1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Infrarood panelen
  4. Wat kost een infrarood paneel gemiddeld?

Wat kost een infrarood paneel gemiddeld?

Wie duurzaam wil verwarmen met elektrische infrarood panelen moet allereerst rekening houden met de kosten. De prijs van een gemiddeld infrarood paneel is slechts een kleine investering ten opzichte van het verbruik van deze verwarmingsvorm.

Een standaard infrarood paneel van 500 Watt kost gemiddeld tussen de 400 en 600 euro per stuk. Hiermee kunt u een oppervlak van rond de 5 à 10m2 verwarmen. Luxe designer infrarood panelen kosten al snel het dubbele, zo’n 1000 euro per stuk.

De daadwerkelijke kosten van de efficiënte elektrische verwarmingsbron ligt echter verscholen in de totale verbruikskosten. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van het vermogen, hoeveel uur het paneel wordt gebruik en de relevante energieprijs in kWh.

Vooral de geschatte stroomkosten kunnen sterk uiteen lopen, afhankelijk van de marktprijs en het eventuele gebruik van zonnepanelen. Heeft u gerichte vragen over de kosten van infrarood panelen en wil u graag een persoonlijk antwoord? Neem dan direct contact op met één van onze adviseurs.

Direct een schatting van uw aanschafkosten berekenen? Bekijk de actuele prijzen van onze infrarood panelen in de webwinkel van Dutch Heating.

Kosten infrarood panelen berekenen

Om een goed beeld te kunnen krijgen van de totale kosten van een infrarood paneel, moet er gekeken worden naar twee onderdelen: Prijs van een infrarood paneel en de kosten voor gebruik. Laten we beide onderdelen kort onder de loep nemen.

Kosten aanschaf infrarood panelen

Allereerst is er de prijs van aanschaf, de kosten die u maakt om de elektrische verwarmingspanelen aan te schaffen. Het budget dat nodig is voor deze investering is afhankelijk van het totale oppervlakte dat u wilt verwarmen met infrarood panelen.

Bepaal hoeveel infrarood panelen er nodig zijn om het gewenste oppervlakte te kunnen verwarmen. Let op het type ruimte en het potentiële bereik van elke verwarmingsbron.

Bedenk hiernaast of u zelf in staat bent om de elektrische verwarming te installeren, of dat u een professionele monteur of klusjesman hiervoor inhuurt. De kosten voor installatie komen in dat geval nog bovenop het kopen van de individuele infrarood panelen.

Kosten gebruik infrarood panelen

Daarnaast zijn er de gebruikskosten van de panelen, de totale energiekosten voor het verbruik. Hiermee bedoelen we de stroom die wordt gebruikt om een ruimte te verwarmen met infrarood panelen. De kosten hiervoor zijn sterk afhankelijk van de stroomprijs in Kilowattuur (kWh) die uw energieleverancier vraagt.

Uiteraard wordt de stroom voor de verwarmingspanelen alleen gebruikt op de momenten dat de verwarming ook daadwerkelijk aan staat. We voegen hierom de tijd in uren toe aan de berekening. Dan komen we uit op de volgende simpele formule om de totale kosten voor verbruik uit te kunnen rekenen:

Kosten verbruik = Vermogen van het paneel (aantal Watt) x Energieprijs (in kWh) x Tijd (in uren)

Kosten verlagen met zonnepanelen

Wanneer u gebruik maakt van elektriciteit voor het verwarmen van een ruimte, is het al snel interessant om te kijken naar het verlagen van de grootste kostenpost. De stroomkosten van een infrarood paneel kunnen namelijk al snel hoger uitvallen dan ouderwets verwarmen met gas.

Zeker met de hoge stroomprijzen van de afgelopen jaren, kan het gebruik van een elektrische verwarmingsbron behoorlijk in de papieren lopen. Hiervoor is echter een simpele oplossing: zelf stroom opwekken.

Tegenwoordig is het financieel zeer aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Bezit u zelf een huis en heeft u een plat of schuin dak die dagelijks zonlicht ontvangt? Dan is het voor u mogelijk interessant om zonnepanelen te kopen. In plaats van terugleveren aan het stroomnet, kunt u ook zelf deze duurzame stroom gebruiken voor het verwarmen van uw woning.

Gezien de zeer hoge efficiëntie van infrarood panelen, is het ook met een klein aantal panelen goed mogelijk om de verbruikskosten van elektrisch verwarmen sterk te verlagen. In de meeste gevallen zal het verwarmen op elektriciteit zelfs volledig gratis zijn, omdat de stroomproductie van de zonnepanelen vaak hoger uitvalt dan de stroomconsumptie in uw huishouden, ook met de panelen.

Meer tips voor lagere verbruikskosten

Naast het gebruik van zonnepanelen zijn er nog enkele andere praktische tips om de verbruikskosten van infraroodpanelen te drukken. Denk hierbij onder meer aan de volgende adviezen:

  • Optimale plaatsing: De comfortabele warmte van infrarood panelen is het sterkste op ongeveer drie meter afstand van de warmtebron. Plaats warmtepanelen daarom zo centraal mogelijk aan het plafond en richt ze uit op locaties waar vaak mensen verblijven.
  • Zoneverwarming: Verwarm enkel de ruimtes die daadwerkelijk worden gebruikt, het is niet nodig om infrarood panelen door het hele gebouw aan te laten staan als hier niemand aanwezig is.
  • Slimme verwarming: Maak gebruik van slimme bewegingssensoren, timers of een slimme thermostaat om automatisch het verwarmingssysteem te reguleren en te monitoren.
  • Voorkom obstructies: Vermijd mogelijke objecten in het verwarmingsgebied, zeker als deze dicht bij de panelen geplaatst worden. Het gebied hierachter zal hierdoor niet of minder van infraroodwarmte worden voorzien.
  • Selecteer kwaliteit: Direct bij aanschaf is het verstandig om te controleren wat het mogelijke verbruik is van de infrarood panelen. Kies de meest efficiëntie modellen als het budget dit mogelijk maakt. De grootste kostenpost zal immers het stroomverbruik na aanschaf zijn.

Infrarood panelen kopen bij Dutch Heating

Door uzelf goed in te lezen in de kosten en prijzen van infrarood panelen, weet u precies met welk budget u aan de slag kunt gaan. Bepaal hoeveel panelen er nodig zijn voor uw elektrische verwarmingsbehoeften, ga na of u een installateur nodig heeft en controleer u verbruikskosten.

Met de formule die we u hebben gegeven in dit overzicht kunt u gemakkelijk checken hoeveel dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse kosten een infrarood paneel zal hebben.

Bezit u al over eigen zonnepanelen of bent u van plan om deze te kopen? Dan is het mogelijk nog interessanter om elektrisch te verwarmen met infrarood techniek. Verbruikskosten dalen hiermee namelijk sterk, waardoor het al snel interessanter is dan het ouderwetse verwarmen op gas.

Heeft u naar aanleiding van deze adviezen nog vragen over de kosten van infrarood panelen, dan kunt u altijd terecht bij één van de adviseurs van Dutch Heating. Wil u direct de actuele prijzen inzien van ons huidige aanbod aan infrarood panelen, bekijk dan direct de producten in onze webwinkel:

Bekijk hier de ons aanbod van infrarood panelen.

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.