beter om een zo laag mogelijk aantal Watt te gebruiken in een ruimte. 

Wie minder vermogen gebruikt zal immers hogere efficiëntie bereiken. Dit resulteert in een lagere energieconsumptie en minder kosten op de stroomrekening. Het is dus beter om minder Watt te hoeven gebruiken. 

Echter is té weinig vermogen ook niet goed. Dat kan namelijk resulteren in een koude ruimte: er is dan onvoldoende kracht aanwezig om een ruimte voldoende te verwarmen. Het is dus beter om een balans te zoeken. 

Advies bij kiezen juiste aantal Watt 

We begrijpen dat het soms ingewikkeld kan zijn om het juiste vermogen te kiezen voor elektrische verwarming. Zelfs bij een enorm efficiënt infrarood paneel is het vooral een kwestie van schattingen maken aan de hand van de situatie. Er is nooit een eenduidig antwoord. 

Elke situatie is anders, dat begrijpen we bij Dutch Heating maar al te goed. Daarom staan onze verwarmingsexperts graag voor u klaar om eventuele vragen over uw persoonlijke situatie te beantwoorden. Neem gerust contact op wanneer u verdere vragen heeft. 

Heeft dit overzicht u kunnen helpen bij het inschatten van het juiste aantal Watt voor uw nieuwe elektrische verwarming? Dan adviseren we om direct een kijkje te nemen bij ons actuele aanbod aan infrarood panelen in de webwinkel van Dutch Heating: 

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.