1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Infrarood stralers
 4. Hoe werkt een infrarood straler? 

Hoe werkt een infrarood straler? 

Een infraroodstraler is een relatief efficiënte oplossing om een bedrijfshal of werkplaats snel elektrisch te verwarmen. Anders dan infrarood panelen zijn infrarood stralers vooral bedoeld voor de grootschalige, directe verwarming van een specifieke zone behorend tot een grotere binnenruimte. 

Infrarood stralers maken gebruik van krachtige elektrische verwarmingselementen die (volledig veilige) infrarood straling uitzenden. Deze warmtestraling zorgt voor directe opwarming van oppervlakten, objecten en personen in een doelgerichte zone in de binnenruimte.  

Verschillende soorten infrarood stralers worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Denk onder meer aan industriële stralers in magazijnen, bedrijfshallen, of zelfs in de landbouw.  Een andere soort infrarood straler is de terrasverwarmer, welke we vooral buiten zien bij restaurants.  

Het team van Dutch Heating is gespecialiseerd in alle soorten infrarood verwarming, ook voor grootschalige toepassingen. We leggen in dit overzicht in algemene termen uit hoe een infrarood straler werkt. Wil u een persoonlijke uitleg voor toepassing in uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze experts: 

Infrarood straler: Zo werkt dat 

Een infrarood straler is een praktische oplossing voor het genereren van snelle, gerichte warmte in een grote binnenomgeving, ook in een industriële omgeving. De efficiënte warmtestraling wordt in zijn geheel opgewekt middels elektriciteit, gewoon uit het stopcontact. 

Infrarood stralers zijn in beginsel vergelijkbaar met een standaard infrarood paneel, maar de warmteproductie en de gerichte warmtecapaciteit van een straler is vele malen groter. Hierdoor is het apparaat uitermate geschikt voor fabrieken, magazijnen, werkplaatsen en productiehallen. 

De werking van een infrarood straler is (in simpele termen) als volgt samen te vatten: 

 1. Middels elektriciteit wordt een verwarmingselement opgewarmd aan de binnenzijde van de straler, welke is ontworpen om infrarood warmtestraling uit te zenden in de directe omgeving. 
 1. Het verwarmingselement zendt onzichtbare straling uit in een specifieke golflengte in het infrarood kleurenspectrum, welke voor mensen aanvoelt als warmte. 
 1. De warmte wordt efficiënt geabsorbeerd door alle oppervlakten en objecten binnen het bereik van de warmtestraler. 
 1. De oppervlakten en objecten zenden op hun beurt indirect nog een keer deze warmte uit in de omgeving. 
 1. Personen die binnen de omgeving van de infrarood straler aanwezig zijn ervaren de onzichtbare warmtestraling als een prettige, constante warmte binnen de uitgerichte zone. 

Wat is infrarood warmtestraling? 

De infrarood straling die wordt uitgezonden door een infrarood warmtebron (zoals een paneel of straler) is een vorm van elektromagnetische straling die warmte kan dragen. Deze zogenoemde warmtestraling is qua ervaring vergelijkbaar met een zonnestraal, maar is volledig veilig. 

Anders dan de korte golf (zichtbare) infrarood straling van bijvoorbeeld terrasverwarmers, zullen infrarood stralers uitsluitend lange golf (onzichtbare) infrarood straling uitzenden. Net als infrarood panelen gaat het hierbij om warmtestraling in het IR-C spectrum.  

Bijzonder (en bijzonder handig) aan infrarood warmtestraling is de manier waarop warmte wordt overgedragen op de omgeving. Anders dan ‘gewone’ verwarmingsmethoden wordt niet de lucht in de omgeving opgewarmd, maar wordt warmtestraling direct uitgestraald op oppervlakten, objecten en personen in het bereik van de warmtebron. 

Kenmerken van infrarood straling 

Naast de unieke manier van verwarmen kent infrarood warmtestraling nog enkele andere unieke kenmerken. Deze onderscheiden de techniek van andere vormen van elektrische verwarming. De belangrijkste kenmerken zijn onder meer als volgt: 

 1. Efficiënte warmteoverdracht: Infrarood warmtestraling is in staat om vrijwel alle geconsumeerde elektriciteit om te zetten in warmte. Het verlies is zeer minimaal, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld gasgestookte alternatieven. 
 1. Vrijwel directe opwarming: Omdat de binnenlucht niet eerst hoeft te worden opgewarmd, is de op te warmen zone vrijwel direct op de wenselijke temperatuur. 
 1. Zonering: Het is mogelijk om direct een prettige warmte te creëren in specifieke zones binnen een grotere binnenruimte (zoals een productiehal). Richt een infrarood straler direct uit op het gebied dat snel warmte nodig heeft. 
 1. Zonachtige warmte: De ervaring van infrarood warmtestraling is qua gevoel het beste te vergelijken met een zonnestraal. De omgevingslucht kan dus nog koud zijn, terwijl u het zelf prettig warm heeft in de warmtezone. 
 1. Onzichtbaar: Omdat er gebruik wordt gemaakt van zeer lange golf infrarood straling (IR-C) is de warmteproductie volledig onzichtbaar. Er is geen zichtbare rode gloed, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij standaard terrasverwarmers (welke een kortere golflengte gebruiken). 
 1. Veilig: Infrarood straling is volledig ongevaarlijk bij gewoon gebruik en valt binnen het elektromagnetische spectrum. Onze eigen lichamen stralen ook tot op zekere hoogte infrarood straling uit. Er is geen sprake van schadelijke UV-straling (zoals bij zonlicht). 
 1. Gerichte zones: Uitrichten van de stalers is belangrijk om de juiste gelijkmatige verdeling van infraroodwarmte te verkrijgen. Met gerichte zones is het mogelijk om kostenefficiënt te verwarmen in grote binnenruimtes of slecht geïsoleerde gebieden. 
 1. Binnengebruik: Anders dan terrasverwarmers, welke specifiek zijn ontworpen voor gebruik in de buitenlucht, zijn infrarood stralers bedoeld voor gebruik in een binnenomgeving. 

Infrarood straler vs. infrarood panelen 

De belangrijkste functionele verschillen tussen het gebruik van een infrarood straler en een infrarood paneel zijn als volgt samen te vatten: 

 • Toepassing: Stralers zijn ideaal voor een industriële werkomgeving, zoals een bedrijfshal, fabriek, magazijn, depot, of bouwplaats. Ze bieden functionele en snelle warmte op specifieke plekken waar hier directe behoefte aan is. Panelen zijn eerder praktisch voor thuisgebruik of op een kantoor in systeemplafonds. 
 • Mate van verspreiding: Stralers zijn bedoeld voor krachtige, geconcentreerde warmte in een kleiner gebied. Bij panelen wordt de warmte gelijkmatig over een groter oppervlak verspreid. 
 • Kracht: Stralers zijn zeer krachtig in geconcentreerde gebieden, terwijl panelen eerder op subtiele wijze comfortabele warmte bieden kan in een kantoor- of thuisomgeving. De kracht van panelen is minder, maar hier is ook minder noodzaak voor gezien de toepassing. 
 • Ontwerp: Een straler is geen designobject, het is voornamelijk functioneel. Daarentegen kan een paneel zeer design-vriendelijk zijn en makkelijk in een plafond of wand worden verwerkt op een stijlvolle manier. 

Infrarood stralers bij Dutch Heating 

Het team van Dutch Heating staat graag voor ondernemers, managers en particuliere aanpakkers klaar om infrarood stralers te bieden van hoge kwaliteit. Heeft u behoefte aan directe, snelle en vooral ook gasloze warmte? Dan is dit de perfecte oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een industriële toepassing in gedachten, dan is het altijd te adviseren om eerst even contact op te nemen om de mogelijkheden door te spreken met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag op persoonlijke wijze verder. 

Alle kennis verzameld die u nodig heeft? Bekijk dan direct ons actuele aanbod aan infrarood stralers in de webwinkel van Dutch Heating: 

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.