Efficiënt een ruimte verwarmen op stroom? Dan is de keuze voor een elektrisch infrarood paneel (IR-paneel) snel gemaakt. De verwarmingstechniek is enorm in opkomst in Nederland, vooral vanwege de hoge efficiëntie en unieke toepassingen. De gebruikte IR-stralingswarmte heeft namelijk enkele unieke eigenschappen.
In dit overzicht leggen we in vogelvlucht uit hoe een infrarood paneel precies werkt, uit welke onderdelen een infrarood paneel bestaat en wat de eigenschappen zijn van de warmtestraling die deze populaire verwarmingsvorm gebruikt.
De verwarmingsexperts van Dutch Heating kunnen u ook helpen met specifieke vragen over de werking en het gebruik van infrarood panelen. Weet u al een beetje wat u nodig heeft? Bekijk dan direct ons actuele aanbod aan hoogwaardige IR-panelen in de webwinkel:
Zo werkt een infrarood paneel
Een infrarood paneel is een kleine, vlakke warmteplaat die werkt op stroom. Infrarood panelen zijn in staat om oppervlakten, objecten en personen direct van comfortabele warmte te voorzien, welke op hun beurt de warmte indirect aan de omringende lucht doorgeven.
Het verwarmingselement van het paneel is een halfgeleider die elektriciteit omzet in onzichtbare infrarood warmtestraling. Aan de achterzijde is het paneel voorzien van isolerend materiaal, terwijl de voorzijde vaak een metalen of glazen plaat is. Hierdoor wordt de energie efficiënt uitgestraald over een zo breed mogelijk oppervlak.
Sommige IR-panelen werken in combinatie met een thermostaat voor het instellen van de gewenste temperatuur. Hier kunnen sensoren aan worden toegevoegd als een bewegingssensor of een timer. Goedkope varianten maken enkel gebruik van een simpele aan-uitschakelaar.
De verwarmingsvorm is geschikt voor gerichte verwarming in specifieke zones. Een infrarood paneel behoeft enkel een stopcontact om en een vaste positie op het plafond of aan een muur. In principe worden de panelen uitgericht op de gebieden waar de grootste warmtevraag is.
Infrarood straling: Wat is dat eigenlijk?
Infrarood panelen maken gebruik van onzichtbare stralingswarmte in het infrarood kleurenspectrum. Deze vorm van optische straling is vergelijkbaar met de warmte van een zonnestraal, maar is tegelijk 100% veilig. Anders dan bij zonlicht is er namelijk geen sprake van schadelijke UV-straling.
Infrarood warmtestralen vallen in het zogenoemde IR-C spectrum, dit is lange golf infrarood straling. Deze straling valt in de golflengte 3000nm – 1.000.000nm (690°C tot -273°C). Wist u dat IR-C straling constant door onze eigen lichamen wordt uitgestraald in de vorm van warmte?
Bij een infrarood paneel wordt de warmtestraling in het IR-C spectrum altijd in een specifieke zone uitgericht. Het paneel zet elektriciteit om in IR-C straling, waarna deze onzichtbaar wordt uitgezonden in de omgeving. Hierbij wordt de omgevingslucht nadrukkelijk niet opgewarmd.
Infrarood straling (IR-C) heeft namelijk de bijzondere eigenschap om warmte direct te transporteren van het infrarood paneel naar de oppervlakten, objecten en personen in de omgeving. Dit in tegenstelling tot een gewone elektrische kachel, welke juist de binnenlucht langzaam warmer maakt.
Onderdelen van een infrarood paneel
Het infrarood paneel is een relatief simpele verwarmingsbron, hierdoor is het aantal onderdelen en bewegende delen beperkt. De volgende onderdelen zijn belangrijk in de context van IR-panelen:
- Verwarmingselement: Het centrale onderdeel dat de infrarood warmtestraling genereert. Het gaat om een zeer dunne halfgeleider die stroom om kan zetten in infrarood, veelal gemaakt van koolstofvezel.
- Voorplaat: De voorzijde is het zichtbare deel van het IR-paneel een geeft de warmtestraling door aan de directe omgeving. Dit onderdeel wordt ook wel de afdekplaat genoemd en is vaak gemaakt van metaal of glas.
- Achterplaat: Een beschermende achterlaag die vooral helpt te voorkomen dat het interne verwarmingselement oververhit raakt. Veelal gemaakt van het metaal aluminium.
- Isolatielaag: Soms wordt isolerend materiaal of een luchtlaag gebruikt om de geproduceerde warmte de juiste richting op te sturen. De laag helpt efficiëntie te verhogen en warmteverlies te minimaliseren. Een warmtereflector is hierbij een optionele extra toevoeging.
- Frame: De buitenrand of het frame van het paneel houdt alle lagen en onderdelen in positie. Deze behuizing is bedoeld om de structurele integriteit van het geheel te waarborgen.
- Montagedelen: Warmtepanelen worden veelal gemonteerd op het plafond of een wand. Hiervoor is een montagebeugel nodig met haken, schroeven en andere onderdelen die nodig zijn om het paneel vast te zetten in positie.
- Stekker: Het verwarmingselement heeft elektriciteit nodig om te werken. Panelen zijn hierom voorzien van een standaard stroomkabel met stekker. Deze plugt u zelf in een nabij stopcontact.
- Bediening: Afhankelijk van het type IR-paneel kunnen een thermostaat, aan-uitschakelaar, sensoren, afstandsbediening, of soortgelijke externe onderdelen relevant zijn bij uw aankoop. Hiermee kunt u de temperatuur en werking gemakkelijk regelen.
De ideale positionering en totaal bereik
We hebben het al even kort genoemd, maar om het maximale uit een infrarood paneel te kunnen halen is de juiste plaatsing van het product essentieel. Hiermee bedoelen we voornamelijk de positie van het paneel in de ruimte, maar ook het uitrichten van het paneel op de plekken die een warmtevraag hebben.
Allereerst is het ophangen van een IR-paneel relevant. Om het maximale oppervlak te kunnen verwarmen adviseren wij montage aan het plafond. Er worden montageonderdelen bij het product geleverd om dit mogelijk te maken. Als alternatief is montage aan een muur of zijwand mogelijk.
Hiernaast moet u bij het monteren nadenken over het uitrichten van het paneel. Deze heeft immers een beperkt bereik in een bepaalde zone. Een IR-paneel kan slechts één specifieke richting van warmtestraling voorzien. Richt het product daarom bij voorkeur uit op de plekken waar mensen het meeste zullen zijn.
Houdt bij het kopen ook rekening met het de afstand die een verwarmingsbron als deze kan overbruggen. Soms is het nodig om meerdere IR-panelen aan te schaffen om een groter bereik mogelijk te maken. Het gemiddelde totale bereik van een infrarood paneel ligt tussen de 3 en 6 meter, afhankelijk van het specifieke merk en type.
Infrarood panelen bij Dutch Heating
De warmte-experts van Dutch Heating houden zich dagelijks bezig met het kiezen van de beste infrarood panelen voor uw behoeften. Hierdoor hebben we veel kennis opgebouwd rondom de werking van IR-panelen. We beantwoorden daarom graag uw vragen, hoe groot of klein ze ook zijn.