1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Infrarood stralers
  4. Wat kost een infrarood straler? (Prijs en verbruik) 

Wat kost een infrarood straler? (Prijs en verbruik) 

Een overzicht van de kosten voor een nieuwe infrarood straler gaat verder dan alleen de prijs van het apparaat zelf. Een groot deel van de kosten zullen namelijk in het verbruik zitten. Hiernaast moeten ook de onderhoudskosten meegenomen worden in het algemene kostenplaatje. 

De gemiddelde prijs van een elektrische infrarood straler ligt tussen de 100 en 400 euro, afhankelijk van het totale vermogen en het type warmtestraler. Industriële infrarood stralers zijn duurder, deze professionele modellen kosten ten minste 1000 euro per stuk. 

Naast de aanschafkosten zal ook het verbruik en onderhoud moeten worden meegenomen in het kostenplaatje. We zullen in dit overzicht een schatting geven van de totale kosten over de gehele levensduur van de infrarood straler. Deze is uiteraard sterk afhankelijk van de situatie. 

Heeft u vragen over de kosten of wil u meer informatie over verbruik en onderhoud, neem dan contact op met één van onze professionals. Bent u benieuwd naar de actuele prijzen van de beschikbare infrarood stralers? Bekijk dan ons meest recente aanbod in de webwinkel van Dutch Heating. 

Kosten elektrische infrarood straler 

Niet alleen de prijs voor het kopen van een nieuwe infrarood straler is een factor van belang. Een groot deel van de kosten voor deze verwarmingsvorm liggen immers bij het gebruik van het apparaat. Deze bestaat zowel uit uit gebruik en onderhoud. 

Het grootste deel van de verbruikskosten voor deze verwarmingsvorm zijn geconcentreerd rondom het stroomverbruik. Per situatie zal het totale stroomverbruik sterk verschillen, afhankelijk van het gebruikspatroon (wanneer staat het apparaat aan) en de periodiek veranderende stroomprijs. 

Om een beter beeld te krijgen van alle kosten, bespreken we kort de gemiddelde aanschafkosten, verbruikskosten en onderhoudskosten van een infrarood warmtestraler. 

Aanschafkosten 

Per individuele infrarood straler zal u gemiddeld tussen de 100 en 400 euro kwijt zijn, afhankelijk van het vermogen en het gekozen model. Een krachtige industriële infrarood straler is duurder, de kosten voor professionele infrarood stralers beginnen vanaf ongeveer 1000 euro per stuk. 

Van alle kosten die komen kijken bij een elektrische infrarood straler zal de prijs bij aanschaf de meest zichtbare kostenpost zijn. Dit is immers de prijs die u ziet bij het kopen van het product. 

Bovendien is de prijs van het product over het algemeen makkelijker in te schatten dan bijvoorbeeld de verbruikskosten. Kosten voor gebruik zijn namelijk vooral afhankelijk van het individuele gebruikspatroon en het vermogen van de verwarming, maar ook van de stroomprijs. 

Verbruikskosten 

De kosten voor verbruik verschillen sterk per situatie, maar liggen gemiddeld tussen de 200 en 600 euro per jaar. Er moet rekening worden gehouden met de stroomprijs in kWh, het vermogen van de infrarood straler, maar ook met het aantal uren dat het product wordt gebruikt. Het verbruik kan ook verschillen per type en de mate van onderhoud. 

Stel dat een infrarood straler een vermogen van 1000 Watt heeft en 8 uur per dag aan staat. We gaan uit van een gemiddelde stroomprijs van €0,40 per kWh. 

Het dagelijkse verbruik is in dit geval 8 uur x 1000 Watt = 8 kWh x €0,40 per kWh = 3,20 euro per dag. Laten we uitgaan van 150 dagen per jaar dat er bijgestookt moet worden. Per jaar komt dit dus neer op verbruikskosten van 3,20 x 150 dagen = 480 euro per jaar. 

De daadwerkelijke kosten zullen echter sterk afwijken per situatie. De omgevingstemperatuur, werkuren en factoren vermogen en instellingen bepalen de kosten sterk. In de praktijk zullen de stroomkosten waarschijnlijk flink lager uitkomen, vooral wanneer er slim wordt omgegaan met het verbruik. 

Onderhoudskosten 

De gemiddelde onderhoudskosten per jaar liggen op ongeveer 10% tot 20% van de totale aanschafprijs. De daadwerkelijke kosten voor onderhoud zijn echter sterk afhankelijk van het type infrarood straler, hoe vaak deze gebruikt wordt en wat de omgevingssituatie is. 

Regelmatig schoonmaken van de onderdelen zal helpen de onderhoudskosten laag te houden. Laat u dit doen door werknemers, reken dan ook het uurloon en de tijd die besteed moet worden aan onderhoud bij de onderhoudskosten. 

De bulk van de onderhoudskosten zullen besteed worden aan het vervangen van onderdelen. Met name het verarmingselement is een belangrijke kostenpost. U kunt enkele honderden euro’s per jaar rekenen voor het onderhoud van de infrarood straler. 

Kosten laag houden: Praktische tips 

Tot slot willen we u nog enkele handige adviezen meegeven om de kosten van een elektrische infrarood straler laag te houden: 

  1. Combineer met zonnepanelen: De grootste kostenpost voor een elektrische infrarood straler is het energieverbruik. Deze kan u flink laten dalen door zelf opgewekte energie te gebruiken, in plaats van de steeds duurder wordende stroom van het stroomnet. 
  1. Kies een hoog rendement: De efficiëntie van de ene warmtestraler is de andere niet. Maak een bewuste keuze voor een hoogefficiënte infrarood straler. Goedkope modellen lijken wellicht goedkoper door de prijs, maar kosten mogelijk veel meer qua stoomconsumptie. 
  1. Standje lager instellen: Maximale kracht is echt niet altijd nodig, bewaar dit voor de écht koude winterdagen. Gebruik een lager vermogen om het totale energieverbruik significant te laten dalen. 
  1. Regelmatig schoonmaken: Eventuele reflectoren moeten bij voorkeur wekelijks worden schoongemaakt voor optimale efficiëntie. Controleer ook slijtage aan onderdelen als het verwarmingselement en de bedrading, mochten deze aan vervanging toe zijn. Een periodiek onderhoud door een professional en vervangende onderdelen helpen op lange termijn met besparen. 
  1. Gebruik slimme sensoren: Maak gebruik van een slimme thermostaat, timer, of bewegingssensor. Deze helpen om het totale energieverbruik te verminderen. Het apparaat verwarmt op deze manier alleen wanneer er ook daadwerkelijk behoefte aan warmte is. 

Infrarood stralers bij Dutch Heating 

Door een beter beeld te krijgen van de kosten worden koopbeslissingen makkelijker. Het volledige kostenplaatje van een elektrische infrarood straler gaat verder dan de prijs bij aanschaf alleen. Naast de kosten voor aankoop zijn ook de verbruikskosten en onderhoudskosten belangrijk. 

Onthoud dat het financiële aspect slechts één onderdeel is van de gehele koopbeslissing. Een infrarood straler kan bijvoorbeeld ook specifieke voordelen bieden ten opzichte van alternatieve verwarmingssystemen. Ook kan het mogelijk de nadelen ontwijken die andere systemen wel hebben. 

Wil u naar aanleiding van dit praktische kostenoverzicht nog enkele vragen stellen aan onze verwarmingsexperts? Neem gerust (vrijblijvend) contact op met onze klantenservice om meer informatie te ontvangen rondom de kosten en het gebruik van deze elektrische warmtestralers. 

Direct de meest recente prijzen van onze elektrische infrarood stralers bekijken? Ga dan snel naar ons actuele aanbod in de webwinkel van Dutch Heating: 

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.