1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Elektrische terrasverwarming
 4. Wat is het verschil tussen korte golf- en lange golf infraroodstraling?
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood halstralers
 4. Wat is het verschil tussen korte golf- en lange golf infraroodstraling?

Wat is het verschil tussen korte golf- en lange golf infraroodstraling?

Korte golf- en lange golf infraroodstraling zijn beide vormen van elektromagnetische straling die warmte overdragen, maar ze verschillen in hun eigenschappen en toepassingen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee vormen van infraroodstraling:

 1. Golflengte:
  • Korte golf infraroodstraling: Heeft een kortere golflengte en bevindt zich in het bereik van ongeveer 0.76 tot 1.5 micrometer. Dit is het gebied van het elektromagnetische spectrum dat zich het dichtst bij zichtbaar licht bevindt.
  • Lange golf infraroodstraling: Heeft een langere golflengte en ligt tussen ongeveer 2.5 tot 100 micrometer. Dit gebied bevindt zich verder van het zichtbare lichtspectrum.
 2. Doordringend vermogen:
  • Korte golf infraroodstraling: Deze straling heeft een hoger doordringend vermogen. Het kan diep doordringen in materialen, inclusief de huid en onderliggende weefsels.
  • Lange golf infraroodstraling: Deze straling heeft een lager doordringend vermogen. Het wordt voornamelijk geabsorbeerd door de oppervlakte van materialen en de huid.
 3. Warmteoverdracht:
  • Korte golf infraroodstraling: Wordt snel geabsorbeerd door oppervlakken en zet deze om in warmte. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij directe en snelle warmteoverdracht gewenst is, zoals bij infraroodstralers voor terrasverwarming.
  • Lange golf infraroodstraling: Wordt langzamer geabsorbeerd en omgezet in warmte. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals medische therapieën, verwarmingssystemen en industrieel drogen.
 4. Toepassingen:
  • Korte golf infraroodstraling: Wordt vaak gebruikt voor commerciële toepassingen zoals terrasverwarming, voedselbereiding, sneldrogende verf en industriële verwarming.
  • Lange golf infraroodstraling: Wordt gebruikt in medische therapieën zoals infraroodtherapie, fysiotherapie en esthetische behandelingen. Het wordt ook gebruikt voor het verwarmen van gebouwen, bijvoorbeeld in infraroodverwarmingspanelen.

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support
Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 33 reviews.