Infrarood Vloerverwarmingsfolie – VH – 160 Watt/m2 – 100 cm breed – Op Maat

(1 klantbeoordeling)

 35,00

VH infrarood vloerverwarmingsfolie van 160 watt/m2 met een breedte van 100 cm. Kies hieronder de juiste afmeting zodat deze wordt geleverd in de gewenste lengte. De folie is bevestigd met 2 x 8 meter aansluitdraden voor een snelle en eenvoudige installatie.

Voor 12:00 besteld op een werkdag, zelfde dag verzonden.

Totaal
Artikelnummer: VHIRF100-1600100 Categorieën: , ,
Beschrijving

Beschrijving

VH Infrarood Vloerverwarmingsfolie 160 Watt/m² – 100 cm breed – op maat te bestellen

Infrarood vloerverwarming is de ideale oplossing voor het leggen van vloerverwarming onder zwevende vloeren. Het is een flexibel en eenvoudig te gebruiken product voor elektrische vloerverwarming in combinatie met diverse vloeren. Infrarood vloerverwarmingsfolie is een dun, sterk en droog systeem.
Laminaat-, parket-, PVC- of vinylvloeren zijn ideaal te gebruiken met de infrarood verwarmingsfolie. Doordat de infraroodfolie direct de bovenliggende vloer verwarmt, is de opwarmtijd zeer kort en werkt het systeem veel sneller dan bij gewone warmwater vloerverwarming. De totale installatiehoogte van dit systeem is ook zeer laag, waardoor het geschikt is voor onderhoud.

De VH Infrarood folie op maat wordt afgemonteerd geleverd in de bestelde afmeting, met een lengte van 100 tot 1000 cm. Iedere folie is standaard voorzien van 2 aansluitdraden van 8 meter lengte en is direct klaar voor installatie. De folie wordt op maat geleverd in stappen van 50 cm, waarbij de achterste 25 cm met een schaar afgeknipt kan worden om de folie waar nodig passend te maken voor de ruimte. Hiervoor wordt nieuw isolatietape meegeleverd, zodat u de uiteinden na het knippen gemakkelijk zelf weer kunt isoleren. De aansluitdraden bestaan uit soepel montagesnoer met een dubbele mantel en kunnen zonder probleem worden ingekort als deze langer zijn dan nodig.

De infraroodfolie VH met 160 watt per m2 is geschikt als hoofdverwarming in een gemiddelde woning. Als alleen comfortabele warmte (warme vloer) gewenst is, kan 80 watt per m2 worden gebruikt. In (nieuwe) woningen met een hoge isolatiewaarde is zelfs 80 watt per m2 als basisverwarming mogelijk.

De folie op maat is ook te bestellen in de volgende afmetingen

Belangrijkste kenmerken van de VH infrarood vloerverwarmingsfolie op maat

  • Toepasbaar onder zwevende vloeren (laminaat, parket, vinyl, pvc)
  • Gebruiksklare, afgemonteerde folie
  • Voorzien van dubbel geïsoleerde aansluitdraden van 800 cm
  • Per 50 cm lengte te bestellen
  • In te korten in stappen van 25 cm
  • Gemakkelijk te installeren door 1 of meerdere folies aan te sluiten

Deze infrarood vloerverwarming is ideaal voor:

  • Het verwarmen van een tiny house
  • Vloerverwarming direct onder laminaat
  • Vloerverwarming aanbrengen in monumentale panden
Extra informatie

Extra informatie

EAN

8719481005283

Vermogen per m²

160W m²

Maximale werktemperatuur

58 °C

Dikte van de folie

0.338 mm

Aansluiting

230V

Aansluitdraden

800 cm

Merk

Lengte

Op maat

,

1 Meter

,

2 Meter

,

3 Meter

,

4 Meter

,

5 Meter

,

6 Meter

,

7 Meter

,

8 Meter

,

9 Meter

Type vloerverwarming

Vloerverwarmingsfolie op maat

Foliebreedte

100 cm

Beoordelingen (1)

1 beoordeling voor Infrarood Vloerverwarmingsfolie – VH – 160 Watt/m2 – 100 cm breed – Op Maat

  1. Ben Raatgerink (geverifieerde eigenaar)

    Prima materiaal

Een beoordeling toevoegen
FAQ's

FAQ's

Infrarood Vloerverwarming (13)

Hoe bepaalt de besparing zich bij infrarood vloerverwarming?

De besparing die kan worden gerealiseerd met infrarood vloerverwarming is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Echter, uit onze ervaringen blijkt dat er besparingen van 10% tot 30% bereikt kunnen worden in vergelijking met traditionele verwarming met radiatoren of warm water vloerverwarming.

Hoe verschilt de techniek van infrarood verwarming van die van warm water verwarming?

Overzicht
  1. Efficiënte verdeling van de warmte
  2. Snelle termperatuurregeling
  3. Ruimte-specifieke regeling
  4. Lagere onderhoudskosten
  5. Aankoopprijs
  6. Vaste kosten
  7. Klimaatakkoord
  8. Afhankelijkheden van de besparing
  9. Mogelijkheden lokaal verwarmen

1 Efficiënte verdeling van de warmte

Infrarood verwarming verschilt fundamenteel van warm water verwarming. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende manieren efficiënter te verwarmen en besparingen te realiseren. Een van de belangrijkste verschillen is de verdeling van warmte.

Warm water radiatoren verwarmen slechts 40% door straling, terwijl de overige 60% warmte door convectie wordt geleverd. Hierdoor ontstaat een ongelijkmatige verdeling van warmte in de kamer, waarbij warme lucht stijgt en ophoopt tegen het plafond.

Infrarood vloerverwarming bestaat voornamelijk uit straling en verwarmt de ruimte van onderaf. Hierdoor wordt de warmte op een gelijkmatige manier verspreid en wordt het comfort van de temperatuur verhoogd met minder energie.

Terug naar overzicht

2 Snelle temperatuurregeling

Warm water vloerverwarming en infrarood vloerverwarming hebben beide voordelen als het gaat om de verdeling van warmte. Echter, warm water vloerverwarming heeft een nadeel, aangezien het water moet worden rondgepompt via slangen van ongeveer 90 meter per groep. Hierdoor moet de volledige vloer eerst opgewarmd worden voordat de ruimte verwarmd kan worden. Dit betekent dat het nauwelijks mogelijk is om de thermostaat tijdelijk lager te zetten. Het is dan ook niet ongebruikelijk om meer dan 12 uur nodig te hebben om de vloer op te warmen.

Infrarood vloerverwarming ligt direct onder de vloer en geeft zijn warmte tegelijk over het gehele oppervlak af zodra de stroom wordt ingeschakeld. Hierdoor is de vloer binnen 15 tot 30 minuten op temperatuur en is de ruimte sneller verwarmd. Dit biedt meer mogelijkheden om de temperatuur tijdelijk omlaag te zetten en energiekosten te besparen. Bijvoorbeeld door middel van een programmeerbare thermostaat, kun je gemakkelijk instellen dat de vloer 60 minuten voor het opstaan aangaat, zodat de ruimte altijd op de juiste temperatuur is.

Terug naar overzicht

3 Ruimte-specifieke regeling

Traditionele CV-ketels hebben meestal één thermostaat die de verwarming voor het hele pand regelt. Hoewel het gebruik van thermostaatknoppen in andere ruimtes een beperkte verbetering biedt, blijft de regeling nog steeds beperkt. Een alternatieve oplossing is het gebruik van infraroodverwarming, die rechtstreeks elektriciteit gebruikt, in plaats van de verbranding die nodig is bij radiatoren of vloerverwarming. Veel moderne ketels kunnen hun vermogen aanpassen, maar toch wordt vaak meer gas verbruikt dan nodig, omdat de verwarming voor het hele huis tegelijk plaatsvindt zonder mogelijkheid om specifiek te regelen.

Met infraroodverwarming wordt er per ruimte een aparte thermostaat gebruikt die de verwarming op basis van de situatie in de kamer aanstuurt. Programmeerbare thermostaten maken het mogelijk om verwarming alleen te gebruiken op de gewenste tijden. Doordat de verwarming specifiek per ruimte wordt geregeld, kan er flink worden bespaard op het totale energieverbruik.

Terug naar overzicht

4 Lagere onderhoudskosten

De onderhoudskosten worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen een flinke post uitmaken in de kostenoverzichten. Een CV-ketel vereist regelmatig onderhoud en zal waarschijnlijk tijdens zijn levensduur enkele reparaties nodig hebben, die vaak aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zoals het onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Infraroodvloerverwarming heeft echter geen bewegende onderdelen die kunnen slijten, waardoor de onderhoudskosten nihil zijn. Dit resulteert in een aanzienlijke jaarlijkse besparing ten opzichte van een traditioneel CV-systeem met ketel.

Terug naar overzicht

5 Aankoopprijs

Op basis van onze praktijkervaring merken we op dat de aanschaf van een infraroodvloerverwarmingssysteem over het algemeen veel goedkoper is dan die van een traditioneel CV-systeem met radiatoren of vloerverwarming. Het infraroodverwarmingssysteem met thermostaten is doorgaans goedkoper dan een CV-ketel met vloerverwarming of radiatoren. Bovendien is er minder arbeid vereist bij de installatie, waarbij vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij traditionele CV-systemen tijdrovend is. Als er een beslissing moet worden genomen tussen de installatie van een CV-systeem of een infraroodverwarmingssysteem, dan zijn de kosten voor de infraroodoptie aanzienlijk lager.

Terug naar overzicht

6 Vaste kosten

Door over te stappen op infrarood verwarming, is het mogelijk om de gasaansluiting te verwijderen. Hierdoor kun je gemiddeld rond de 200 euro per jaar besparen omdat de kosten voor het gasnetwerk en het vastrecht voor het gascontract niet langer hoeven te worden betaald.

Terug naar overzicht

7 Klimaatakkoord

De overheid heeft aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren met ongeveer 10 cent zal stijgen, terwijl de belasting op elektriciteit met ongeveer 5 cent zal dalen. Als je besluit om te wisselen van traditionele gasverwarming naar infrarood verwarming, dan zou dit in de toekomst nog grotere besparingen op kunnen leveren doordat het gasverbruik wordt vervangen door elektriciteit.

Terug naar overzicht

8 Afhankelijkheden voor de besparing

Er zijn vele factoren die de besparingen op de energierekening kunnen beïnvloeden, wanneer overgestapt wordt op infrarood verwarming. Dit omvat onder andere:

  • de gezinsgrootte
  • het type woning en de isolatie
  • hoe de thermostaten worden ingesteld
  • het energiegedrag van de bewoners
  • de belastingen op gas en elektriciteit
  • het weer (zoals het verbruik tijdens koude wintermaanden)
  • de aanwezigheid van zonnepanelen

Vanwege deze afhankelijkheden, is het niet mogelijk om een exacte besparing te garanderen. Op basis van ervaringen uit het verleden zijn er besparingen tussen de 10% en 30% op de energierekening waargenomen na installatie van infrarood verwarming. Lees meer over het verbruik en de kosten.

Terug naar overzicht

9 De mogelijkheid om te verwarmen op plaatselijke basis

Infrarood vloerverwarming is ideaal voor het op plaatselijke basis verwarmen van uw huis. Hier zijn enkele voorbeelden van:

  • Kantoor: Als u een werkruimte in huis heeft waar het koud is, dan kunt u overwegen om infrarood vloerverwarming daar toe te passen. Dankzij de mogelijkheid om elektrische verwarmingsfolie onder laminaat, parket of vinyl/pvc aan te brengen, is infrarood vloerverwarming in de meeste ruimtes in huis een goede optie.
  • Studiekamer: Wanneer de slaapkamer ook als studiekamer dient, is er vaak niet voldoende vermogen om deze ruimte op de juiste temperatuur te houden. Een studiekamer moet immers een paar graden warmer zijn dan een slaapkamer. Door infrarood vloerverwarming in deze ruimte toe te passen, wordt het vermogen verhoogd en kan de ruimte op de juiste temperatuur worden gebracht, waardoor ook het comfort toeneemt.

Doordat elektriciteit bijna overal in huis beschikbaar is, is het altijd mogelijk om infrarood vloerverwarming toe te passen. Door te kiezen voor onze comfort infrarood folie (80 watt per m2) is het zelfs mogelijk om het comfort te verhogen en de infrarood vloerverwarming te gebruiken naast traditionele verwarming middels radiatoren.

Terug naar overzicht

De elektrische vloerverwarming kan eenvoudig worden bediend met behulp van een thermostaat. Met de thermostaat kun je de gewenste temperatuur instellen en de verwarming aanpassen aan je behoeften. Hij biedt je volledige controle over je binnenklimaat en zorgt ervoor dat je altijd een comfortabele omgeving hebt. Bekijk onze die geschikt zijn voor elektrische vloerverwarming hier: https://dutchheating.nl/thermostaten-elektrische-vloerverwarming/.

De installatie van onze vloerverwarmingsmat is eenvoudig en vereist geen complexe processen. Het installatieproces is snel en efficiënt, zodat je snel kunt genieten van de voordelen van vloerverwarming.

Lees meer over de installatie op: https://dutchheating.nl/kenniscentrum/zelf-vloerverwarming-leggen/

Instructies voor het installeren van infrarood vloerverwarming

Het installeren van infrarood vloerverwarming is niet complex en met de juiste handleiding kun je het zelf uitvoeren. Het is belangrijk om de elektriciteitsaansluiting in overeenstemming met de normen en regels voor installatie en veiligheid uit te voeren. Als je niet voldoende ervaring hebt met het aanleggen van elektrische verbindingen, is het raadzaam om een elektricien de infrarood folie matten aan te sluiten en/of de installatie door een professional te laten inspecteren voor gebruik.

Stappen bij het installeren van infrarood vloerverwarming

Stap 1: Basisvoorbereiding – Het leggen van infrarood folie begint met het plaatsen van een geschikte isolatie als ondervloer. Het is belangrijk om een ondervloer te kiezen die voldoet aan de eisen voor infrarood vloerverwarming en beschikt over een reflecterende laag, zoals zilver of goudkleurig. Dit verbetert de effectiviteit van de infrarood straling en zorgt ervoor dat minder warmte verloren gaat. Ons assortiment biedt verschillende soorten ondervloeren, bekijk hier de opties. De ondervloer moet met tape aan elkaar zitten en zorgt tevens als vochtscherm voor bescherming van de vloer. De reflecterende zijde van de ondervloer moet naar beneden worden gericht.

Stap 2: Leggen van folie – Bovenop de isolatie wordt de infrarood folie geplaatst. Zorg ervoor dat de banen niet overlappen of gevouwen worden en maak ze op lengte elke 25 cm. De folie kan met tape bevestigd worden aan de ondervloer of aan elkaar. Het is belangrijk om zoveel mogelijk een aaneengesloten oppervlak te leggen om koude plekken te voorkomen. Je kunt aan de randen ruimte houden voor toekomstige meubels of kasten. Na het leggen van de folie, is het verstandig om voorzichtig over de folie te lopen om beschadigingen te voorkomen.

Stap 3: Verbind de infraroodfolies en de installatiebedrading. Volg hiervoor de handleiding nauwkeurig, die u bij de bestelling hebt ontvangen. Indien nodig, is de handleiding ook altijd online te vinden op onze website. Gebruik de flexibele installatiebedrading met een dubbele jas om tot 2000 watt vermogen per enkele draad aan te sluiten. Bij een groter vermogen moet een tweede “loop” worden gebruikt. Infrarood folie moet altijd parallel worden aangesloten om de juiste werking te garanderen. Bekijk de uitleg over het parallel aansluiten van de infrarood folie.

Plaats elektrische draden niet onder of boven de infrarood folie en let erop dat er geen drukpunten ontstaan ​​wanneer de draden elkaar overlappen. Maak indien nodig ruimte in de vloer of isolatie om drukpunten te voorkomen. Controleer altijd of elke folie is uitgerust met aansluitdraden en is geïsoleerd op alle uiteinden.

Stap 4: Plaats de sensor van de thermostaat op een representatieve locatie voor de ruimte, direct onder de infraroodfolie. De sensor kabel heeft standaard een lengte van 2 tot 3 meter, maar kan worden verlengd tot een maximum van 50 meter, zodat u altijd de sensor op een representatieve locatie kunt plaatsen. Maak indien nodig ruimte in de vloer voor het plaatsen van de sensor, zodat deze volledig plat ligt en geen drukpunten veroorzaakt. De sensor ligt bovenop de isolatie en direct onder de infraroodfolie.

Stap 5: Na de juiste installatie van de folie, is het noodzakelijk om deze te testen op juiste werking. Hierbij kan men gebruik maken van een multimeter om de weerstand te meten en zo kortsluiting in de installatie uit te sluiten en het opgenomen vermogen te controleren. Daarna kan de verwarming worden ingeschakeld door het aansluiten van de folie op de 230 volt. Binnen enkele minuten zouden alle folies warmte moeten afgeven en dit is gemakkelijk te controleren door een hand op de folie te leggen. Binnen enkele seconden zal de warmte door de folie zichtbaar zijn en is de werking bevestigd.

Nadat de folie is getest en de werking is bevestigd, kan deze worden aangesloten op de thermostaat. Hierbij moet men de blauwe en bruine draad van de vloerverwarming naar de thermostaat of ontvanger brengen en aansluiten conform de handleiding.

Let op: Bij het aansluiten van de thermostaat/folie moet altijd spanningsloos worden gewerkt.

Stap 6: Na bevestiging dat de infrarode folie en thermostaat samen goed werken, is het tijd om de folie te beschermen. Dit wordt gedaan door de VH LDPE beschermfolie over de folie te leggen. Deze laag dient als bescherming tijdens het leggen van de vloer. Bedek het gehele oppervlak van de folie en maak de folie vast aan elkaar door gebruik te maken van PVC tape en een 10 cm overlap als een complete dampdichte laag.

Let op: Als je kiest voor een PVC of Vinyl vloer, is het verstandig om nog een extra laag te installeren voordat je de vloer plaatst. Dit zorgt voor een stabiel en vlak oppervlak zodat de vloer geen last krijgt van drukpunten. Raadpleeg de FAQ over dit type vloeren voor meer informatie.

Stap 7: Na het aanbrengen van de vloer, is de voltooiing van de installatie van de infrarood verwarming een feit. Het is essentieel om de temperatuurgrens van de vloer in te stellen op de thermostaat om een efficiënte werking te waarborgen. Controleer altijd of de thermostaat automatisch uitschakelt wanneer de temperatuurgrens is bereikt.

De complete handleiding voor de installatie van infrarood vloerverwarming wordt meegeleverd bij de bestelling en is ook online beschikbaar voor download.

Hoe verbind ik verschillende infrarode verwarmingselementen?

Bij voorkeur dient de infrarode vloerverwarming zo uniform mogelijk over de vloer te worden verdeeld. Als het resulterende vermogen hoger is dan volgens de berekeningen vereist, is dit geen probleem. De installatie schakelt automatisch uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt via de thermostaat. Maar als er te weinig vermogen is geïnstalleerd en niet over het gehele oppervlak, kan het zijn dat de ruimte niet goed warm wordt en er zich koude plekken op de vloer kunnen voordoen, waardoor het comfort afneemt. Om de gehele vloer te verwarmen, moeten meerdere infrarode folies aan 1 thermostaat worden gekoppeld.

De infrarode verwarmingselementen zijn verkrijgbaar in breedtes van 50 of 100 cm en kunnen worden aangepast tussen 100 en 1000 cm lengte. Elk element is uitgerust met twee aansluitdraden en is geschikt voor 230 volt. Wanneer u meerdere verwarmingselementen installeert, moet u de aansluitdraden samenvoegen naar 1 centrale plek en de elementen parallel aansluiten. Hier kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de meegeleverde klemmen uit het aansluitpakket dat u kunt bestellen. Van ieder element steekt u de aansluitdraden in een aparte klem. Wanneer alle elementen zijn aangesloten, kunt u vanaf de klemmen met één nieuwe draad naar de thermostaat gaan. De thermostaat stuurt vervolgens tegelijkertijd alle elementen aan. Het is belangrijk om de elementen parallel te schakelen en niet in serie, omdat dit anders resulteert in minder vermogen dan gewenst. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe vier parallel geschakelde verwarmingselementen aangesloten kunnen worden.

Het installeren van infrarood vloerverwarming is eenvoudiger met de bijgeleverde doe-het-zelf-kit. De soepele installatiedraad in deze kit is in staat om een belasting tot een maximale capaciteit van 3600 watt aan te kunnen. Het is echter raadzaam om het vermogen te beperken tot 2000 watt per enkele draad. Als u de optie kiest om de folies te verbinden met een dubbele draad, zal het totale vermogen van de folies door één enkele draad stromen. Mocht dit totale vermogen meer bedragen dan 2000 watt, raden we aan om de aansluiting van de folies te verdelen in twee aparte stroomkringen. Hierdoor heeft u twee aparte circuits met elk een blauwe en bruine aansluitdraad. De blootgestelde koperen uiteinden van de draden met dezelfde kleur kunnen vervolgens samengevouwen en aangesloten worden op de juiste poort op de thermostaat.

Ja, veiligheid staat voorop bij onze vloerverwarmingsmat. Hij is uitgerust met ingebouwde beveiligingsmechanismen om oververhitting en kortsluiting te voorkomen. Je kunt met een gerust hart genieten van de warmte die deze mat biedt, wetende dat je huis goed beschermd is.

Ja, naast vloerverwarming kan deze mat ook worden gebruikt als wand- of plafondverwarming. Hierdoor heb je de flexibiliteit om verschillende ruimtes in je huis te verwarmen en een comfortabele omgeving te creëren waar je maar wilt.

Ja, deze vloerverwarmingsmat is geschikt voor verschillende vloertypen, zoals tegels, hout, laminaat en tapijt. Hij kan eenvoudig onder je bestaande vloer worden geïnstalleerd, ongeacht het materiaal, en zorgt voor een gelijkmatige en aangename warmteverdeling.

De vele voordelen van PVC vloeren en hoe infraroodverwarming ze nog comfortabeler maakt

De laatste tijd zijn PVC vloeren steeds populairder geworden, dankzij hun vele voordelen. Een nadeel van deze vloeren is echter dat ze als warmtegeleider niet zo efficiënt zijn en daardoor soms koud aan kunnen voelen. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor: infraroodverwarming. Dit kan zowel als hoofd- als bijverwarming worden toegepast onder PVC vloeren. Bij het kiezen van de juiste infraroodverwarming zijn er echter wel enkele aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder behandelen we de verschillen tussen klik-PVC en PVC dat gelijmd wordt.

Klik PVC: Een alternatieve vloerbedekking

Er zijn verschillende soorten vloerbedekkingen op de markt, en klik PVC is daar één van. Het is een soort PVC dat met een klikverbinding werkt, maar minder stabiel is dan laminaat van hout. Klik PVC is gevoeliger voor temperatuurwisselingen en heeft een lagere stijfheid.

Infrarood vloerverwarming en ondervloeren

Onze infrarood vloerverwarming wordt meestal geïnstalleerd op XPE6 ondervloeren van 6 mm dikte, die voldoende drukvast zijn voor laminaat. Echter, voor het installeren van klik PVC is een tussenlaag nodig, zoals MGO board of Heat-pak.

MGO board is een minerale plaat met een dikte van 6 mm en een afmeting van 60 x 120 cm. De samenstelling hiervan zorgt voor een hoge drukvastheid en lage warmteweerstand, wat een stabiele ondervloer oplevert die de warmte goed doorgeeft aan de klik PVC vloer.

De Heat-pak oplossing bestaat uit platen van 4 en 3 mm, die met behulp van een interactieve lijm tot een naadloze en drukvaste ondervloer van 7 mm worden verbonden. Deze tussenlaag is geschikt voor onder andere PVC, vinyl en tapijt, en biedt voldoende drukvastheid voor een goede plaatsing van het klik PVC. Daarnaast voorkomt de tussenlaag oneffenheden in de PVC vloer en helpt het om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Instelling van maximale temperatuur

Na installatie is het belangrijk om de maximale vloertemperatuur op de thermostaat in te stellen. Meestal geeft een sensor met een maximale waarde tussen de 30 en 35 graden een vloertemperatuur van maximaal 27 graden. Controleer echter de maximale temperaturen van uw vloer op basis van de vloerverwarming en pas indien nodig de maximale vloertemperatuur aan.

Rigid Klik PVC

De nieuwere Rigid Klik PVC is ontwikkeld met planken die even stijf zijn als laminaat. Echter, de klikverbinding is niet altijd sterk genoeg om direct op de ondervloer te worden geplaatst. Daarom is het noodzakelijk om een tussenlaag (Heat-pak of MGO board) aan te brengen, waardoor een ondervloer met hoge kPa-waardes kan worden bereikt. Er is echter één uitzondering: de Moduleo LayRed Rigid PVC vloeren kunnen direct op de XPE6 ondervloer worden geplaatst vanwege hun stijfheid.

Plak PVC

Dit dunne PVC wordt op de ondervloer geplakt of gelijmd en is extra gevoelig voor ongelijkheden. Daarom is een volledig gladde ondervloer nodig, wat niet mogelijk is met losse platen zoals het VH MGO board. Gelukkig kan een vlakke ondervloer worden bereikt met het Heat-Pak systeem. Hierbij worden twee soorten MDF-platen aan elkaar gelijmd om een stevige, vlakke ondervloer te creëren waar PVC op geplakt of gelijmd kan worden.

Let op: bij deze oplossing moet de infrarood vloerverwarming onder de Heat-pak ondervloer worden toegepast. Zorg ervoor dat de totale warmteweerstand niet boven de 0,14 uitkomt, zodat de vloerverwarming als hoofdverwarming kan worden gebruikt.

Vinyl Vloeroplossingen

Vinyl vloeren hebben net zoals plak PVC een glad en hard oppervlak nodig. Dit kan worden verkregen met de Heat-pak (of vergelijkbare) oplossing. Het is belangrijk om te controleren met de leverancier van de Vinyl vloer of deze geschikt is voor gebruik met infraroodvloerverwarming. Als dit het geval is, kunt u een comfortabele vloer creëren met het VH infraroodvloerverwarmingssysteem. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om infraroodvloerverwarming toe te passen onder uw vloer? Bezoek dan onze website voor onze doe-het-zelf pakketten van infraroodvloerverwarming. Of neem contact op met onze experts voor een vrijblijvende offerte.

Overzicht

  1. Het geheim achter infrarood vloerverwarming: werking en mogelijkheden
  2. De warmte van de toekomst: infraroodstraling in vloerverwarming
  3. De mogelijkheden van infrarood vloerverwarming onder de loep
  4. Vloerverwarming voor natte ruimtes: infrarood of niet?
  5. Het juiste vermogen voor jouw infrarood vloerverwarming
  6. De temperatuur in de hand: hoe werkt het regelen van infrarood vloerverwarming?
  7. Infrarood vloerverwarming: een efficiënte keuze
  8. Bespaar op je energierekening met infrarood vloerverwarming
  9. Het verwarmen van je huis op een nieuwe manier: de voordelen van infrarood vloerverwarming
  10. Zelf aan de slag met infrarood vloerverwarming: haalbaar of niet?

1 Het geheim achter infrarood vloerverwarming: werking en mogelijkheden

De opbouw van infrarood vloerverwarming is gebaseerd op een dunne folie van slechts 0,33 mm die in staat is infrarood straling op te wekken. Dit gebeurt door een koolstof element dat stroom doorlaat, waardoor de koolstof vezels opwarmen en infrarood straling uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basisfilm geplaatst in een serie parallel gelegde banen, die aan beide zijden door geleidende koperen strips worden omsloten die in contact staan met de koolstof vezels door middel van een zilveren strip.

Infrarood vloerverwarming is een zeer dunne folie van 0,33 mm die in staat is om infrarood straling op te wekken. De opbouw van deze folie is als volgt:

…Hier moet een plaatje komen, opbouw van de infrarood vloerverwarmingsmat en de techniek ervan…

Door deze 2 koperen strips aan te sluiten op een fase en een nul-draad, kan een spanning van 230 volt op de folie gezet worden, waarbij alle koolstof banen parallel geschakeld zijn en tegelijk kunnen functioneren. De verwarmingfolie is gelamineerd met een PET isolatielaag om de spanning veilig binnen in de folie te houden en voldoet zo volledig aan alle veiligheidseisen.

Bekijk alle infrarood vloerverwarming producten

2 Infraroodstraling: Een verwarmingsoplossing van de toekomst

De infraroodstraling is de verwarmingsoplossing die veel mensen zoeken. Het werkt door het opwekken van lange golf infraroodstraling via een dunne folie, die in dit geval de vloer verwarmt. Hierdoor wordt de vloer de warmtebron die de rest van de ruimte verwarmt.

Met een vermogen van slechts 80, 130 of 160 watt per m² heeft de infraroodfolie een zeer lage straling per m², maar is dankzij het grote oppervlak van de vloer nog steeds in staat om de gehele ruimte aangenaam warm te houden. Dit bereik is echter beperkt tot enkele centimeters, wat voldoende is aangezien de folie direct op de vloer wordt geplaatst.

In tegenstelling tot infraroodpanelen, die een bereik van 3 tot 4 meter hebben, is het bereik van infraroodfolie perfect voor verwarming van de vloer. Dit maakt het de ideale oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een energie-efficiënte manier om hun huis te verwarmen.

3 De mogelijkheden van infrarood vloerverwarming onder de loep

Met infrarood vloerverwarming kun je een aangename warmte creëren onder verschillende soorten vloeren, zoals laminaat, parket, hout, vinyl en PVC. Het is belangrijk om te controleren of de gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

Bij DutchHeating.nl vind je een uitgebreid assortiment infrarood vloerverwarming folies en worden in verschillende varianten aangeboden:

  • Je hebt de keuze uit doe-het-zelf pakketten, waarmee je zelf de infraroodfolie kunt installeren en elektrische connecties kunt maken.
  • De andere optie is de op maat gemaakte folie, die reeds afgemonteerd en op de gewenste lengte geleverd wordt, inclusief aansluitdraden. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het bepalen van de beste oplossing voor jouw situatie.

4 Vloerverwarming voor natte ruimtes: infrarood of niet?

Infrarood vloerverwarming is niet bedoeld voor ruimtes waar het niveau van vochtigheid hoog is, zoals bijvoorbeeld in sauna’s of badkamers. In deze ruimtes is het raadzaam om andere verwarmingstechnieken te overwegen.

Als alternatief voor infrarood vloerverwarming in de badkamer, is elektrische vloerverwarming met een kabel een goede oplossing. Voor sauna’s zijn er speciale infrarood panelen verkrijgbaar met een juiste IP classificatie die het vocht beschermt. Bekijk meer informatie over IP classificatie om te bepalen welke optie het beste bij jouw wensen past.

5 Het juiste vermogen voor jouw infrarood vloerverwarming

Om het benodigde vermogen voor infrarood vloerverwarming te berekenen, is het belangrijk om te weten of de vloerverwarming als hoofdverwarming of comfortverwarming wordt gebruikt.

Bij comfortverwarming gaat het om het verhogen van het comfortniveau en volstaat het om infrarood folies van 80 watt per vierkante meter toe te passen. Maar als u infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, dan is het noodzakelijk om een minimum vermogen te hebben.

Lees meer over hoe je het juiste vermogen kunt bepalen of maak gebruik van de handige infrarood calculator. Hiermee kun je gemakkelijk het benodigde vermogen berekenen op basis van de specifieke omstandigheden en wensen.

6 Hoe stel je de temperatuur in van de infrarood vloerverwarming?

Hoe stel je de temperatuur in van de infrarood vloerverwarming? Infrarood vloerverwarming werkt met behulp van een thermostaat en een spanning van 230 volt. Om de juiste temperaturen te kunnen handhaven is het nodig om de vloerverwarming te verbinden met een thermostaat.

De thermostaat is aangesloten op de huisinstallatie en de vloerverwarming wordt aangesloten op de thermostaat. Het bevat twee sensoren: één voor de temperatuur in de ruimte en één voor de temperatuur in de vloer.

De ruimtesensor meet de temperatuur en als deze onder de gewenste temperatuur is, zal de thermostaat stroom toevoeren aan de vloerverwarming. Zodra de temperatuur in de ruimte geregeld is, zal de thermostaat de stroom onderbreken en de vloerverwarming uitschakelen.

De vloersensor wordt in de vloer geplaatst en meet de temperatuur in de vloer om te voorkomen dat deze te warm wordt. Als de temperatuur boven het ingestelde maximum komt, zal de thermostaat de vloerverwarming uitschakelen om de vloer te beschermen. Bekijk hier de verschillende opties voor thermostaten bij infrarood vloerverwarming.

7 Infrarood vloerverwarming: een efficiënte keuze

Het energieverbruik van infrarood vloerverwarming is afhankelijk van het wattage van het product. Het wattage per vierkante meter is bepalend voor het energieverbruik.

Bijvoorbeeld, als de vloerverwarming 160 watt per vierkante meter is, verbruikt deze tijdens elk uur dat hij aan staat 0,16 kWh. Dit komt neer op een kostenpost van ongeveer 4,3 eurocent per uur, op basis van een gemiddelde kilowattuurprijs van 27 eurocent.

Echter, het uiteindelijke energieverbruik per maand of jaar hangt grotendeels af van het gebruik en het weer. Lees meer over het energieverbruik van infrarood vloerverwarming om een meer gedetailleerde schatting te krijgen.

8 Bespaar op je energierekening met infrarood vloerverwarming

De voordelen van infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming kunnen leiden tot flinke besparingen. Ervaringen wijzen uit dat besparingen van 10% tot 30% mogelijk zijn. Dit komt door:

  • Per ruimte de warmte regelen
  • Lagere onderhoudskosten
  • Een efficiëntere verdeling van de warmte.

Om te bepalen hoeveel je precies kunt besparen met infrarood vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke situatie. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de besparing, zoals de grootte van de ruimte en het energieverbruik.

Meer weten over de besparing die kan worden gerealiseerd met infrarood vloerverwarming? Lees meer hierover.

9 Het verwarmen van je huis op een nieuwe manier: de voordelen en nadelen

De voordelen van infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarmingen zijn talrijk. Een aantal voordelen zijn:

  • Snellere reactietijd dan warm water vloerverwarming
  • Verwarming van alleen de zwevende vloer, wat minder materiaal verwarming vereist
  • Een uniforme warmteverdeling over het gehele oppervlak, in tegenstelling tot warm water vloerverwarming waarbij het warme water zijn warmte in eerste instantie afgeeft aan de vloer
  • Het gebruik van een cv-pomp is niet nodig bij infrarood vloerverwarming omdat deze direct en over het gehele oppervlak zijn vermogen per m² kan afgeven zodra de thermostaat de folie inschakelt

10 Is het mogelijk om infrarood vloerverwarming zelf aan te leggen?

Het aanbrengen van infrarood vloerverwarming is niet moeilijk en kan, met behulp van de bijgeleverde instructies, eenvoudig door jezelf gedaan worden. Het is echter van groot belang om te zorgen dat de elektrische aansluitingen voldoen aan de normen voor installatie en veiligheid.

Mocht je onzeker zijn over je eigen vaardigheden als het gaat om elektrische aansluitingen, dan wordt aangeraden om dit door een gekwalificeerde elektricien te laten uitvoeren of om de installatie door een professional te laten inspecteren voordat je deze in gebruik neemt.

Ontdek de 7 stappen voor het installeren van infrarood vloerverwarming.

Op welke plekken kan infrarood vloerverwarmingsfolie worden toegepast?

Geschikte materialen voor infrarood vloerverwarming

Infrarood folie is compatibel met verschillende zwevende vloeren, waaronder laminaat, parket, PVC en vinyl. Zorg ervoor dat u uw vloer inspecteert op geschiktheid voordat u de folie installeert. Hieronder volgt een overzicht:

Laminaat: De meeste typen laminaat kunnen gebruikt worden in combinatie met infrarood folie.

Parket: Onder zwevend parket kan de folie worden geplaatst, waarbij de dikte van belang is. Als het parket een dikte van meer dan 1 cm heeft, zal de capaciteit van de verwarming afnemen, omdat hout als isolator werkt. Hoewel de verwarming nog steeds als hoofdverwarming gebruikt kan worden, moeten er langere opwarmtijden worden verwacht. Het gebruik van folie onder parket met een dikte van meer dan 18 mm wordt niet aanbevolen, omdat de warmte dan niet voldoende doordringt.

Bij het toepassen van lamelparket (multiplex met een echt houten toplaag) zal het effect op de capaciteit lager zijn, omdat multiplex beter warmtegeleidend is.

PVC en vinyl: De folie kan niet direct onder PVC of vinyl worden geplaatst, omdat deze materialen een vlakke ondergrond vereisen. De aansluitingen en draden van de folie kunnen drukpunten veroorzaken die zichtbaar zijn in de vloer. Bij toepassing onder PVC of vinyl wordt aanbevolen om een tussenlaag te gebruiken. Deze zorgt voor een vlakke ondervloer, verbetert de warmteverdeling en zorgt voor een efficiënte werking van de infrarood vloerverwarming. Het type tussenlaag is afhankelijk van het gekozen type vloer (rigid, click, plak of vinyl). U kunt meer informatie over de juiste tussenlaag vinden op onze website.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat bij het toepassen van infrarood vloerverwarming geen thermische blokkade aanwezig mag zijn. Hierdoor wordt verzekerd dat de infrarood folie de vloer kan verwarmen en de warmte goed kan afgeven aan de omgeving, zonder schade aan de folie of vloer te veroorzaken.

Een vloerkleed bijvoorbeeld, mag niet op de plaatsen waar infrarood folie is toegepast worden gelegd omdat dit de vloer te veel isoleert. In plaats daarvan kunt u overwegen een elektrisch vloerkleed te gebruiken. Zorg ervoor dat meubels op poten staan, zodat de warmte voldoende weg kan. Maar, als de meubels direct met de bodem tot op de grond staan, zoals een bank of kast, dan kunt u daaronder geen infrarood folie toepassen.

Infrarood verwarming is niet geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers of sauna’s. In plaats daarvan kunt u kiezen voor elektrische vloerverwarming met een kabel in de badkamer of infrarood panelen met de juiste IP classificatie in de sauna. Bekijk de IP classificatie voor een beter begrip van de mate van vochtbescherming.

Een amorfe elektrische vloerverwarmingsmat is een flexibele verwarmingsmat die is ontworpen om gelijkmatige warmteafgifte te bieden onder vaste en zwevende vloeren. Hij bestaat uit duurzame materialen en maakt gebruik van geavanceerde amorfe technologie voor efficiënte verwarming.

De voordelen van het gebruik vaneen amorfe elektrische vloerverwarmingsmat zijn onder andere energiezuinige verwarming, eenvoudige installatie, veelzijdig gebruik als vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming, een egale manier van verwarmen en een veilige en betrouwbare werking.