blog

Infrarood verwarming in de woonkamer boven de zitplek: een efficiënte en gezonde oplossing

infrarood-paneel-met-led-verlichting-eetkamer-vooraanzicht

Heb je ooit overwogen om infrarood panelen te gebruiken als bijverwarming voor jouw zitplek? Infrarood panelen worden steeds populairder als alternatieve manier van verwarming en bieden vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op infrarood panelen en hoe ze kunnen worden gebruikt om een comfortabele en efficiënte lokale verwarming te bieden.

Wat zijn infrarood panelen?

Infrarood panelen zijn verwarmingssystemen die gebruik maken van infraroodstraling om warmte te produceren. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die lucht verwarmen, verwarmen infrarood panelen direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit maakt ze een veel efficiëntere manier van verwarmen, omdat er minder warmte verloren gaat door luchtstromen en warmteverlies via muren en ramen.

Hoe werken infrarood panelen?

Infrarood panelen werken door middel van straling, wat betekent dat ze warmte produceren door elektromagnetische golven uit te zenden die op objecten en mensen in de kamer worden gericht. Deze golven worden geabsorbeerd door de objecten en mensen en worden vervolgens omgezet in warmte. Omdat de straling direct op de objecten en mensen in de kamer gericht is, is er minder warmteverlies en wordt de warmte veel efficiënter verdeeld dan bij traditionele verwarmingssystemen.

Waarom infrarood panelen gebruiken voor lokale verwarming?

Lokale verwarming met infrarood panelen kan een goede oplossing zijn voor ruimtes die niet regelmatig worden gebruikt of die moeilijk te verwarmen zijn met traditionele verwarmingssystemen. Bijvoorbeeld, als je graag ‘s avonds op de bank zit om tv te kijken of te lezen, kan een infrarood paneel boven de zitplek worden geïnstalleerd om comfortabele warmte te bieden zonder de rest van de kamer te verwarmen. Dit kan een effectieve manier zijn om energie te besparen en geld te besparen op je energierekening.

Infrarood panelen bieden ook een gezonde manier van verwarming. Omdat ze de lucht niet verwarmen, wordt de luchtvochtigheid in de kamer niet verlaagd, wat kan leiden tot droge lucht en gezondheidsproblemen zoals uitgedroogde slijmvliezen en gebarsten lippen. Bovendien kunnen infrarood panelen helpen bij het verminderen van vochtproblemen, omdat ze vocht uit muren en meubels verwijderen.

Hoe infrarood panelen te installeren voor lokale verwarming?

Het installeren van infrarood panelen is relatief eenvoudig en kan door de meeste mensen zelf worden gedaan. Om te beginnen moet je beslissen waar je het paneel wilt plaatsen. Over het algemeen is het het beste om het paneel boven de zitplek te installeren op een hoogte van ongeveer 2,5 meter van de vloer. Dit zorgt voor een goede

verdeling van de warmte en voorkomt dat het paneel wordt geblokkeerd door meubels of andere objecten.

Vervolgens moet je het paneel bevestigen aan het plafond of aan de muur. Zorg ervoor dat je het paneel op de juiste manier bevestigt volgens de instructies van de fabrikant. Over het algemeen worden infrarood panelen bevestigd met behulp van beugels of haken.

Als het paneel eenmaal is geïnstalleerd, hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken om het paneel te laten werken. Infrarood panelen hebben geen uitgebreid onderhoud nodig en hebben over het algemeen een lange levensduur.

Geef een reactie