Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

De ultieme gids over infrarood panelen

Een infrarood paneel is een moderne, verwarmingsoplossing die warmte op een efficiënte en comfortabele manier levert. In dit artikel leggen we de voordelen van infrarood panelen uit en waarom ze een aantrekkelijke optie zijn bij het gasloos maken van jouw woning.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt op een eenvoudige manier: het produceert warmte door infrarode straling uit te zenden. Deze straling is vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer de zon op je schijnt, maar dan zonder schadelijke UV-straling. Er zijn veel soorten infrarood panelen op de markt. We hebben deze gids geschreven zodat u een goede keuze kunt maken voor het kopen van een infrarood paneel.

Het paneel bevat een soort elektrisch element, vergelijkbaar met de draad in een broodrooster. Als er stroom door dit element stroomt, begint het op te warmen en straalt het infrarode warmte uit in de richting van de ruimte. Deze infrarode straling wordt geabsorbeerd door oppervlakken in de kamer, zoals muren, meubels en mensen. Wanneer deze oppervlakken de straling absorberen, worden ze opgewarmd en geven ze op hun beurt warmte af aan de lucht in de kamer.

Dit zorgt voor een aangename warmte in de ruimte. Het bijzondere aan infraroodverwarming is dat het de objecten en oppervlakken direct verwarmt, in tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen die de lucht verwarmen. Hierdoor voelt de warmte gelijkmatiger aan en kun je energie besparen, omdat er minder warmte verloren gaat.

In een infrarood paneel kunnen verschillende soorten elektrische elementen worden gebruikt om warmte te produceren. De meest voorkomende typen elektrische elementen in infrarood panelen zijn:

  1. Koolstofvezel-doek: Dit zijn dunne panelen gemaakt van koolstofvezels die worden verwarmd wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. Ze zijn efficiënt in het produceren van infrarode warmte en zijn vaak gebruikt in moderne infrarood panelen.
  2. Nichrome-draadelementen: Nichrome is een legering van nikkel en chroom en wordt vaak gebruikt in elektrische verwarmingselementen. Wanneer stroom door een nichrome-draad gaat, wordt deze draad heet en straalt infrarode warmte uit.

Infrarood panelen als hoofdverwarming

Als hoofdverwarming kunnen infrarood panelen de hele ruimte gelijkmatig verwarmen door de infrarode stralen die ze uitstralen. Mensen, meubels en muren absorberen deze straling en geven op hun beurt warmte af, waardoor een comfortabele en aangename temperatuur in de kamer ontstaat.

Het voordeel van infrarood panelen als hoofdverwarming is dat ze efficiënt en energiezuinig zijn. Omdat ze direct warmte afgeven aan objecten en oppervlakken, is er minder warmteverlies in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die de lucht verwarmen. Hierdoor kun je energie besparen en je energierekening verlagen.

Belangrijk is wel om de infrarood panelen strategisch in de ruimte te plaatsen, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Over het algemeen zijn infrarood panelen een goede optie voor zowel het verwarmen van specifieke ruimtes als het fungeren als hoofdverwarming, afhankelijk van de grootte van de ruimte en je comfortbehoeften.

We hebben een vermogenscalculator gemaakt waarmee je kunt uitrekenen hoeveel vermogen (wattage) je in totaal aan infrarood panelen moet gebruiken om de ruimte comfortabel warm te krijgen.

Infrarood panelen als bijverwarming

Infrarood panelen zijn uitstekend geschikt als elektrische bijverwarming in huis. Als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem, bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming, kunnen ze gericht worden ingezet in ruimtes waar extra warmte en comfort wenselijk zijn.

Als bijverwarming bieden infrarood panelen flexibiliteit doordat ze individueel kunnen worden aangezet in de kamers waar extra warmte nodig is. Bijvoorbeeld in badkamers, kantoren of slaapkamers. Dit kan zorgen voor comfortabele temperaturen zonder het hele huis te hoeven verwarmen, wat energiezuiniger is en kostenbesparingen oplevert.

Bijverwarming met infrarood panelen is ook handig omdat ze snel opwarmen en je daardoor snel van de warmte kunt genieten. Bovendien hebben ze weinig onderhoud nodig en zijn ze gemakkelijk te installeren. Let wel op de plaatsing van de panelen, zodat ze effectief kunnen stralen en de gewenste warmte kunnen leveren op de plekken waar het nodig is. Kies indien nodig voor een verplaatsbaar infrarood paneel.

Infrarood panelen aan het plafond

Infrarood plafondpanelen bieden een doeltreffende manier van verwarmen doordat warmte op een omgekeerde manier wordt verspreid vergeleken met traditionele systemen. Normaal gesproken stijgt warme lucht op, maar infrarood panelen zenden stralingswarmte uit die direct wordt geabsorbeerd door objecten en oppervlakken in de ruimte.

In plaats van de lucht te verwarmen, zoals bij convectieverwarming, richten infrarood panelen zich op het verwarmen van de objecten onder hen. Dit komt doordat warme lucht stijgt en koude lucht daalt, maar infrarode straling reist in rechte lijnen en verwarmt direct wat het tegenkomt.

Wanneer infrarood panelen aan het plafond worden geplaatst, stralen ze warmte uit die de vloer, muren en meubels in de ruimte bereikt. Deze objecten absorberen de straling en geven op hun beurt warmte af aan de lucht, waardoor een aangename en gelijkmatige temperatuur in de kamer ontstaat.

Dit maakt infrarood plafondverwarming efficiënter, omdat het de warmte direct op de gewenste plekken brengt zonder dat deze eerst door de hele ruimte moet circuleren. Bovendien helpt het voorkomen van warmteverlies door het minimaliseren van convectiestromen en ventilatie, wat resulteert in energiebesparing en een comfortabele verwarmingsoplossing.

Thermostaten voor infrarood panelen

Een thermostaat voor een infrarood paneel is nodig om de temperatuur te regelen, en om de efficiëntie van het verwarmingssysteem te optimaliseren. Deze slimme apparaten zijn ontworpen om het gebruik van infrarood panelen te vergemakkelijken en aan te passen aan individuele voorkeuren en behoeften.

Met een thermostaat kun je de gewenste temperatuur instellen, waarna het systeem automatisch aan- en uitgaat om deze temperatuur te handhaven. Dit zorgt voor een comfortabele en consistente warmte in de ruimte, terwijl onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

Sommige geavanceerde thermostaten voor infrarood panelen zijn uitgerust met programmeerbare functies, waarmee je verwarmingsschema’s kunt instellen op basis van je dagelijkse routine. Zo kun je energie besparen door de verwarming te verminderen wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt.

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.