1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood stralers
 4. Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische infrarood straler 

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische infrarood straler 

Kiezen voor een elektrische infrarood straler is een investering die een zorgvuldige overweging behoeft. Daarom is het altijd verstandig om de belangrijkste voordelen en nadelen van infrarood stralers te overwegen, voordat u overgaat tot een aankoop. 

Onthoud naast de voor- en nadelen ook de primaire toepassingen van deze krachtige vorm van elektrische verwarming. Veelal worden warmtestralers gebruikt voor situaties waarin direct een krachtige en gerichte warmtebehoefte bestaat in specifieke zones. 

Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan industriële toepassingen. Anders dan terrasverwarmers zijn infrarood stralers vooral geschikt voor binnengebruik, specifiek in omgevingen die lastig warm te krijgen zijn. Denk hierbij aan een grote bedrijfshal of werkplaats waar slechts op specifieke plekken snelle warmte nodig is. 

Wil u meer leren over de mogelijkheden van elektrische infrarood verwarming? Bent u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het verwarmen van de binnenomgeving? Het team van Dutch Heating helpt u graag verder met uw project. Neem contact op met één van onze adviseurs voor persoonlijk advies, of bekijk direct ons actuele aanbod in de webwinkel:  

Voordelen infrarood straler 

Wie overweegt een nieuwe infrarood straler aan te schaffen, kijkt uiteraard eerst naar de redenen om te kiezen voor deze elektrische verwarmingsvorm. De voordelen moeten immers opwegen tegen de nadelen. 

Voor de meeste van onze klanten zijn dit de belangrijkste redenen om specifiek een elektrische infrarood straler te kopen: 

 • Gericht verwarmen: Wie specifieke zones snel en met grote kracht wil verwarmen in een grotere omgeving, doet dit het efficiëntste met een infrarood straler. Dit maakt het apparaat uitermate geschikt voor industriële toepassingen (bv. een werkplaats of bedrijfshal). 
 • Geen invloed van luchtcirculatie: Infrarood verwarming werkt middels veilige, directe warmtestraling, zonder de binnenlicht direct te beïnvloeden. Hierdoor is deze verwarmingsvorm het beste te vergelijken met de warmte ervaring van een zonnestraal. 
 • Directe, snelle warmte: De snelheid waarmee krachtige infrarood stralers een specifieke zone van warmt kan voorzien is ongeëvenaard. Wie geen tijd heeft om te wachten tot de ruimte warm is, maakt gebruik van een warmtestraler. 
 • Perfect voor slecht geïsoleerde ruimtes: Werkomgevingen zonder goede isolatiemogelijkheden hebben zeer veel moeite om een binnenruimte warm te houden. Elektrische infraroodwarmte lost dit probleem op door juist niet de binnenlucht op te warmen, maar enkel de oppervlakten, objecten en personen in de directe omgeving van directe warmte te voorzien. 
 • Efficiënt energiegebruik: Vrijwel alle geconsumeerde elektriciteit die een infrarood straler gebruikt wordt omgezet in warmte, infrarood warmte is vele malen efficiënter dan gewone elektrische kachels of gasgestookte verwarming. 
 • Gemakkelijke installatie: Lokale warmte in de vorm van een infrarood straler is gemakkelijk in elke ruimte te plaatsen, zolang er maar een stopcontact aanwezig is in de buurt. Het is bijvoorbeeld niet nodig om ingewikkelde pijpleidingen voor warm water aan te leggen. 
 • Milieuvriendelijke keuze: Mits de elektriciteit uit een duurzame energiebron wordt gewonnen, is infrarood warmte één van de meest milieuvriendelijke vormen van verwarming. Zowel door de zeer hoge efficiëntie als de gebruikte energiebron. 
 • Combineren met zonnepanelen: Wie maximaal financieel voordeel wil halen uit het energieverbruik van deze vorm van verwarming, combineert infrarood stralers idealiter met de stroom uit eigen zonnepanelen (of soortgelijke lokale duurzame energieproductie). 
 • Goed voor productiviteit en werkcomfort: Werkomgevingen die voorzien zijn van voldoende warmte hebben een meetbaar positief effect op het welzijn van de werknemers. Mensen werken nu eenmaal sneller in omgevingen met prettige warmte, dan in koude omgevingen. Een indirect voordeel is daarom de verhoging van de productiviteit en het werkcomfort. 

Nadelen infrarood straler 

Geen enkele vorm van verwarming is perfect. De elektrische infrarood straler heeft immers een specifieke functie voor specifieke situaties. Daarom is het goed om de volgende argumenten in het achterhoofd te houden bij het kiezen van de juiste verwarmingsvorm: 

 • Hoge energiekosten: Krachtige infrarood stralers, zeker de industriële varianten, kunnen relatief hoge kosten voor verbruik met zich meebrengen. Dit is echter sterk afhankelijk van het gebruikspatroon, het type warmtestraler en de stroomprijs per kWh. 
 • Beperkt bereik: Een duidelijke beperking van infrarood stralers is het beperkte gebied dat met één apparaat kan worden verwarmd. Dit type elektrische verwarming is namelijk bedoeld voor krachtige zoneverwarming, het is ontworpen om slechts een klein gebied te verwarmen. 
 • Alleen voor specifieke toepassingen: Volledig opwarmen van grote ruimtes is niet mogelijk met infrarood stralers. Bovendien wordt het systeem veelal als ondersteunende verwarming gebruikt, naast de reguliere luchtverwarming die reeds wordt gebruikt. Heeft u echter moeite om werklocaties goed warm te krijgen, dan is zo’n straler ideaal. 
 • Gelijkmatige verdeling warmte is lastig: Het warmtegevoel kan door de krachtige infrarood warmtestraling soms oncomfortabel zijn buiten de zone voor warmtestraling. Combineer daarom warmtestralers met ‘gewone’ verwarming om grote verschillen in temperatuur te voorkomen. 
 • Toegang tot stroomtoevoer nodig: Hoewel het logisch is dat elektrische verwarmingsvormen toegang tot een stopcontact behoeven, is het wel een mogelijk praktisch nadeel. Een betrouwbare stroomtoevoer is niet altijd overal aanwezig en moet mogelijk extra worden aangelegd. 
 • Combinatie met slimme sensoren belangrijk: Om infrarood stralers rendabel te houden is het verstandig om ze met bewegingssensoren of timers uit te rusten. Van moment tot moment kan het systeem namelijk relatief veel stroom verbruiken. 
 • Regelmatig onderhoud is belangrijk: Schoonmaken en regelmatig vervangen van essentiële onderdelen is belangrijk voor de levensduur van een infrarood straler. Niet alleen kost dit geld, ook zal het regelmatig kostbare arbeidstijd kosten. 
 • Veiligheidsrisico’s: Wanneer er gebruik wordt gemaakt van brandbare materialen kan er brandgevaar ontstaan. Ook is de zeer krachtige warmte in sommige situaties een mogelijk risico voor werknemers. 
 • Relatief duur in aanschaf: Het aanschaffen van voornamelijk industriële infrarood stralers voor zoneverwarming op de werkplaats is een investering. Deze is echter terug te verdienen door de besparing op de ‘standaard’ verwarming, maar ook dankzij de mogelijke productieverhoging. 

Infrarood stralers bij Dutch Heating 

Door de voordelen en nadelen van elektrische infrarood stralers tegen elkaar af te wegen kunt u een geïnformeerde koopbeslissing maken. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat de functionaliteit van dit soort warmtestralers beperkt is tot specifieke toepassingen. 

Een infrarood straler is een warmteoplossing die voornamelijk bedoeld is voor krachtige, directe warmte binnen een uitgerichte zone. Anders dan warmtestralers als terrasverwarmers zijn industriële infrarood stralers vooral geschikt om delen van een werkruimte, bouwplaats, of bedrijfshal van snelle warmte te voorzien. 

Heeft u meer vragen over het gebruik, de voor- en nadelen of de werking van infrarood stralers? Dan staat het team van Dutch Heating graag voor u klaar om een persoonlijk advies te geven. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op met uw vraag of het idee voor uw project, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug: 

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.