Alles over gasloos wonen

Aardgas werd voor het eerst ontdekt in Nederland in Slochteren, Groningen, in 1959. Deze ontdekking markeerde het begin van de exploitatie van de grote Groningse aardgasbel, die een van de grootste aardgasvelden ter wereld bleek te zijn. Dit veld bevatte enorme hoeveelheden aardgas en werd een belangrijke bron van inkomsten voor Nederland.

Het geld dat werd verdiend met de exploitatie van het Groningse aardgasveld werd onder andere geïnvesteerd in de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën. Enkele belangrijke toepassingen van de inkomsten uit de aardgaswinning zijn:

Sociale voorzieningen en infrastructuur

Pensioenfondsen

Onderzoek en ontwikkeling

Algemene overheidsfinanciën

Waarom moeten we van het gas af?

Hoewel de aardgasinkomsten veel voordelen hebben opgeleverd, heeft de gaswinning ook geleid tot aardbevingen in het Groningse gebied, die schade aan gebouwen en zorgen over de veiligheid hebben veroorzaakt. Als gevolg hiervan is het beleid in Nederland geëvolueerd, en er is besloten om de gaswinning in Groningen geleidelijk te verminderen en uiteindelijk te stoppen, met als doel de veiligheid van de inwoners te waarborgen en de transitie naar duurzame energiebronnen te versnellen.

Klimaatdoelstellingen

Nederland heeft zich gecommitteerd aan internationale klimaatdoelstellingen, zoals het Akkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken. Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is een cruciaal onderdeel van deze doelstellingen. Aardgas is een fossiele brandstof en het verbranden ervan draagt bij aan de uitstoot van CO2, wat bijdraagt aan klimaatverandering.

Verminderen van CO2-uitstoot

Het gebruik van aardgas in huizen en bedrijven is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Door over te stappen op duurzame energiebronnen en elektrische verwarmingsoplossingen kan de uitstoot van broeikasgassen verminderd worden.

Aardbevingen

In bepaalde delen van Nederland, zoals Groningen, hebben aardgaswinningen geleid tot aardbevingen en schade aan gebouwen. Het besluit om de gaswinning te verminderen en uiteindelijk te stoppen is ook ingegeven door veiligheidsoverwegingen.

Schone lucht en gezondheid

Het gebruik van aardgas kan luchtkwaliteitsproblemen veroorzaken, vooral in stedelijke gebieden. Het overschakelen naar schonere energiebronnen, zoals elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, kan de luchtkwaliteit verbeteren en de gezondheid van de bevolking ten goede komen.

Energieonafhankelijkheid

Door minder afhankelijk te zijn van aardgasimport, kan Nederland zijn energieonafhankelijkheid vergroten en minder kwetsbaar worden voor internationale energieprijsschommelingen en geopolitieke conflicten.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie

De overgang naar duurzame energiebronnen en energie-efficiënte systemen past binnen bredere doelstellingen voor een duurzame en groene economie. Elektrische verwarmingssystemen zijn efficiënter dan traditionele gasketels.

Manieren om je woning gasloos te maken

Elektrische boiler voor warm water

Een elektrische boiler is een apparaat dat water verwarmt met elektriciteit. Het is een van de meest populaire manieren om warm water te krijgen zonder gas.

Werking

Een elektrische boiler werkt door een elektrische weerstand te gebruiken om het water te verwarmen. De weerstand wordt ondergedompeld in een tank met water en wanneer er stroom doorheen loopt, wordt het water opgewarmd.

Er zijn twee hoofdtypen elektrische boilers: opslagboilers en doorstroomboilers.

  • Opslagboilers zijn de meest voorkomende type elektrische boilers. Ze hebben een tank waarin het water wordt opgeslagen nadat het is verwarmd. Wanneer je warm water nodig hebt, wordt het water uit de tank gehaald.
  • Doorstroomboilers verwarmen het water direct wanneer je het nodig hebt. Ze hebben geen tank en zijn daarom kleiner en goedkoper dan opslagboilers.

Voordelen

  • Elektrische boilers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gasverwarming. Ze produceren geen CO2-uitstoot.
  • Ze zijn relatief eenvoudig te installeren.
  • Ze zijn relatief betaalbaar.

Nadelen

  • Elektrische boilers verbruiken veel energie.
  • Ze hebben een constante stroomtoevoer nodig.

Tips

  • Als je een elektrische boiler overweegt, kies dan een model dat goed geïsoleerd is. Dit helpt om energie te besparen.
  • Gebruik een timer of een waterbesparende kraan om waterverspilling te voorkomen.
Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.