blog

Efficiënte Bijverwarming: Infrarood Panelen, Vloerverwarming en Elektrische Kachels

Elektrische bijverwarming is een handige en efficiënte manier om extra warmte toe te voegen aan specifieke ruimtes in uw huis. Of het nu gaat om een koude slaapkamer, een tochtige werkkamer of een onvoldoende verwarmde badkamer, elektrische bijverwarming kan u helpen om het comfortniveau te verhogen zonder dat u het hele huis hoeft te verwarmen. In dit artikel bespreken we enkele populaire opties voor elektrische bijverwarming.

Infrarood verwarming

Infraroodverwarming is een innovatieve technologie die steeds populairder wordt als alternatieve verwarmingsmethode in huizen en gebouwen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming, maakt infraroodverwarming gebruik van elektromagnetische golven om direct warmte af te geven aan objecten en mensen in een ruimte. Dit verwarmingsproces biedt tal van voordelen ten opzichte van conventionele systemen.

Het werkingsprincipe van infraroodverwarming is gebaseerd op het principe van infraroodstraling. Infraroodstralen zijn een vorm van elektromagnetische straling die warmte overdraagt via golven met verschillende golflengtes. Wanneer infraroodstralen een object of een persoon raken, worden ze geabsorbeerd en omgezet in warmte-energie. Dit creëert een aangename en comfortabele warmte, vergelijkbaar met de warmte die wordt gevoeld wanneer men zich in zonlicht bevindt.

Een ander belangrijk voordeel van infraroodverwarming is de verbetering van de luchtkwaliteit. Omdat infraroodverwarming geen luchtverplaatsing veroorzaakt, wordt stof en allergenen in de lucht niet opgewerveld, wat de luchtkwaliteit ten goede komt. Dit maakt infraroodverwarming bijzonder geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.

Lokale elektrische bijverwarming met infrarood verwarming

Lokaal bijverwarmen is een specifiek voordeel van infraroodverwarming. Het verwijst naar het vermogen om alleen de ruimtes te verwarmen waarin je je op dat moment bevindt, in plaats van het hele huis of gebouw. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van lokaal elektrische bijverwarming met infraroodverwarming:

 1. Energiebesparing: Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je op dat moment bent, verspil je geen energie aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen en lagere stookkosten.
 2. Flexibiliteit: Lokaal bijverwarmen geeft je de vrijheid om de temperatuur aan te passen aan je persoonlijke behoeften. Je kunt de warmte precies regelen in de kamers waar je de meeste tijd doorbrengt, terwijl je de temperatuur in andere ruimtes op een lager niveau kunt houden.
 3. Snelheid: Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct, waardoor de warmte snel wordt gevoeld. Dit is vooral handig in ruimtes waar je slechts kort verblijft, zoals een studeerkamer, een thuiskantoor of een badkamer. Je hoeft niet te wachten tot de hele ruimte opwarmt.
 4. Comfort: Lokaal bijverwarmen zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmte in de ruimtes waar je je bevindt. Je kunt genieten van een comfortabele temperatuur zonder last te hebben van koude plekken of tocht.
 5. Milieuvriendelijk: Door alleen de benodigde ruimtes te verwarmen, minimaliseer je de ecologische impact. Je verbruikt minder energie en vermindert je CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere levensstijl.
 6. Kostenbesparing: Door alleen specifieke ruimtes te verwarmen, bespaar je op de installatie- en operationele kosten van verwarmingssystemen voor het hele huis. Je kunt de investering richten op de ruimtes die het meest gebruikt worden, wat kosteneffectief is.

Infrarood panelen

infrarood paneel verplaatsbaar dutchheating kantoor situatie

Infrarood panelen zijn platte panelen die infraroodstralen uitstralen om warmte te genereren. Ze zijn ontworpen om directe warmte te leveren aan objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen. Infrarood panelen hebben enkele voordelen als elektrische bijverwarming:

 • Efficiëntie: Infrarood panelen verwarmen gericht de objecten en mensen in de ruimte, waardoor er geen energie verloren gaat aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes.
 • Snelle opwarmtijd: Infrarood panelen hebben een snelle opwarmtijd, waardoor u snel kunt genieten van de warmte in de kamer.
 • Flexibiliteit: Ze kunnen eenvoudig aan de muur of het plafond worden gemonteerd, waardoor ze niet veel ruimte in beslag nemen.

Hoewel infrarood panelen ook als hoofdverwarming kunnen dienen, zijn ze uiternate geschikt als bijverwarming om extra warmte toe te voegen aan specifieke ruimtes wanneer dat nodig is.

Infrarood panelen kunnen aan het plafond of aan de muur worden gemonteerd, waardoor er geen kostbare vloeroppervlakte wordt ingenomen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor toepassing in kleinere ruimtes waar de beschikbare ruimte beperkt is. Bovendien kunnen infraroodpanelen discreet worden geïnstalleerd en kunnen ze zelfs worden ingebouwd in het interieur, waardoor ze naadloos opgaan in de omgeving.

vh-infrarood-vloerverwarming-op-maat

Elektrische Infrarood Vloerverwarming

Elektrische infrarood vloerverwarming is een andere optie voor elektrische bijverwarming. Het systeem bestaat uit verwarmingsmatten of kabels die onder de vloer worden geïnstalleerd. Deze matten of kabels geven infraroodstralen af, die op hun beurt de vloer opwarmen. Enkele voordelen van elektrische infrarood vloerverwarming als bijverwarming zijn:

 • Comfortabele warmte: De infraroodstralen verwarmen de vloer, wat resulteert in een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de ruimte.
 • Energiezuinigheid: Elektrische infrarood vloerverwarming kan efficiënt werken en energie besparen door het gerichte verwarmingsproces.

Hoewel elektrische infrarood vloerverwarming ook als hoofdverwarming kan dienen, wordt het vaak gebruikt als bijverwarming om koude vloeren op te warmen en extra comfort te bieden.

Elektrische bijverwarming – kachels

Elektrische kachels zijn een bekende vorm van bijverwarming en zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten, zoals convectorkachels, straalkachels en ventilatorkachels. Ze werken door elektriciteit om te zetten in warmte en zijn draagbaar, waardoor ze gemakkelijk in verschillende ruimtes kunnen worden gebruikt. Enkele voordelen van elektrische kachels als bijverwarming zijn:

 • Directe warmte: Elektrische kachels leveren onmiddellijke warmte en kunnen snel een ruimte verwarmen.
 • Flexibiliteit: Ze zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende ruimtes waar extra warmte nodig is.

Elektrische kachels zijn een handige en betaalbare optie voor bijverwarming, maar het is belangrijk om ze veilig te gebruiken en de instructies van de fabrikant op te volgen.

convector-elektrisch-kacheltje