blog

Elektrische infrarood plafondverwarming: een efficiënte keuze 

Plafondverwarming wordt over het algemeen gezien als de meest efficiënte manier om elektrische infrarood techniek toe te passen. Wie infrarood panelen voor het plafond wil kopen heeft veel opties: neem daarom eerst kennis van de vele mogelijkheden rondom deze vorm van verwarmen. 

Infrarood plafondverwarming bestaat uit platte, veelal vierkante elektrische verwarmingspanelen die gemakkelijk aan het plafond gehangen kunnen worden. De panelen zijn voorzien van een witte silicalegering, waaruit onzichtbare langegolf infrarood straling gelijkmatig wordt geprojecteerd in de directe omgeving. 

In de webwinkel van Dutch Heating hebben we de beste producten in de categorie infrarood panelen alvast voor u geselecteerd. De panelen zijn in principe geschikt voor toepassing als wandverwarming én plafondverwarming. Bekijk hier direct de populairste infrarood panelen voor uw plafond

Infrarood plafondverwarming: maximale efficiëntie

Plafondverwarming is de ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar de grootst mogelijke efficiëntie. Het bereik van de comfortabele infrarood warmte wordt door de hoge positie van de panelen namelijk gemaximaliseerd, waardoor een groter oppervlak verwarmd kan worden. 

Maar ook los van de positionering is infrarood techniek simpelweg een stuk efficiënter ten opzichte van alternatieve elektrische verwarmingsvormen. 

Omdat infrarood warmtestraling primair de objecten en personen in een ruimte verwarmt (en niet de lucht hier omheen), gaat er slechts een minimale hoeveelheid energie verloren. Maarliefst 93% van alle stroom die geconsumeerd wordt wordt direct omgezet in infrarood warmte. 

Maar er zijn absoluut meer redenen om bewust te kiezen voor een systeem als elektrische infrarood plafondverwarming. We hebben de belangrijkste voordelen van deze prettige verwarmingsmethode hieronder voor u op een rijtje gezet. 

Waarom bewust kiezen voor infrarood plafondverwarming?

  • Lager energieverbruik: Bespaar ruim 30% ten opzichte van gasgestookte alternatieven op uw maandelijkse energierekening. Ook in vergelijking met eletrische alternatieven is infrarood techniek veruit de meest efficiënte verwarmingsvorm. 
  • Oppervlakte maximaliseren: Het monteren van de verwarmingspanelen aan het plafond maximaliseert de ruimte die in potentie kan worden opgewarmd met één paneel. Ook is het de beste manier om objecten te ontwijken die mogelijk de opwarmradius verkleinen. 
  • Verwarmen in zones: Verwarm gemakkelijk individuele ruimten zonder onnodig de rest van het pand te hoeven verwarmen. Bepaal zelf welke ruimtes warm moeten worden en voorkom dat de centrale verwarming direct het hele pand opwarmt zonder dat dit nodig is. 
  • Zonnetje in huis: De beleving van dit type verwarming is merkbaar anders dan bijvoorbeeld een radiator of andere vormen van luchtverwarming. Infrarood warmtestraling voelt nog het meeste als ‘een comfortabel zonnetje’, maar dan in de binnenruimte. 
  • Binnenlucht verbeteren: De meeste verwarmingsvorm forceren onnodige luchtstromen in de binnenruimte, wat kan zorgen voor onnodige stofopwaaiing en verstoring van de vochtbalans in de ruimte. Dit werkt onder meer schimmels en allergische reacties in de hand.  
  • Geen onderhoud nodig: Waar alternatieve verwarmingsvormen periodiek onderhoud behoeven, gaan infrarood panelen bij gewoon gebruik decennialang mee zonder enige vorm van onderhoud nodig te hebben. 
  • Geruisloos: Omdat er geen bewegende onderdelen zijn en lucht niet actief wordt verplaatst met deze verwarmingsvorm zullen infrarood panelen totaal geen geluid produceren. 
  • Ruimtebesparend: Door plafondmontage van relatief kleine panelen kan gelimiteerde ruimte voor andere doeleinden worden gebruikt. Vergeet de noodzaak om radiatoren te plaatsen. 
  • Duurzaam alternatief: Verwarmen op elektriciteit is in de meeste gevallen een duurzame en milieuvriendelijke optie, mits de stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen als zon, water, of wind. Infrarood verwarming is perfect in combinatie met energie uit eigen zonnepanelen, om zo maximaal te kunnen besparen op de energierekening.  
  • Gemakkelijk (ver)plaatsen: Installatie van plafondverwarming is zo gemakkelijk als het ophangen van een nieuwe lamp aan het plafond. Ook is het geen probleem om een paneel op een later moment naar een nieuwe locatie te verplaatsen als dit beter uitkomt. 

Niet alleen bijverwarming, maar ook hoofdverwarming

Vaak worden infrarood verwarmingspanelen gezien als bijverwarming, ter ondersteuning van reeds bestaande centrale verwarming. Vaak is men bang dat het vermogen of het bereik van dit type verwarming ontoereikend is om een ruimte voldoende van warmte te voorzien. 

Het tegendeel is echter waar. Elektrische infrarood plafondverwarming is ook goed te gebruiken als hoofdverwarming, zolang er goed wordt nagedacht over de manier waarop de panelen worden ingezet. Er is in deze situaties vaak geen noodzaak om ondersteunende verwarmingsbronnen in dezelfde ruimte te gebruiken. 

Elektrische verwarmingspanelen als hoofdverwarming inzetten wordt bijzonder interessant wanneer u op een relatief goedkope manier aan stroom kunt komen. Denk aan een situatie waarin u zelf energie opwekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak. Dit kan zeer financieel aantrekkelijk zijn, zonder in te hoeven leveren op comfort. 

Waar is infrarood plafondverwarming logisch?

Elektrische infrarood panelen kunnen worden toegepast als plafondverwarming in woningen, kantoren, en zelfs bedrijfshallen. Er zijn weinig limitaties voor de veelzijdige verwarmingsvorm. Wel kan plafondverwarming beter tot zijn recht komen in specifieke situaties. 

Ruimtes met een gemiddelde hoogte tussen de 2,5 en 3,5 meter zijn ideaal voor panelen aan het plafond. Maximale efficiëntie en een optimale ervaring zijn daarom perfect in een standaard woning of kantoorruimte. Is de ruimte nog hoger, dan is een combinatie van plafondverwarming en wandverwarming veelal een betere optie. 

In woningen kan het aantrekkelijker zijn om te kiezen voor infrarood vloerverwarming vanwege het hoge comfortgehalte. Heeft u echter een vloer van marmer, hardhouten planken, of een dik tapijt, dan is het beter om te kiezen voor infrarood plafondverwarming. 

Wil u gaan voor flexibiliteit en de mogelijkheid hebben om de verwarming van ruimtes later aan te passen, dan zijn panelen altijd een goede keuze. Dit is ingewikkelder bij vloerverwarming, wat toch een meer permanente keuze is. 

Ontdek onze infrarood plafondverwarming

Het toepassen van elektrische infrarood plafondverwarming kan op veel verschillende manieren, zowel in een particuliere als bedrijfsmatige setting. Het prettige aan de verwarmingsvorm is de hoge efficiëntie ten opzichte van andere methoden van elektrisch verwarmen.  

Ook pakt plafondverwarming de beperkingen van infrarood wandverwarming en vloerverwarming beter aan. Het bereik wordt gemaximaliseerd, zonder dat u veel hoeft na te denken over mogelijk efficiëntieverlies door vloersoorten of objecten die het bereik blokkeren.