blog

Infrarood verwarming in de woonkamer: wat zijn de mogelijkheden?

Ben je op zoek naar een efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing voor jouw huis? Infrarood verwarming biedt een innovatieve benadering die je woonkamer aangenamer en gezelliger kan maken. In dit artikel zullen we je kennis laten maken met de voordelen en toepassingen van infrarood verwarming in de woonkamer. Ontdek hoe het kan zorgen voor extra warmte in je zithoek en eetgedeelte, en hoe het je leefruimte kan transformeren.

Infrarood verwarming maakt gebruik van infraroodstraling om objecten en mensen direct te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die lucht verwarmen en circuleren, biedt infrarood verwarming een gerichte en efficiënte warmtebron. Het werkt op een vergelijkbare manier als de zon, die warmte uitstraalt en directe warmte geeft wanneer je erin zit.

Verhoog het Comfort in je Zithoek

De zithoek is vaak de plek waar we ontspannen, tv kijken of een boek lezen. Het is belangrijk om daar een aangename temperatuur te hebben. Infrarood panelen kunnen extra warmte bieden in de zithoek, waardoor je een comfortabele en knusse omgeving creëert. Het beste van infrarood verwarming is dat het snel opwarmt en je directe warmte geeft. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voordat je het behaaglijk hebt in de zithoek.

infrarood verwarming woonkamer in zithoek

Extra Warmte in het Eetgedeelte

Het eetgedeelte is een andere belangrijke ruimte in de woonkamer, waar we gezellige maaltijden delen met familie en vrienden. Het hebben van een comfortabele temperatuur in het eetgedeelte draagt bij aan de algehele sfeer. Met infrarood panelen kun je extra warmte creëren in het eetgedeelte, zodat je tijdens het eten geen koude voeten krijgt. Je kunt de panelen strategisch plaatsen, bijvoorbeeld boven de eettafel, om de gewenste warmte te bereiken.


Infrarood vloerverwarming in de woonkamer

Infrarood vloerverwarming is een vorm van elektrische verwarming waarbij de warmte wordt afgegeven via infraroodstraling. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte afgeeft wanneer het in contact komt met een object. Bij infrarood vloerverwarming wordt een dunne mat onder de vloer geplaatst, waarop elektrische kabels zijn aangebracht. Deze kabels geven warmte af via infraroodstraling, die vervolgens door de vloer wordt afgegeven aan de ruimte.

 

Een van de voordelen van infrarood vloerverwarming is dat het een zeer comfortabele vorm van verwarming is. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over de ruimte, waardoor er geen koude plekken ontstaan. Daarnaast is infrarood vloerverwarming ook erg efficiënt, omdat het de warmte rechtstreeks afgeeft aan de objecten in de ruimte, zoals meubels en mensen. Hierdoor is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen, wat resulteert in lagere stookkosten.

Een nadeel van infrarood vloerverwarming is dat het aanbrengen ervan een vrij ingrijpende klus is. De vloer moet worden opengebroken om de verwarmingsmat aan te brengen, wat extra kosten en moeite met zich meebrengt. Daarnaast kan het aanbrengen van de verwarmingsmat ook zorgen voor verlies van vloerhoogte, waardoor deuren en drempels aangepast moeten worden. Ben je al van plan om te gaan verbouwen? Dan kan infrarood vloerverwarming de ideale keuze zijn.

Bekijk onze infrarood vloerverwarming

Infrarood panelen voor de woonkamer

Een andere vorm van infrarood verwarming zijn infrarood panelen. Infrarood panelen zijn platte panelen die vaak aan de wand of het plafond worden bevestigd.  Maar er zijn ook vrijstaande infrarood panelen. Deze panelen geven warmte af via infraroodstraling, waardoor de warmte direct wordt afgegeven aan de objecten in de ruimte. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en designs, waardoor ze naadloos in elk interieur passen. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om toe te passen boven de zitplek.

Een groot voordeel van infrarood panelen is dat ze zeer efficiënt zijn. Doordat ze warmte afgeven via infraroodstraling, wordt de warmte rechtstreeks afgegeven aan de objecten in de ruimte. Hierdoor is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen, wat resulteert in lagere stookkosten. Daarnaast zijn infrarood panelen ook zeer comfortabel, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimte.

Een nadeel van infrarood panelen is dat ze vrij zichtbaar zijn in de ruimte. Het kan lastig zijn om ze te verbergen of om ze naadloos te laten opgaan in het interieur. Daarnaast zijn infrarood panelen ook niet geschikt als hoofdverwarming, omdat ze minder krachtig zijn dan traditionele radiatoren. Infrarood panelen zijn daarom vooral geschikt als bijverwarming, of als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem.

 

Bekijk onze infrarood panelen

infrarood paneel verplaatsbaar dutchheating kantoor situatie

Veelgestelde vragen over infrarood verwarming voor de woonkamer

Infraroodstraling is een soort warmtestraling die we niet met onze ogen kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Het komt van warme dingen, zoals de zon, ons lichaam en elektronische apparaten. Het is een beetje zoals de warmte die je voelt wanneer je je handen bij een vuur houdt.

Infrarood verwarming in de woonkamer verwarmt direct objecten en mensen door middel van infraroodstraling, terwijl elektrische vloerverwarming warmte genereert door verwarmingskabels of matten onder de vloer. Het belangrijkste verschil is de manier waarop de warmte wordt afgegeven en verdeeld in de ruimte.

De keuze tussen infrarood verwarming en elektrische vloerverwarming in de woonkamer hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeuren, isolatie van de ruimte, beschikbare ruimte en budget. Het is raadzaam om een verwarmingsspecialist te raadplegen om de beste optie te bepalen op basis van uw specifieke situatie.

Ja, het is mogelijk om zowel infrarood verwarming als elektrische vloerverwarming in uw woonkamer te installeren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om verschillende verwarmingszones te creëren of om extra warmte toe te voegen aan specifieke gebieden. Een professionele installatie en dimensionering zijn echter vereist om ervoor te zorgen dat beide systemen efficiënt werken.

Zowel infrarood verwarming als elektrische vloerverwarming in de woonkamer maken gebruik van elektrische energie als energiebron. Ze werken op basis van elektrische verwarmingselementen om warmte te genereren en te verspreiden in de ruimte.

Ja, het is mogelijk om infrarood verwarming en elektrische vloerverwarming in de woonkamer te combineren om een optimale warmte-ervaring te creëren. De infrarood verwarming kan bijvoorbeeld worden gebruikt als aanvullende verwarming om snel extra warmte te leveren, terwijl de vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige basistemperatuur. Het is raadzaam om de installatie en regeling van beide systemen zorgvuldig te plannen voor een efficiënte en comfortabele verwarming in de woonkamer.

Infrarood verwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden. Hier zijn een paar voordelen:

 1. Efficiëntie: Infrarood verwarming verwarmt objecten en mensen direct, in plaats van de lucht eromheen. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat door luchtcirculatie of isolatie. Hierdoor kan infrarood verwarming energiezuiniger zijn en dus kostenbesparend.

 2. Comfortabele warmte: Infraroodstraling verwarmt niet alleen de lucht, maar ook de objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte, vergelijkbaar met de warmte van de zon. Bovendien worden er geen stofdeeltjes in de lucht opgewerveld, wat gunstig kan zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

 3. Snelle opwarmtijd: Infrarood panelen verwarmen snel op, waardoor je binnen enkele minuten van de warmte kunt genieten. Dit is handig als je snel een ruimte wilt opwarmen, bijvoorbeeld in de ochtend wanneer je uit bed komt.

 4. Geen onderhoud: Infrarood verwarmingssystemen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen bewegende onderdelen, zoals ventilatoren, die kunnen slijten of storingen kunnen veroorzaken. Dit betekent minder tijd en kosten voor onderhoud en reparaties.

 5. Flexibiliteit: Infrarood panelen kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en zijn vaak compact van formaat. Ze kunnen aan het plafond, aan de muur of zelfs op de vloer worden gemonteerd, afhankelijk van de ruimte en de gewenste verwarmingsbehoeften.

De keuze tussen vloerverwarming en infrarood panelen in de woonkamer hangt af van verschillende factoren:

 1. Installatie: Vloerverwarming vereist professionele installatie, waarbij de verwarmingsbuizen in de vloer worden gelegd. Dit kan meer tijd en kosten met zich meebrengen. Aan de andere kant zijn infrarood panelen eenvoudiger te installeren en kunnen ze aan de muur of het plafond worden gemonteerd zonder ingrijpende bouwwerkzaamheden.

 2. Efficiëntie: Vloerverwarming kan efficiënt zijn omdat het de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeelt. Dit kan energiebesparend zijn, vooral in goed geïsoleerde huizen. Aan de andere kant verwarmen infrarood panelen gericht objecten en mensen, waardoor er minder warmte verloren gaat in de lucht. Dit kan ook energiezuinig zijn, vooral in goed geïsoleerde ruimtes.

 3. Comfort: Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de hele ruimte, zonder koude plekken. Het kan ook aangenaam zijn om op een warme vloer te lopen. Infrarood panelen verwarmen direct de objecten en mensen in de ruimte, waardoor een comfortabele warmte ontstaat, vergelijkbaar met de warmte van de zon.

Infrarood verwarming in de woonkamer kan een goed idee zijn in verschillende situaties:

 1. Snelle warmtebehoefte: Als je snel warmte wilt voelen in de woonkamer, zijn infrarood panelen een goede keuze. Ze verwarmen objecten en mensen direct, waardoor je binnen enkele minuten een comfortabele warmte kunt ervaren.

 2. Specifieke verwarmingsbehoeften: Als je bepaalde delen van de woonkamer intensiever wilt verwarmen, zoals de zithoek of de eethoek, kunnen infrarood panelen gericht op die gebieden worden geplaatst. Dit biedt flexibiliteit en controle over waar de warmte naartoe gaat.

 3. Energie-efficiëntie: Infrarood verwarming kan energiezuinig zijn in goed geïsoleerde ruimtes. Omdat infrarood panelen direct warmte afgeven aan objecten en mensen, is er minder warmteverlies door luchtcirculatie of isolatie. Dit kan leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn.

 4. Geen ruimtebeperking: Als je geen ruimte wilt opofferen voor radiatoren of vloerverwarming, kunnen infrarood panelen een goede oplossing zijn. Ze kunnen aan de muur of het plafond worden gemonteerd en nemen geen vloeroppervlakte in beslag.

 5. Allergieën en luchtkwaliteit: Infrarood verwarming verwarmt objecten en mensen zonder luchtcirculatie te veroorzaken. Dit kan voordelig zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, omdat er geen stofdeeltjes worden opgewerveld zoals bij convectieverwarmingssystemen.

Infrarood panelen kunnen efficiënt zijn in termen van energieverbruik, maar het hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen hebben infrarood panelen enkele kenmerken die bijdragen aan hun energiezuinigheid:

 1. Gerichte warmte: Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, in plaats van de lucht eromheen. Hierdoor is er minder warmteverlies door luchtcirculatie. In vergelijking met convectieverwarmingssystemen, waarbij warme lucht circuleert, kan dit energiebesparend zijn.

 2. Snelle opwarmtijd: Infrarood panelen warmen snel op en beginnen direct warmte af te geven. Dit betekent dat je de panelen alleen hoeft in te schakelen wanneer je warmte nodig hebt, in plaats van de hele ruimte constant te verwarmen. Dit kan leiden tot energiebesparing.

 3. Zoneverwarming: Met infrarood panelen kun je specifieke gebieden in de woonkamer verwarmen, in plaats van de hele ruimte. Hierdoor kun je de verwarming beperken tot de plekken waar je het meeste tijd doorbrengt. Dit kan het energieverbruik verminderen.

Ja, het is mogelijk om lelijke radiatoren in je woonkamer te vervangen door infrarood panelen. Infrarood panelen bieden een alternatieve en esthetisch aantrekkelijke verwarmingsoplossing. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 1. Montagemogelijkheden: Infrarood panelen kunnen aan de muur, het plafond of zelfs vrijstaand worden gemonteerd. Hierdoor kun je ze op strategische locaties plaatsen en de ruimte optimaal benutten, zonder dat er radiatoren in de weg staan.

 2. Ontwerpstijlen: Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpstijlen en afwerkingen, waaronder gladde panelen, spiegelpanelen, panelen met foto-afbeeldingen en meer. Je kunt een stijl kiezen die past bij de inrichting van je woonkamer en een visueel aantrekkelijk element toevoegen.

 3. Ruimtebesparing: Infrarood panelen nemen geen vloeroppervlakte in beslag, zoals radiatoren dat wel doen. Dit kan vooral handig zijn in kleinere woonkamers waar ruimtegebruik belangrijk is.

 4. Efficiëntie: Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, waardoor er minder warmteverlies is door luchtcirculatie. Hierdoor kunnen ze energiezuiniger zijn dan traditionele radiatoren, vooral in goed geïsoleerde ruimtes.

Geef een reactie