blog

Infrarood paneel aansluiten op stopcontact: 8 praktische adviezen 

Het prettige aan verwarmen met een infrarood paneel is het feit dat deze direct kan worden aangesloten op een stopcontact. Elk paneel is echter nét een beetje anders, dus is het goed om een nadere blik te werpen op de do’s en don’ts van het aansluiten van IR panelen op het stroomnet. 

Hoewel het mogelijk is om een standaard infrarood paneel direct aan te sluiten op een stopcontact zonder aarde, wordt omwille van de veiligheid altijd aangeraden een geaard stopcontact en een werkende aardlekschakelaar te gebruiken. Hiermee kunnen elektrische schokken, brand en kortsluiting worden voorkomen. 

Neem vrijblijvend contact op met de klantenservice van Dutch Heating en stel ons gerichte vragen over het correct aansluiten van IR panelen op het stopcontact. Bekijk eerst de instructies in de handleiding van een specifiek product.

1. Geaard stopcontact is (niet altijd) nodig 

Vaak wordt gedacht dat een geaard stopcontact verplicht is bij het installeren van een infrarood paneel. Wanneer een ‘gewoon’ stopcontact echter voldoende vermogen heeft, is het mogelijk om een elektrisch verwarmingspaneel aan te sluiten zonder de aanwezigheid van aarde in de aansluiting. Toch wordt het omwille van de veiligheid afgeraden, zeker voor verplaatsbare IR panelen. 

Mocht er geen geaard stopcontact aanwezig zijn, dan is het niet zo dat elektrische verwarmingspanelen niet zullen werken. Het is in de praktijk gewoon mogelijk deze te gebruiken op een ‘standaard’ stopcontact zonder aarde. Echter zal de kans op kortsluiting groter zijn, omdat het vermogen van een IR paneel relatief hoog ligt. 

Raadpleeg altijd de handleiding tijdens de installatie van nieuwe IR panelen. De meegeleverde instructies van de fabrikant geven exact aan wat de minimale eisen zijn voor het voeden van de verwarmingspanelen. 

2. Gebruik altijd een aardlekschakelaar 

Omwille van de veiligheid is het belangrijk om altijd een aardlekschakelaar (type A) geïnstalleerd te hebben bij het gebruik van een infrarood paneel. Een aardlekschakelaar wordt gebruikt om lekstroom te detecteren en tijdig de stroom uit te schakelen. Dit voorkomt onder meer elektrische schokken en kortsluiting. Het is een essentiële toevoeging voor de veiligheid in elk huishouden. 

De aardlekschakelaar wordt over het algemeen geplaatst in de meterkast, een ervaren elektricien kan hierbij helpen. In Nederland is de aanwezigheid van een aardlekschakelaar verplicht, het is in de meeste huishoudens dus waarschijnlijk dat deze reeds aanwezig is. 

3. Verlengsnoer of stekkerdoos vermijden 

Het is sterk af te raden om een verlengsnoer of stekkerdoos direct aan te sluiten op infrarood panelen. De elektrische verwarmingspanelen gebruiken relatief veel stroom, waardoor een stekkerdoos overbelast kan raken. Dit zorgt mogelijk voor warmteontwikkeling en brandgevaar. 

Stekkerdozen met geaarde stopcontacten die specifiek geschikt zijn gemaakt voor hoge vermogens zijn hierop een uitzondering. Dit type stekkerblokken zijn te herkennen aan de twee extra pennetjes aan de rand van de stekkeringang, welke bedoeld zijn voor de aarding. Controleer altijd of voldoende vermogen geleverd kan worden door de stekkerdoos, dit staat op het product zelf altijd beschreven. 

Het is echter altijd beter om direct een geaard wandstopcontact te gebruiken voor IR panelen. Is dit een mogelijk alternatief, dan is dit altijd de veiligste en meest wenselijke optie. Bij voorkeur worden de panelen ook op een eigen stroomgroep aangesloten. 

4. Aparte groep voor IR panelen gebruiken 

Hoewel het niet verplicht is, kan het omwille van de veiligheid raadzaam zijn om een aparte groep in de meterkast in te delen voor aanwezige infrarood panelen. Hierdoor is de stroomvoorziening altijd stabiel en zullen andere elektrische apparaten in huis geen overbelasting ervaren. 

Mocht er kortsluiting ontstaan, dan zal de verwarming van de binnenruimte gescheiden blijven van overige apparaten die naar de meterkast lopen. Zo is er minimale interactie tussen IR panelen en de rest van de aanwezige elektrische circuits. 

Ook is het handig om in de toekomst snel meer capaciteit toe te voegen. Verder kan het exacte verbruik van de aanwezige panelen gemakkelijk op de aparte stroomgroep worden gemonitord. 

5. Speciale stekker of adapter is niet nodig 

Infrarood panelen die in Nederland worden aangeschaft zullen in principe altijd beschikken over een zeer eenvoudige aansluiting voor het stroomnet. De panelen maken gebruik van een standaard stekker op 220V, zoals ook wordt gebruikt voor elk ander elektrisch apparaat. Er hoeft ook geen speciale stekker of adapter te worden aangeschaft om een verwarmingspaneel op het elektriciteitsnet aan te kunnen sluiten. 

Dit maakt van elektrische verwarmingspanelen een erg praktische oplossing. De infrastructuur voor voeding is immers vaak al aanwezig. Steek de stekker simpelweg in het stopcontact en geniet direct van de heerlijke warmte. IR panelen zijn een simpele plug-en-play oplossing. 

7. Zelf aansluiten op stopcontact is mogelijk 

Omdat een infrarood paneel simpelweg op een (geaard) stopcontact kan worden aangesloten met de meegeleverde stekker, zal installatie snel en gemakkelijk zijn. Het is daarom vaak niet nodig om de installatie van de elektrische verwarmingspanelen uit te besteden. Zelf IR panelen installeren met behulp van de handleiding is in de meeste gevallen geen probleem. 

Alleen wanneer aanpassingen in de meterkast nodig zijn, of een thermostaat moet worden toegevoegd, kan het nuttig zijn om een elektricien in te schakelen. Bijvoorbeeld om de groep te splitsen van de andere groepen in de meterkast, een nieuw geaard stopcontact te realiseren, of om de werking van de aardlekschakelaar te controleren. 

8. Locatie van infrarood paneel nabij stopcontact 

Tactisch plaatsen van een nieuw verwarmingspaneel is deels afhankelijk van de aanwezigheid van een (geaard) stopcontact. Het is hierbij verstandig om de lengte van de stroomkabel voor aanschaf in de gaten te houden. Dit zal bij elk verwarmingspaneel enigszins verschillen. 

Is er geen geaard stopcontact aanwezig op de gewenste locatie, dan is het mogelijk er een nieuw geaard stopcontact in de wand te laten maken. Een ervaren elektricien draait hiervoor zijn hand niet om. Wel komen hier enige extra installatiekosten bij kijken. 

Een goed alternatief is het gebruik van een geaarde stekkerdoos, om de extra afstand te overbruggen tussen het IR paneel en het stopcontact aan de muur. Controleer of het vermogen voldoende is voor het verwarmingspaneel en check ook of er geen hittevorming is bij gebruik. 

Infraroodwarmte in huis zelf ervaren 

Zoals te merken is zijn er best nog wat zaken om over na te denken bij het installeren van een nieuw infrarood paneel. Hoewel nieuwe IR panelen een standaard stekker zullen hebben, moeten ze wel op een veilige manier worden aangesloten. 

In de meeste gevallen is het mogelijk om zelf een verwarmingspaneel aan te sluiten met de instructies in de handleiding. De klantenservice van Dutch Heating kan gerichte vragen beantwoorden over het installatieproces. Complexe vraagstukken kunnen het beste worden uitbesteed aan een professionele installateur.