Wat is infrarood verwarmingsfolie?

Leer meer over de werking van infrarood verwarmingsfolie en ontdek de techniek erachter. Deze innovatieve verwarmingsmethode maakt gebruik van dunne folie die in staat is om effectieve infraroodstraling op te wekken. Geschikt voor diverse vloertypes, biedt infrarood vloerverwarming een praktische oplossing voor een aangename temperatuur in huis.

Op deze pagina verschaffen we inzicht in de functionele aspecten van infrarood vloerverwarming. Ontdek welk vermogensniveau geschikt is voor jouw situatie en krijg helderheid over het energieverbruik. Laat je informeren over deze doeltreffende vorm van verwarming en maak een weloverwogen keuze voor comfort in jouw leefruimte.

Hoe werkt infrarood verwarmingsfolie?

Infrarood verwarmingsfolie is een elektrisch verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van een extreem dunne folie van slechts 0,33 mm dikte, welke in staat is infraroodstraling te genereren. Deze folie is geschikt voor droogbouwsystemen en wordt direct onder de uiteindelijke vloer, zoals laminaat of PVC, geplaatst. Wanneer er elektriciteit door de folie stroomt, genereren de koolstofvezels warmte, die gelijkmatig naar de vloer wordt uitgestraald.

Wat infrarood vloerverwarming onderscheidt van traditionele warmwater vloerverwarming en elektrische kabelvloerverwarming is het vermogen om het gehele oppervlak gelijkmatig te verwarmen. Bij het inschakelen van de vloerverwarming via de thermostaat warmt de volledige vloer direct op. Door de kleinere te verwarmen vloermassa ten opzichte van traditionele systemen is infrarood vloerverwarming aanzienlijk sneller. Dit maakt het systeem niet alleen beter regelbaar, maar ook zuiniger in gebruik. Bovendien is het niet noodzakelijk om de temperatuur ‘s nachts hoog te houden, gezien de korte opwarmtijden van dit systeem.

De opwekking van infraroodstraling vindt plaats door het koolstofelement. Wanneer er stroom door dit element wordt geleid, warmt de koolstofvezel op en begint het infrarood uit te stralen. De koolstofvezels zijn op de basale film gedrukt in de vorm van parallelle banen. Overdwars op deze banen zijn aan beide zijden geleidende koperen strips aangebracht, die rechtstreeks in contact staan met de koolstofvezel via zilveren strips.

Door een fase- en nuldraad aan deze twee koperen strips te verbinden, kan er een spanning van 230 volt op de folie worden gezet. Hierbij zijn alle koolstofbanen parallel geschakeld en kunnen ze gelijktijdig functioneren. De verwarmingsfolie zelf is gelamineerd met een PET-isolatielaag, waardoor de 230 volt spanning veilig binnen de folie blijft. Dankzij deze combinatie van materialen ontstaat een uiterst dunne folie die volledig voldoet aan alle veiligheidseisen.

Hoe werkt infrarood straling?

Infraroodfolie genereert lange golf infraroodstraling die objecten verwarmt, in dit geval met name de vloer. De folie verhit de vloer, waarna deze als warmtebron fungeert om de hele ruimte aangenaam op te warmen.

Dankzij het uitgebreide vloeroppervlak is het mogelijk om de volledige ruimte comfortabel te verwarmen bij een relatief lage vloertemperatuur, ongeveer rond de 30 graden Celsius. De straling per vierkante meter is relatief laag, aangezien de folie een vermogen van 80, 130 of 160 watt per vierkante meter heeft.

In vergelijking met infraroodpanelen heeft de straling van de folie een beperkter bereik. Infraroodfolie werkt effectief tot slechts enkele centimeters, terwijl een infrarood paneel een bereik heeft van 3 tot 4 meter. Dit beperkte bereik is echter ideaal voor infraroodfolie, aangezien deze direct onder de vloer wordt geplaatst.

Onder welke vloeren kun je de infrarood verwarmingsfolie toepassen?

Installeer infraroodfolie moeiteloos onder diverse zwevende vloeren, zoals laminaat, parket, hout, vinyl en PVC. Verifieer echter altijd of de geselecteerde vloer geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Deze infrarood verwarmingsfolie is niet geschikt om te installeren onder een tegelvloer en is daardoor in de meeste gevallen niet geschikt voor de badkamer. Kijk voor een perfecte oplossing voor elektrische vloerverwarming in de badkamer bij onze amorfe infrarood vloerverwarming.

Wat is het verbruik van infrarood verwarmingsfolie?

Bij het inschatten van het verbruik van infrarood vloerverwarming is het wattage van essentieel belang, zoals aangegeven bij het product. Als voorbeeld, een vloerverwarming van 1 mĀ² met een vermogen van 160 watt/mĀ² zal gedurende elk uur dat het volledig in gebruik is, ongeveer 0,16 kWh verbruiken.

De kosten voor dit verbruik bedragen 160 watt x 1 uur = 0,16 kWh. Voor 160 watt infrarood vloerverwarming betaal je ongeveer 4,3 eurocent per uur dat de vloerverwarming actief is, gebaseerd op een gemiddelde kilowattuur (kWh) prijs van 27 eurocent.

Het uiteindelijke maandelijkse of jaarlijkse verbruik hangt grotendeels af van de gebruiksduur en de weersomstandigheden.

Hoeveel kun je besparen met infrarood verwarmingsfolie?

De potentiƫle besparing van infrarood vloerverwarming in vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden, zoals radiatoren of warmwater-vloerverwarming, varieert afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Uit onze ervaring blijkt dat besparingen van 10% tot 30% mogelijk zijn. Deze besparingen kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd, waaronder:

  1. Individuele ruimteregeling
  2. Verminderde onderhoudskosten
  3. Een doeltreffendere verdeling van warmte

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarmingsfolie?

In vergelijking met traditionele warmwater-vloerverwarming biedt infrarood vloerverwarming diverse voordelen. De belangrijkste hiervan zijn:

  1. Snellere Reactietijd: Infrarood vloerverwarming reageert sneller dan warmwater-vloerverwarming.
  2. Efficiƫnter Verwarming van Zwevende Vloeren: Infrarood folie verwarmt uitsluitend de zwevende vloer, waardoor veel minder materiaal hoeft te worden verwarmd. In vergelijking moet warm water vaak 10 tot 20 cm beton opwarmen bij buizen in de betonvloer, voordat de vloer warmte kan uitstralen.
  3. Gelijkmatige Warmteverspreiding: Infrarood folie verspreidt gelijkmatig warmte over het hele oppervlak. Bij warmwater-vloerverwarming stroomt warm water door buizen van 80 tot 100 meter lang. Het opwarmen van de vloer vereist dat het warme water de volledige lengte aflegt voordat de ketel het opnieuw kan verwarmen. In het geval van infrarood vloerverwarming wordt het vermogen per vierkante meter over het gehele oppervlak afgegeven zodra de thermostaat de folie inschakelt.
  4. Efficiƫnt Energieverbruik: Warmwater-vloerverwarmingen draaien vaak 24 uur per dag, wat resulteert in een hoog verbruik van de cv-pomp. Infrarood vloerverwarming heeft hier geen last van, omdat het zijn vermogen per vierkante meter kan afgeven zodra de thermostaat de folie inschakelt.
Was this article helpful?

Related Articles