Inhoudsopgave
2. Het juiste vermogen (wattage) kiezen.
3. Hoe gaat het aanleggen van de elektrische verwarmingsfolie.
4. Hoe kan ik de temperatuur van de verwarmingsfolie regelen?
1. Wanneer is verwarmingsfolie geschikt?
Infraroodfolie kan onder alle zwevende vloeren gelegd worden: laminaat, parket, PVC, vinyl. Zorg er altijd voor dat de vloer die je kiest geschikt is voor vloerverwarming. Daarnaast geldt in het algemeen het volgende:
1.2 Elektrische verwarmingsfolie onder laminaat
Deze folie kan onder de meeste soorten laminaten worden gebruikt.
1.3 Elektrische verwarmingsfolie onder parket
Afhankelijk van de dikte van het parket kan onder het zwevende parket een folie worden aangebracht. Boven een dikte van 1 cm wordt het verwarmingsvermogen van de infraroodfolie verminderd omdat het hout als isolator werkt. Het is mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, maar houd er rekening mee dat de opwarmtijd iets langer zal zijn. Wij raden het gebruik van parket met een dikte van meer dan 18 mm af. Omdat de warmte niet goed door de vloer dringt. Het gebruik van
gelaagd parket (multiplex met een laag echt hout erop) heeft minder invloed op de capaciteit omdat multiplex de warmte beter geleidt.
1.4 Elektrische verwarmingsfolie onder parket
Aangezien PVC en vinyl een 100% vlak oppervlak vereisen, kan infraroodfilm niet direct onder de vloer worden geïnstalleerd. Folieverbindingen en draden kunnen zichtbare drukpunten op de vloer veroorzaken. Daarom is het aan te raden om de folie op een tussenlaag te leggen bij gebruik onder PVC of vinyl. Dit zorgt voor een gelijkmatige ondervloer en bevordert een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor de infrarood vloerverwarming perfect werkt. De juiste tussenlaag hangt af van het gekozen type vloer (rigid, click, stick, vinyl). Een uitgebreide uitleg, inclusief toelichting over de middle tier, vind je hier op de website.
2. Het juiste vermogen (wattage) kiezen
Elektrische verwarmingsfolie komt in de varianten 80W per M2, 130W per M2 en 160W per M2. Het kan lastig zijn om te bepalen wat u nodig hebt. Welk vermogen u nodig heeft hangt af van uw wensen en uw situatie. We raden altijd aan om geen risico’s te nemen. Bent u niet helemaal zeker? Kies dan altijd iets zwaarder. Het is niet waar dat 160W per M2 per definitie meer stroom verbruikt. Dat komt omdat deze variant eerder de gewenste temperatuur zal bereiken waarna deze uitschakeld.
2.1 Wanneer kiezen voor elektrische verwarmingsfolie van 80W per M2
De 80W per M2 is onze lichtste variant verwarmingsfolie. Deze verwarmingsfolie is geschikt als bijverwarming of als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes.
2.2 Wanneer kiezen voor elektrische verwarmingsfolie van 130W per M2
2.3 Wanneer kiezen voor elektrische verwarmingsfolie van 160W per M2
Deze elektrische verwarmingsfolie is geschikt als hoofdverwarming. Het is perfect geschikt voor de wat minder goed geïsoleerde ruimtes.
2.4 Het totale benodigde vermogen berekenen voor uw ruimte.
Om het totaal benodigde vermogen te berekenen voor uw ruimte kunt u onze vermogenscalculator gebruiken. Komt u er niet uit? Bel ons gerust.
3. Hoe gaat het aanleggen van de elektrische verwarmingsfolie.
4. Hoe kan ik de temperatuur van de verwarmingsfolie regelen?
Om de temperatuur van de verwarmingsfolie te regelen gebruikt u een thermostaat.
Een thermostaat voor elektrische vloerverwarming dient te bestaan uit minimaal 2 sensoren. Een ruimtesensor meet de temperatuur in de ruimte. Wanneer de temperatuur lager is dan de gewenste ruimte zal de thermostaat een signaal geven en de vloerverwarming aanschakelen. Een vloersensor dient in de vloer te worden geplaatst. De vloersensor zorgt ervoor dat de temperatuur in de vloer niet te warm wordt.
Wat zijn de voorzorgsmaatregelen voor infrarood vloerverwarming?
De Infraroodstraler mag alleen worden gebruikt waar geen warmteonderbreking optreedt. Infraroodfolies moeten de vloer kunnen verwarmen en die warmte kunnen afgeven aan de omgeving. Anders kan de voering of basis te heet worden en de voering of basis beschadigen. Thermische occlusies zijn onder andere tapijten en meubels op de vloer.
Voorbeelden van warmteafvoersituaties:
Tapijten: Tapijten kunnen niet worden gelegd waar infraroodfolie is aangebracht. Hierdoor is de vloer te geïsoleerd en kan er geen warmte ontsnappen.
Meubels: Warmte wordt goed afgevoerd als de poten van het meubel enkele centimeters boven de vloer staan. Als u echter meubels heeft die van vloer naar vloer bewegen, zoals B. Onder banken en kasten kan geen infraroodfilm worden gebruikt.
Natte locaties: Infraroodfolie mag niet worden geplaatst op extreem vochtige locaties zoals sauna’s en badkamers. Elektrische vloerverwarming met kabel is aanwezig voor infrarood verwarming in de badkamer. Voor saunadoeleinden kan de mogelijkheid van infraroodpanelen met de juiste IP-classificatie (die de mate van vochtbescherming aangeeft) worden onderzocht. Bekijk hier de IP-classificatieverklaring.