Door nieuwe wetgeving moet Nederland vanaf 2026 massaal van de cv-ketel af.
Voor veel huishoudens is de (hybride) warmtepomp een logisch alternatief.
Maar niet iedereen is een voorstander van deze oplossing, omdat het een relatief dure keuze is.
Geen zorgen, want gelukkig is er nog een ander efficiënt alternatief om de woning duurzaam te verwarmen.
Over het algemeen is elektrische infrarood verwarming het beste alternatief voor een warmtepomp. Met name infrarood vloerverwarming is een efficiënt en goedkoop alternatief voor de toekomst.
Naast de hogere energie-efficiëntie heeft infrarood vloerverwarming nog enkele andere praktische voordelen.
Denk hierbij onder meer aan het opvallend hoge comfort (de warmtebeleving) en de positieve invloed op het binnenklimaat van de woning.
Bovendien gaat deze vorm van elektrische verwarming bij normaal gebruik tot wel 30 jaar mee.
Ook met warmte voeten de winter in?
Het beste alternatief voor de warmtepomp
Een warmtepomp is een behoorlijk kostbare investering, zowel in aanschaf als gebruik.
Wie (nog) niet overstag wil, zal door nieuwe landelijke regelgeving vanaf 2026 toch van de cv-ketel af moeten.
Gelukkig zijn er meer realistische methoden om een woning op een duurzame manier te verwarmen.
Veruit het beste alternatief voor een warmtepomp is de keuze voor infrarood vloerverwarming.
Deze efficiënte vorm van elektrische verwarming helpt ten opzichte van een warmtepomp flink te besparen op de energierekening.
Bovendien is het systeem een stuk comfortabeler en gemakkelijker te bedienen.
Er kunnen verschillende redenen zijn voor eigenaren van een woning om bewust de warmtepomp te willen vermijden. Afhankelijk van de woning kan het onverstandig zijn om een warmtepomp te nemen als alternatief voor de traditionele cv-ketel.
Wanneer is een warmtepomp onverstandig?
Voor huishoudens met relatief slechte isolatie is infrarood verwarming een goed alternatief voor de warmtepomp.
Het is namelijk nodig om de woning goed te isoleren om een warmtepomp efficiënt te laten werken. Dit is niet nodig bij elektrische infrarood verwarmingstechniek.
Deze vorm van verwarmen is namelijk ook zeer efficiënt in slecht geïsoleerde ruimten.
Hiernaast moet er ook voldoende ruimte zijn voor de plaatsing van de relatief grote warmtepomp.
De juiste aansluitingen moeten aanwezig zijn, maar er moet vaak ook ruimte zijn voor de buitenunit.
Bovendien is het belangrijk dat niemand last heeft van de geluidsproductie van de warmtepomp. De buren kunnen bijvoorbeeld last hebben van het geluid dat de buitenunit produceert.
Een deel van deze problemen is op te vangen met de aanschaf van een hybride warmtepomp.
Maar voor veel woningeigenaren is ook dit geen prettige oplossing. Voor de meeste huishoudens is een efficiënt en comfortabel alternatief als infrarood vloerverwarming dan de juiste oplossing.
Deze gasloze vorm van verwarmen heeft namelijk enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de warmtepomp (of andere alternatieven als een airco). Dit zijn de belangrijkste redenen voor woningeigenaren om af te zien van de warmtepomp en te kiezen voor elektrische infrarood vloerverwarming.
Infrarood vloerverwarming als superieur alternatief
Eigenaren van een woning verkiezen amorfe infrarood vloerverwarming boven een warmtepomp om verschillende redenen. Als alternatief voor de cv-ketel en warmtepomp kan infrarood verwarming onder meer de volgende voordelen bieden aan gebruikers:
- Lagere energiekosten: Amorfe infrarood vloerverwarming heeft een hoger energierendement dan een warmtepomp. Het verwarmingsysteem verbruikt meetbaar minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als een warmtepomp.
- Goedkoper in aanschaf: Warmtepompen zijn relatief duur bij aanschaf, elektrische infrarood verwarmingsmatten zijn een stuk goedkoper. Het gaat veelal om zeer betaalbare modulaire matten die op maat worden gemaakt voor alle ruimten in een woning.
- Isolatie vormt geen probleem: Amorfe infrarood vloerverwarming werkt probleemloos in slecht geïsoleerde woningen. Warmtepompen functioneren echter minder goed in een binnenruimte waar isolatie niet op orde is.
- Zoneverwarming: Kies zelf welke ruimte verwarmd moet worden middels een handig centraal aangestuurd systeem op een thermostaat of smartphone. Warm de woning in zones op en voorzie alleen in warmte op plekken waar wordt geleefd.
- Direct warm: Anders dan bij luchtverwarming zal infrarood vloerverwarming na 10-20 minuten op de juiste temperatuur zijn. Bovendien is de basistemperatuur van amorfe infrarood vloerverwarming een aantal graden lager dan de warmtepomp (met dezelfde warmtebeleving).
- Comfortabel: Infrarood vloerverwarming wordt over het algemeen ervaren als zeer prettig. Er is sprake van gelijkmatige warmteverdeling over de gehele ruimte, zonder vervelende luchtverplaatsing of loeihete radiatoren.
- Binnenklimaat: Infrarood warmtestraling zal warmte direct afstralen op objecten, oppervlakten en personen in de ruimte. Er is geen sprake van onnodige luchtcirculatie, zoals bij een warmtepomp wel het geval is. Hierdoor waait stof minder snel op en is de binnenlucht meetbaar schoner. Ook heeft infrarood verwarming geen invloed op de vochtbalans in de woning.
- Onderhoudsarm: Na installatie is het bij vloerverwarming niet nodig om periodiek onderhoud te plegen. Dit is wel het geval bij een warmtepomp, welke jaarlijks een controle van een onderhoudsmonteur nodig heeft.
- Levensduur: Amorfe infrarood vloerverwarming gaat gemiddeld tot 30 jaar mee. Vergelijk dit met een warmtepomp, welke bij normaal gebruik een gemiddelde levenduur van zo’n 15 tot 20 jaar heeft.
- Ruimtebesparing: Vloerverwarming wordt verwerkt onder de bestaande vloeren. Er zijn geen radiatoren of andere systemen nodig voor het verwarmen. De warmtepomp heeft hiernaast bovendien ook nog behoorlijk wat ruimte nodig voor het apparaat zelf (en de buitenunit).
- Geen geluidsoverlast: Warmtepompen verplaatsen veel lucht en produceren bij warmtevorming ook het nodige geluid. De buitenunit kan bovendien geluidsoverlast veroorzaken voor de buren. Infrarood vloerverwarming is vrijwel volledig stil (en onzichtbaar).
Een duurzaam alternatief voor warm water
De warmtepomp kan zowel gebruikt worden voor het verwarmen van een woning, als de voorziening voor warm water.
Met infrarood (vloer)verwarming kan echter geen warm water worden geproduceerd voor het huishouden.
Wie amorfe infrarood vloerverwarming als alternatief voor een warmtepomp kiest, zal dus ook een alternatief nodig hebben voor het gasloos produceren van warm water.
Er moet af en toe immers ook worden gedoucht en afgewassen.
Een populaire oplossing voor dit probleem is het combineren van elektrische infrarood verwarming met een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
Dit type boiler is uitsluitend bedoeld voor het produceren van huishoudelijk warm water. Er is bij een warmtepompboiler geen sprake van een buitenunit.
Warmtepompboilers zijn een stuk efficiënter in de voorziening van warm water ten opzichte van bijvoorbeeld een ‘gewone’ elektrische boiler.
Wie volledig gasloos wil wonen, doet er daarom goed aan de warmtepompboiler als mogelijkheid te onderzoeken.
Zowel een warmtepompboiler als infrarood (vloer)verwarming kunnen goed worden gecombineerd met de eigen energieproductie van zonnepanelen.
Warmtepomp alternatieven bij Dutch Heating
Elektrische infrarood verwarming biedt huishoudens een comfortabel en betaalbaar alternatief voor de (hybride) warmtepomp.
Voor een gemiddeld Nederlands gezin is het gebruik van infrarood vloerverwarming in meerdere opzichten de optimale keuze.
Bovendien is het voor gasloze woningen goed te combineren met bijvoorbeeld een warmtepompboiler voor warm water.
De unieke verwarmingsmatten van Dutch Heating maximaliseren de efficiëntie van infrarood vloerverwarming.
Onze elektrische verwarmingsmatten maken namelijk gebruik van amorfe metalen in de flinterdunne infrarood vloerverwarming.
Deze is op onopvallende wijze in verschillende afmetingen te verwerken in vele soorten vloeren (waaronder ook de tegels in de badkamer).
Als eigenaar van een woning actief op zoek naar een realistisch alternatief voor een warmtepomp?
Dutch Heating denkt graag mee en biedt ook mogelijkheden om te helpen bij de installatie.
Vraag onze klantenservice vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan proberen wij zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven: