1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Elektrische infrarood vloerverwarming
 4. De ultieme gids over elektrische vloerverwarming

De ultieme gids over elektrische vloerverwarming

Wat is elektrische infrarood vloerverwarming? 

Elektrische infrarood vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij elektrische verwarmingsfolie of verwarmingsmatten onder de vloer worden geïnstalleerd. Deze folie of matten genereren warmte wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. De warmte wordt gelijkmatig afgegeven aan de vloer en vervolgens aan de ruimte erboven, waardoor een comfortabele en efficiënte verwarmingsoplossing ontstaat. 

Waarom elektrische infrarood vloerverwarming? 

Dit innovatieve verwarmingssysteem heeft in korte tijd de aandacht getrokken van huiseigenaren en bouwprofessionals vanwege de efficiëntie en het comfort, maar ook omdat we in Nederland onze huizen gasloos moeten maken. Met elektrische verwarmingsfolie of amorfe verwarmingsmatten onder de vloer, verspreidt dit systeem op een gelijkmatige wijze warmte door de ruimte. In dit artikel duiken we dieper in op elektrische vloerverwarming, verkennen we het werkingsprincipe, de voordelen en waarom steeds meer mensen de overstap maken naar deze moderne verwarmingsoplossing. Ontdek hoe elektrische vloerverwarming niet alleen warmte brengt maar ook een vleugje innovatie en comfort in onze huizen. 

Elektrische infrarood vloerverwarming wordt gekozen om verschillende redenen: 

 • Efficiënte Verwarming: Het systeem biedt een efficiënte manier om een ruimte te verwarmen doordat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de vloeroppervlakte. 
 • Comfort: Elektrische vloerverwarming zorgt voor een aangename en constante warmte in de ruimte, wat bijdraagt aan het comfortniveau. 
 • Ruimtebesparing: Aangezien het systeem onder de vloer wordt geïnstalleerd, neemt het geen extra ruimte in beslag, waardoor het een ruimtebesparende optie is en waardoor het een zeer interessant alternatief voor de warmtepomp kan zijn. 
 • Flexibele Installatie: Elektrische vloerverwarming kan worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwbouwconstructies, waardoor het een veelzijdige optie is. 
 • Individuele Temperatuurregeling: Het systeem maakt het mogelijk om verschillende ruimtes individueel te verwarmen en te regelen, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren. 
 • Snelle Opwarmtijd: Elektrische vloerverwarming bereikt snel de gewenste temperatuur, waardoor het snel warmte afgeeft aan de ruimte. 
 • Geen Onderhoud van Brandstofbronnen: Omdat het systeem elektrisch is, is er geen noodzaak voor het onderhoud van brandstofbronnen zoals gasleidingen of brandstoftanks. 
 • Elektrische vloerverwarming kan prima worden gebruikt als hoofdverwarming

Waar is elektrische vloerverwarming geschikt? 

Elektrische vloerverwarming is geschikt voor verschillende soorten huizen, zowel nieuwbouw als bestaande woningen.  

 • Nieuwbouwwoningen: Elektrische vloerverwarming kan efficiënt worden geïntegreerd in de bouwplannen van nieuwe woningen. Het kan worden geïnstalleerd als onderdeel van het vloerontwerp tijdens de bouw, waardoor het een naadloze en effectieve verwarmingsoplossing is. 
 • Bestaande Woningen: Elektrische vloerverwarming is ook geschikt voor renovatie- en verbouwingsprojecten. Het kan worden geïnstalleerd op bestaande vloeren, mits de constructie en isolatie van de vloer dit toelaten. Dit maakt het een veelzijdige optie voor huiseigenaren die hun bestaande woningen willen upgraden. 
 • Appartementen en Flats: Elektrische vloerverwarming is geschikt voor appartementen en flats, vooral in gevallen waar traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren of centrale verwarming moeilijk te installeren zijn. Het biedt ruimtebesparing en een gelijkmatige verwarming van de leefruimtes. 
 • Vakantiewoningen: Elektrische vloerverwarming is populair in vakantiewoningen vanwege de mogelijkheid om de verwarming op afstand te regelen. Dit zorgt voor een warm welkom bij aankomst, ongeacht het seizoen. 

Is elektrische infrarood vloerverwarming geschikt voor mij?

Of elektrische infrarood vloerverwarming geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals je specifieke behoeften, het type woning, en je persoonlijke voorkeuren. 

 • Comfortbehoeften: Als je op zoek bent naar een comfortabele, gelijkmatige en efficiënte verwarmingsoplossing, is elektrische infrarood vloerverwarming een goede keuze. Het creëert een aangename warmte die direct wordt geabsorbeerd door objecten en mensen in de ruimte. 
 • Type Woning: Elektrische infrarood vloerverwarming kan worden toegepast in verschillende soorten woningen, zowel in nieuwbouw als bij renovaties. Het is geschikt voor appartementen, huizen en zelfs commerciële ruimtes. 
 • Installatiegemak: Als je handig bent en comfortabel bent met doe-het-zelfprojecten, is de installatie goed te doen. Er zijn duidelijke installatiehandleidingen beschikbaar en het systeem is ontworpen voor eenvoudige installatie. 
 • Energie-efficiëntie: Elektrische infrarood vloerverwarming kan energie-efficiënt zijn, vooral als het wordt gebruikt in goed geïsoleerde ruimtes. Het verwarmt selectief en direct, wat energieverspilling minimaliseert. 
 • Budget: Het is belangrijk om het budget te overwegen, inclusief de initiële kosten voor aanschaf en installatie. Elektrische infrarood vloerverwarming kan op lange termijn echter kostenbesparend zijn vanwege de efficiënte verwarming. 
 • Vloertype: Controleer of je vloertype geschikt is voor installatie van elektrische infrarood vloerverwarming. Meestal is het compatibel met verschillende vloerafwerkingen, zoals tegels, laminaat, hout en meer. 

Soorten elektrische vloerverwarming

Elektrische amorfe infrarood vloerverwarming

amorfe infrarood vloerverwarming

Amorfe infrarood vloerverwarming

Amorfe metalen zijn legeringen met een niet-kristallijne structuur, waardoor ze uitstekende elektrische eigenschappen hebben. Deze metalen worden gebruikt om linten te vormen die dienen als de verwarmingscomponenten van het systeem. De amorfe metalen linten hebben een hoge geleidbaarheid, wat zorgt voor een efficiënte warmteoverdracht.

De vloerverwarmingsmat waarop de amorfe metalen linten zijn bevestigd, is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Dit stelt gebruikers in staat om het systeem aan te passen aan de specifieke grootte van de ruimte waarin het zal worden geïnstalleerd. Zo kan het systeem worden aangepast aan zowel kleine als grote ruimtes. De verwarmingsmaten kunnen worden geinstalleerd onder alle soorten vloeren zoals laminaat, pvc, maar kan ook worden verwerkt in gietvloeren of verlijmde vloeren.

Elektrische verwarmingsfolie 

Elektrische verwarmingsfolie is een dunne, flexibele verwarmingsbron die wordt gebruikt voor het verwarmen van oppervlakken zoals vloeren, muren, en plafonds. Het bestaat uit een dunne plastic folie met daarop geleidende materialen die elektrische energie omzetten in warmte. Deze folie kan worden geïnstalleerd onder verschillende afwerkingsmaterialen, zoals vloerbedekking, laminaat, en zelfs achter spiegels, echter kan dit systeem niet worden gebruikt in gietvloeren of onder verlijmde vloeren. De verwarmingsfolie is verkrijgbaar in lengtes op maat maar er zijn ook rollen verwarmingsfolie verkrijgbaar.

De verwarmingsfolie wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en produceert warmte wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over het oppervlak waarop het is geïnstalleerd, waardoor een comfortabele en aangename temperatuur ontstaat in de ruimte. 

Dankzij de flexibele en dunne eigenschappen van de verwarmingsfolie kan het gemakkelijk worden aangepast aan verschillende vormen en afmetingen, waardoor het geschikt is voor uiteenlopende toepassingen, waaronder vloerverwarming, spiegelverwarming, en zelfs als verwarming voor meubels. 

Installeren van elektrische infrarood vloerverwarming 

Het aanleggen van elektrische infrarood vloerverwarming is verrassend goed te doen, zelfs voor doe-het-zelvers. Het proces omvat doorgaans het plaatsen van de infrarood verwarmingsmatten op de ondervloer, gevolgd door het aansluiten op het elektriciteitsnet. Zorgvuldige metingen en het volgen van de installatie-instructies zijn van essentieel belang voor een succesvolle installatie. Dankzij de flexibiliteit en het gebruiksgemak van deze systemen is het voor velen mogelijk om deze warmtebron op een betrouwbare en efficiënte manier in hun huis te installeren. Echter, het is altijd raadzaam om bij twijfel een professional te raadplegen voor advies of installatie.

Als je liever de installatie aan anderen overlaat, staan onze deskundige teams klaar om je te assisteren. Met hun ruime ervaring en expertise zorgen ze voor een vlekkeloze installatie, zodat je vol vertrouwen kunt genieten van een optimaal functionerend vloerverwarmingssysteem. Aarzel niet om contact met ons op te nemen; we helpen je graag om je elektrische vloerverwarming op de juiste manier te installeren, zodat je thuis altijd warm en comfortabel bent.

Temperatuurregeling

Een thermostaat is een veelgebruikt apparaat om de temperatuur van elektrische vloerverwarming te regelen. Moderne thermostaten bieden programmeerbare functies, waarmee je de gewenste temperatuur op specifieke tijden van de dag kunt instellen. Sommige thermostaten kunnen zelfs op afstand worden bediend via een smartphone-app. 

Geschikte thermostaten:

Smart Home Integratie 

Met de opkomst van slimme huistechnologieën kun je elektrische vloerverwarming integreren in een smart home-systeem, bijvoorbeeld met een TUYA thermostaat. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en automatiseren, en het integreren met andere slimme apparaten in huis. 

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.