Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

Hoe ver straalt een infrarood paneel?

Het bereik van een infrarood paneel is een belangrijke overweging bij het kopen van een infrarood paneel. Hoe ver een infrarood paneel warmte de omgeving in straalt is afhankelijk van behoorlijk wat factoren. Er is echter wel een goede schatting te maken van de afstand.

Een gemiddeld infrarood paneel kan tussen de 3 en 6 meter ver stralen. Het totale bereik is onder meer afhankelijk van het totale vermogen, de kwaliteit van het paneel, maar ook van mogelijke objecten in de directe omgeving die de afstand kunnen beperken.

Wie de infrarood warmtestraling uit een infrarood paneel optimaal wil gebruiken, moet ook goed letten op de positionering van de warmtebron. Wij adviseren altijd montage aan het plafond om het straalbereik te maximaliseren. Ook correct uitrichten kan helpen om warmte verder te laten stralen.

De warmte-experts van Dutch Heating staan altijd voor u klaar om gericht advies te geven rondom het gebruik van infrarood panelen. Heeft u meer informatie nodig over onze producten, neem dan gerust contact op.

Afstand gemiddeld infrarood paneel

Een standaard formaat vierkant infrarood paneel (60 x 60 cm) met 300 Watt vermogen heeft een gemiddeld bereik van 2 tot 4 meter. De positionering en het uitrichten zal echter bepalen hoe ver het infrarood paneel de warmte daadwerkelijk kan uitstralen in de directe omgeving.

Een groter paneel met een rechthoekige vorm (bv. 60 x 120 cm) kan deze afstand vergroten. Uitgaande van een soortgelijk vermogen kan deze afstand naar verwachting worden verhoogd naar zo’n 4 tot 6 meter. Dit is afhankelijk van onder meer het type paneel en de gekozen positionering van deze warmtebron.

Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de intensiteit van de warmte afneemt als de afstand van de warmtebron toeneemt. Het is over het algemeen het beste om een object op een afstand van 2 tot 3 meter van het infrarood paneel te positioneren voor optimale verwarming.

Dit is het ‘focuspunt’ waar de meeste warmte zich zal concentreren. Dit punt kan echter verschillen per situatie. Niet elk paneel verwarmt met hetzelfde vermogen. Bovendien valt een object bijna nooit precies in het midden van het verwarmingsgebied.

Factoren die totaal bereik beïnvloeden

Hoe ver een infrarood paneel kan stralen is afhankelijk van een groot aantal factoren. We hebben een schatting gegeven voor enkele standaard infrarood producten, maar dit is slechts een indicatie.

Het daadwerkelijke totale bereik van deze vorm van elektrische verwarming is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:

  • Kwaliteit en eigenschappen product: Het specifieke merk en type warmtepaneel heeft mogelijk de grootste invloed op de te verwachten straalafstand. Kies bij voorkeur voor een hoogwaardig infrarood paneel met voldoende vermogen om een groter straalbereik te kunnen behalen.
  • Totale vermogen: Meer vermogen is een indicatie van een krachtig warmtepaneel. Een hogere hoeveelheid energie kan in één keer door het verwarmingselement worden verwerkt, wat resulteert in een groter bereik van het paneel.
  • Isolatie en reflectie: Afhankelijk van het gekozen type product kan extra isolatie of reflectie van de geproduceerde infrarood warmte het totale bereik helpen vergroten. Meer energie kan zo worden uitgericht op het verwarmingsgebied.
  • Objecten in omgeving: Heeft een negatieve invloed op hoe ver een infrarood paneel warmte kan uitstralen. Een object in de omgeving kan infrarood warmtestraling mogelijk blokkeren voor de zone achter het object. Dit is vergelijkbaar met een zonnestraal die geen licht kan geven aan de andere zijde van een huis, omdat er een stapel stenen tussen staat.
  • Positioneren paneel: Kies altijd een centrale locatie in de ruimte die zo veel mogelijk plekken in de verwarmingszone kan bereiken. Plaats een infrarood paneel bij voorkeur aan het plafond, op een plek waar weinig objecten in de weg staan. Plaatsen aan een wand is ook mogelijk, maar dit is vaak minder optimaal.
  • Uitrichten paneel: Richt infrarood panelen altijd zo exact mogelijk uit op het gebied dat van warmte zou moeten worden voorzien. Valt een deel van de ruimte buiten het optimale verwarmingsgebied, dan is het mogelijk dat er meerdere panelen nodig zijn om voldoende warmte te produceren.

De beste plaats voor een infrarood paneel

Veruit de beste locatie om het bereik van een infrarood paneel te maximaliseren is montage aan het plafond. Hierbij is het aan te raden om het infrarood paneel zo veel mogelijk in het midden van de ruimte te plaatsen. Hiermee kunt u een zo groot mogelijk gebied voorzien van comfortabele warmte.

Maakt u gebruik van meerdere panelen in één ruimte om een grotere zone te kunnen verwarmen? Zorg dan voor zo veel mogelijk afstand tussen de individuele panelen. Plaats de infrarood panelen echter nog steeds zo veel mogelijk aan het plafond. Een montage van panelen aan de wand zou een tweede keuze kunnen zijn.

Met deze strategie optimaliseert u de warmteverdeling over de verschillende warmtebronnen. Denk hierbij aan het voorkomen van overlap in het verwarmingsgebied tussen meerdere panelen. Een klein beetje overlap is in de praktijk niet altijd te voorkomen, maar te veel overlap is natuurlijk zonde van het geld en de gebruikte energie. Probeer de efficiëntie ook qua positionering te maximaliseren.

De warmte-experts van Dutch Heating staan voor u klaar om de beste locatie voor uw nieuwe panelen te kiezen. We kunnen u voorzien van persoonlijk advies rondom de beste positionering. Zo kunnen we u helpen het juiste aantal panelen te kopen, zonder dat u te veel hoeft te investeren.

Infrarood panelen bij Dutch Heating

Wanneer u specifiek op zoek bent naar infrarood panelen met een groot bereik, dan is Dutch Heating de juiste keuze voor u. Wij hebben namelijk enkele betrouwbare merken opgenomen in ons assortiment die een betrouwbaar en degelijk bereik kunnen leveren.

Dutch Heating kan infrarood panelen voor thuisgebruik leveren, maar ook industriële of zakelijke klanten op zoek naar elektrische warmtepanelen kunnen bij ons terecht. We hebben veel ervaring met het toepassen van IR-panelen in bedrijfshallen, kantoren, winkels en soortgelijke omgevingen.

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.