Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

Wat is de beste keuze voor bijverwarming?

Wie naast de bestaande hoofdverwarming wat extra warmte nodig heeft, kan gemakkelijk ondersteunende bijverwarming installeren.

De meest gebruikte vorm van bijverwarming is elektrische bijverwarming, maar niet alle keuzes zijn even efficiënt. 

Elektrische infrarood panelen zijn over het algemeen de beste en meest gebruikte soort bijverwarming voor elke ruimte.

De zeer zuinige infrarood panelen kunnen op efficiënte wijze specifieke zones voorzien van extra warmte. Door het lage energieverbruik is het bovendien een relatief goedkope keuze. 

Ten opzichte van andere soorten elektrische bijverwarming zijn infrarood panelen een stuk zuiniger. Dit komt voornamelijk door de manier van verwarmen.

Middels infrarood warmtestraling wordt nadrukkelijk niet de binnenlucht opgewarmd, maar wordt warmte direct afgegeven aan oppervlakten, objecten en personen in een ruimte. 

Direct persoonlijk advies nodig over de ideale bijverwarming voor een specifieke situatie? De ervaren warmte-experts van Dutch Heating denken graag mee. Wij weten alles over efficiënt verwarmen en hebben vast een selectie gemaakt van de zuinigste soorten elektrische bijverwarming.

Wat is bijverwarming precies? 

Bijverwarming is een ondersteunende vorm van verwarming die in combinatie met bestaande hoofdverwarming (zoals elektrische vloerverwarming of een warmtepomp) wordt gebruikt om een ruimte comfortabel warm te houden. 

Er bestaan verschillende soorten bijverwarming, zowel elektrisch als op gas.

De meest gangbare vorm van bijverwarming is elektrisch, omdat dit relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren is. Infrarood verwarming is de meest efficiënte vorm van elektrische (bij)verwarming. 

Sommige vormen van bijverwarming zijn ook als hoofdverwarming te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan infrarood vloerverwarming, welke te installeren is door de gehele woning, of alleen in specifieke ruimtes (zoals de badkamer). 

Elektrische infrarood panelen worden in de meeste gevallen uitsluitend als bijverwarming gebruikt. Dit komt doordat panelen alleen gerichte warmte kunnen leveren in een specifieke zone.

Het bereik van een paneel is beperkt, soms is het hierdoor nodig om meer dan één paneel te installeren om de bijverwarming op meerdere plekken aangenaam warm te houden. 

Wanneer wordt bijverwarming gebruikt? 

Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van bijverwarming logisch zal zijn. Zoals de naam ‘bijverwarming’ al doet vermoeden, zal deze vorm van verwarming vooral een ondersteunende rol vervullen voor de aanwezige hoofdverwarming. 

De belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om extra bijverwarming te installeren zijn als volgt: 

 • Een ruimte verwarmen die niet is aangesloten op de hoofdverwarming; 
 • Extra vermogen leveren wanneer de hoofdverwarming een ruimte niet op temperatuur kan houden (bijvoorbeeld als gevolg van slechte isolatie); 
 • Specifieke ruimtes voorzien van extra comfort, naast de bestaande warmte van de centrale verwarming (bijvoorbeeld voor warme voeten in de badkamer). 

Elektrische bijverwarming: Zuinig, goedkoop en schoon 

Wanneer er wordt gesproken over bijverwarming, heeft men het vrijwel altijd over de elektrische variant. Extra verwarmen met stroom is veruit de populairste methode. Dat komt voornamelijk omdat het een relatief goedkope en zuinige vorm van verwarmen is die gemakkelijk is aan te sluiten. 

Gasgestookte bijverwarming heeft een aansluiting op een gasleiding nodig, terwijl houtkachels toegang moeten hebben tot een schoorsteen afvoer.

Elektrische verwarmingsvormen hebben enkel toegang tot een stopcontact nodig, welke in vrijwel alle situaties direct beschikbaar zal zijn. 

Ook speelt duurzaamheid en milieu een rol in de overweging. Als samenleving maken we steeds vaker de transitie naar hernieuwbare energie.

Huizen worden steeds vaker zonder gasaansluiting opgeleverd. Houtkachels worden gezien als vervuilend voor de buurt en slecht voor de lokale luchtkwaliteit. 

Het gevolg mag duidelijk zijn, het is elektrische infrarood bijverwarming dat door de meeste mensen wordt verkozen als beste oplossing. Dit komt voornamelijk doordat deze verwarmingsvorm zeer zuinig is (en dus goedkoop in gebruik), maar ook doordat het gemakkelijk in combinatie met vrijwel alle andere soorten hoofdverwarming kan worden toegepast.  

Waarom wij kiezen voor infrarood panelen 

Van alle vormen elektrische bijverwarming zijn elektrische infrarood panelen in vrijwel elke situatie de beste keuze. Klanten van Dutch Heating kiezen voornamelijk voor deze vorm van bijverwarming om de volgende redenen: 

 • Goedkoop: In financieel opzicht zijn infrarood panelen simpelweg een stuk goedkoper over de gehele levensduur. Elektrische bijverwarming is relatief goedkoop in aanschaf. Installatie is veelal gemakkelijk zelf uit te voeren (en daarom gratis). Panelen zijn direct op de juiste temperatuur, wat veel stookkosten scheelt. Er is geen sprake van onderhoudskosten.  
 • Zuinig: De techniek die infrarood panelen gebruiken is zeer efficiënt. Vrijwel alle geconsumeerde elektriciteit wordt direct omgezet in warmte. Deze wordt geconcentreerd op een specifieke zone in de binnenruimte, wat het in gebruik een zeer zuinige vorm van verwarming. 
 • Directe warmte: Infrarood warmtestraling warmt niet de binnenlucht op, maar straal warmte direct af op specifieke oppervlakten, objecten en personen in een afgebakend gebied. Hierdoor zal het de bestaande luchtverwarming niet kunnen verstoren. 
 • Comfort: Infrarood warmtestraling wordt over het algemeen ervaren als een zeer prettige vorm van elektrische bijverwarming. Er is geen sprake van onnodige luchtverplaatsing en de warmtestraling wordt gezien als prettig voor de spieren en gewrichten. 
 • Snel warm: Panelen kunnen direct oppervlakten, objecten en personen in een specifieke zone verwarmen zonder de binnenlucht eerst op te hoeven warmen. Hierdoor is deze vorm van bijverwarming vrijwel direct op de juiste temperatuur. 
 • Levensduur: Gemiddeld gaan infrarood panelen bij normaal gebruik zo’n 15 tot 25 jaar mee. Dit is vele malen langer dan alternatieve vormen van bijverwarming. Elektrische kachels gaan zo’n 5 tot 10 jaar mee, terwijl gaskachels 10 tot 15 jaar mee kunnen. 
 • Gebruiksgemak: Infrarood panelen zijn gemakkelijk per ruimte aan of uit te zetten. Het is mogelijk om gebruik te maken van een thermostaat, maar ook een simpele aan/uit-knop op het paneel zelf behoort tot de mogelijkheden. 
 • Veilig: Infrarood warmtestraling is een volledig veilige vorm van warmte. Het is een vorm van elektromagnetische straling die zich buiten het spectrum van zichtbaar licht bevindt. De lage intensiteit van de straling die bij de verwarming wordt gebruikt kan ook bij langdurige blootstelling geen kwaad. 
 • Binnenklimaat: Infrarood panelen zijn indirect zelfs beter voor het binnenklimaat, omdat ze niet zorgen voor onnodige luchtstromen, waardoor stof of ziektekiemen niet opwaaien (zoals bij radiatoren wel het geval is). Ook de vochtbalans in huis wordt niet beïnvloed door het systeem, wat schimmelvorming helpt te voorkomen. 

Infrarood bijverwarming van Dutch Heating 

Wie op zoek is naar een relatief goedkope, zuinige vorm van bijverwarming kiest bij voorkeur voor elektrische infrarood panelen. Het is een gemakkelijk te installeren (en verplaatsen) vorm van extra warmte in elke ruimte. Ook bij slechte isolatie werkt het systeem probleemloos. 

Het ervaren team Dutch Heating staat graag voor u klaar om eventuele vragen over zuinige elektrische bijverwarming (geheel vrijblijvend) te beantwoorden. Overtuigd geraakt van de mogelijkheden die infrarood panelen te bieden hebben als bijverwarming? Bekijk dan direct ons actuele aanbod in de webwinkel van Dutch Heating.

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.