Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

Wat is het verschil tussen een infrarood paneel en een elektrische kachel?

Is het beter om te kiezen voor een elektrische kachel, of toch efficiënter om te gaan voor infrarood panelen? In dit overzicht bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze twee veelgebruikte elektrische verwarmingssystemen. 

Over het algemeen is het belangrijkste verschil tussen een elektrische kachel en een infrarood paneel de manier van verwarmen. Waar elektrische kachels gebruik maken van luchtverwarming, zullen infrarood panelen direct objecten, oppervlakten en personen verwarmen middels onzichtbare infrarood stralingswarmte. 

Bestaat er nog de nodige twijfel over de keuze voor de juiste elektrische verwarmingsmethode? De verwarmingsexperts bij Dutch Heating willen graag meedenken. Afhankelijk van de situatie kan het beter zijn om voor een elektrische kachel of infrarood paneel te gaan. Vraag het aan onze klantenservice door (geheel vrijblijvend) contact met ons op te nemen.

1. Verschillende methode van verwarmen 

Er bestaat een fundamenteel verschil in de manier waarop een elektrische kachel en een infrarood paneel een ruimte verwarmt. Net als een radiator of gasgestookte kachel maakt een elektrische kachel gebruik van luchtverwarming als verwarmingsmethode. 

Met luchtverwarming bedoelen we het geleidelijk opwarmen van de binnenlucht in de directe omgeving middels het verwarmingselement dat in de kachel is verwerkt. 

Infrarood panelen maken nadrukkelijk géén gebruik van luchtverwarming. In plaats hiervan wordt er bij infrarood panelen gebruik gemaakt van zogenoemde infrarood stralingswarmte. Dit is een onzichtbare vorm van warmte die het beste te vergelijken is met de warmte van een zonnestraal. 

Bij infrarood verwarmingspanelen wordt er in uitgerichte zones infraroodstraling gebruikt om niet de lucht op de te warmen, maar warmte direct af te geven aan oppervlakten, objecten en personen in de directe omgeving. 

2. Infrarood panelen zijn veelal efficiënter 

In de wereld van elektrische verwarming zal infrarood verwarmingstechniek in alle situaties de meest efficiënte verwarmingsvorm zijn. Ook ten opzichte van een elektrische kachel zal een infrarood paneel een stuk goedkoper zijn in het gebruik. 

Over de gehele levensduur van de verwarmingsmethoden zullen infrarood panelen dus vrijwel altijd minder energie verbruiken. Dit is belangrijk wanneer dure stroom wordt afgenomen van het stroomnet, maar zal minder relevant zijn wanneer er zelf energie wordt opgewekt middels zonnepanelen op het dak. 

3. Elektrische kachels zijn goedkoper in aanschaf 

Hoewel een elektrische kachel in de meeste gevallen relatief duur in gebruik zijn, is het kopen van een kachel van dit type vrij goedkoop. Bij aanschaf is het echter goed om in het achterhoofd te houden dat de verbruikskosten wel duurder uit zullen vallen. 

Het kopen van infrarood panelen zal bij aanschaf in de meeste gevallen duurder uitvallen. Houd er ook rekening mee dat er vaak meerdere infrarood panelen nodig zijn om een ruimte te verwarmen, tenzij het gaat om een kleiner oppervlakte (zoals bijvoorbeeld een toilet of een kleine badkamer). 

4. Infrarood verwarming is sneller warm 

Wie het prettig vindt om niet al te lang in de kou te zitten (vooral op de vroege ochtend), kiest bij voorkeur voor infrarood panelen. Infrarood verwarming zorgt namelijk in alle gevallen sneller voor  warmte dan een elektrische kachel.  

Dit komt voornamelijk door de methode van verwarmen. Een elektrische kachel heeft tijd nodig om de lucht in de binnenruimte op de juiste temperatuur te krijgen. Tegelijk kan een infrarood paneel direct warmte uitstralen naar oppervlakten, objecten en personen zonder de lucht eerst op te hoeven warmen. 

5. Elektrische kachels maken de lucht droger 

Over het algemeen zullen infrarood panelen een natuurlijk warmtegevoel produceren. Daarentegen kunnen elektrische kachels juist een droog warmtegevoel veroorzaken. Dit kan in sommige gevallen worden als vervelend worden ervaren. 

Waar infrarood panelen praktisch geen invloed hebben op de binnenlucht (en luchtvochtigheid), staan elektrische kachels er om bekend de lucht droger te laten aanvoelen. Voor mensen met gevoelige luchtwegen kan dit mogelijk irritatie veroorzaken. 

6. Infrarood panelen zijn onopvallend 

Om maximale efficiëntie te behalen met infrarood panelen, worden deze bij voorkeur gemonteerd aan het plafond. Ook de muur wordt regelmatig gekozen als locatie voor installatie. Hierdoor nemen de toch al platte en relatief kleine panelen weinig ruimte in beslag binnen een ruimte. 

Houdt er altijd rekening mee dat infrarood panelen niet geblokkeerd mogen worden door grote objecten, omdat het bereik hierdoor kleiner zal worden. Hoewel ze dus onopvallend zijn, moeten panelen wel vrij bereik hebben om hun warmte te kunnen verspreiden. 

Daarentegen zijn elektrische kachels vaak te vinden op locaties in een binnenruimte waar men ook radiatoren zou verwachten. Een deel van de ruimte moet hierdoor worden gebruikt voor het plaatsen van de elektrische kachel. De kachel is hierdoor opvallend aanwezig in de ruimte. 

7. Elektrische kachels zijn flexibel 

Waar infrarood panelen veelal op vaste locaties worden gemonteerd binnen een ruimte, komt het vaker voor dat elektrische kachels een mobiele functie hebben. Verwarmen met een elektrische kachel is in veel gevallen slechts van tijdelijke aard, omdat ze relatief duur in gebruik zijn. 

De primaire functie van een elektrische kachel is hierdoor flexibel van aard. Het systeem kan functioneren als bijverwarming of tijdelijke verwarming in een slecht verwarmde binnenruimte. 

Houd er wel rekening mee dat zowel een elektrische kachel als een infrarood paneel altijd directe toegang moet hebben tot een stopcontact (of soortgelijke stroombron). De systemen zorgen immers allebei voor warmte met elektriciteit als energiebron. 

8. Infrarood panelen behoeven minder isolatie  

Door de eigenschappen van infrarood stralingswarmte behoeven infrarood panelen vrijwel geen isolatie om een specifieke zone van comfortabele warmte te voorzien. Hierdoor werken de panelen ook goed in binnenruimtes die slechte isolatie hebben. Denk aan een oude woning, monument, of bijvoorbeeld een huurwoning die niet goed is onderhouden door de huisbaas. 

Elektrische kachels verwarmen een ruimte door de binnenlucht geleidelijk op te warmen. Een slecht geïsoleerde ruimte zal hierdoor snel de geproduceerde warmte weer verliezen. Wie de meeste efficiëntie uit een elektrische kachel wil halen, doet dit daarom bij voorkeur in een ruimte die voldoende is voorzien van degelijke isolatie. 

Dutch Heating helpt bij duurzaam verwarmen 

Binnen de categorie elektrisch verwarmen zijn er veel verschillende verwarmingsmethoden te vinden. Hoewel de elektrische kachel en het infrarood paneel beiden een functie en rol hebben, zijn ze in hun verwarmingsmethode zeer verschillend. 

Waar elektrische kachels werken middels luchtverwarming, een methode die ook bij veel gasgestookte vormen van verwarming wordt gebruikt, zal infrarood verwarming juist gebruik maken van directe stralingswarmte in het infrarood lichtspectrum. 

De unieke verwarmingstechniek die bij infrarood panelen wordt gebruikt, maken het voor veel situaties een interessante manier om een ruimte comfortabel op temperatuur te houden. 

Meer weten over infrarood verwarmingstechniek? Of vragen over het gebruik van elektrische kachels of infrarood panelen? De verwarmingsexperts van Dutch Heating helpen graag. Vraag ons gerust (geheel vrijblijvend) naar de ideale vorm van elektrische verwarming voor elke situatie: 

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.