1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood vloerverwarming
 4. Zelf amorfe infrarood vloerverwarming leggen

Zelf amorfe infrarood vloerverwarming leggen

Elektrische vloerverwarming is een populaire en efficiënte manier om uw huis comfortabel en warm te houden. Het biedt gelijkmatige warmteverdeling en is ideaal voor badkamers, keukens en andere ruimtes waar vloercomfort gewenst is. Hoewel het installeren van elektrische vloerverwarming technisch kan lijken, is het mogelijk om dit project zelf uit te voeren. In dit artikel delen we een handige gids om u te helpen bij het zelf aanleggen van elektrische vloerverwarming.

Stap 1: Planning en voorbereiding

Voordat u begint met de installatie van elektrische vloerverwarming, is het belangrijk om een gedegen plan te maken en de benodigde materialen te verzamelen. Enkele essentiële stappen zijn:

 1. Bepaal het verwarmingsgebied: Identificeer de ruimte waar u de vloerverwarming wilt installeren en meet de oppervlakte nauwkeurig op. Dit helpt u bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid verwarmingsmatten of kabels.
 2. Controleer de elektrische capaciteit: Zorg ervoor dat uw elektrisch systeem voldoende capaciteit heeft om de vloerverwarming te ondersteunen. Raadpleeg een elektricien om ervoor te zorgen dat het systeem veilig kan worden uitgebreid.
 3. Verzamel de benodigde materialen: Schaf de verwarmingsmatten of kabels, thermostaat, isolatiemateriaal, vloertegels of andere vloerafwerking aan, samen met de benodigde gereedschappen zoals een tegelsnijder, lijmkam en kabelclips.

Stap 2: Voorbereiding van de ondervloer

Voordat u begint met de installatie van de vloerverwarming, moet de ondervloer goed worden voorbereid. Volg deze stappen:

 1. Maak de ondervloer schoon: Verwijder stof, vuil en eventuele oneffenheden van de ondervloer. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en droog is voordat u verder gaat.
 2. Breng isolatiemateriaal aan: Om warmteverlies te minimaliseren, kunt u een isolatiemat op de ondervloer plaatsen voordat u de vloerverwarming installeert. Snijd het materiaal op maat en leg het volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 3: Installatie van de vloerverwarming

Nu is het tijd om de elektrische vloerverwarming daadwerkelijk te installeren. Volg deze stappen:

 1. Rol de verwarmingsmatten of kabels uit: Plaats de verwarmingsmatten of kabels volgens het ontwerp en de indeling die u heeft gepland. Zorg ervoor dat er geen overlappingen of kruisingen zijn en houd voldoende ruimte vrij rond obstakels zoals toiletpotten en meubels.
 2. Bevestig de verwarmingsmatten of kabels: Gebruik kabelclips of tape om de verwarmingsmatten of kabels stevig op hun plaats te houden. Hierdoor worden ze op de juiste positie gehouden tijdens het leggen van de vloerafwerking.
 3. Elektrische aansluiting: Volg de instructies van de fabrikant om de verwarmingsmatten of kabels veilig op het elektrisch systeem aan te sluiten. Het is sterk aanbevolen om een erkende elektricien te raadplegen voor het aansluiten van de elektrische bedrading.

Stap 4: Afwerking van de vloer

Nadat de vloerverwarming correct is geïnstalleerd, kunt u doorgaan met de afwerking van de vloer. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 1. Vloerafwerking: Leg tegels, laminaat of een andere vloerafwerking over de vloerverwarming volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat u de juiste lijm en voegmiddel gebruikt voor de gekozen vloerafwerking.
 2. Thermostaatinstallatie: Bevestig de thermostaat op een geschikte plaats, bij voorkeur op een buitenmuur en op een hoogte waar u gemakkelijk toegang heeft. Sluit de thermostaat aan volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 5: Testen en in gebruik nemen

Voordat u de vloerverwarming in gebruik neemt, is het belangrijk om een grondige test uit te voeren om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert. Controleer de elektrische aansluitingen, de thermostaatinstellingen en de verwarmingselementen. Volg de instructies van de fabrikant om de vloerverwarming te programmeren en pas de instellingen aan uw voorkeuren aan.

Let op dat bovenstaande beschrijving lichtelijk kan afwijken van de handleiding. Raadpleeg daarom altijd de bijgesloten handleiding.

Article Attachments

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 33 reviews.