blog

Lange golf infrarood verwarming

Lange golf infraroodverwarming is een vorm van verwarming die steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. In dit artikel gaan we dieper in op deze vorm van verwarming en bespreken we hoe het kan worden gebruikt om zowel woonkamers als terrassen te verwarmen.

Wat is lange golf infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een technologie die gebruikmaakt van elektromagnetische straling om warmte over te brengen. Lange golf infraroodverwarming is een specifieke vorm van infraroodverwarming die warmte overdraagt door middel van lange golflengten. In tegenstelling tot korte golflengten, die voornamelijk worden gebruikt in commerciële toepassingen zoals industriële droogovens, zijn lange golflengten ideaal voor verwarmingstoepassingen in huis en in de buitenlucht.

Het verschil tussen lange golf infraroodverwarming en traditionele verwarmingssystemen is dat traditionele systemen warmte creëren door lucht te verwarmen. Dit betekent dat de warme lucht zich door de kamer moet verspreiden voordat de kamer daadwerkelijk opwarmt. Lange golf infraroodverwarming werkt echter op een andere manier. Het verwarmt direct de objecten in een kamer, zoals muren, meubels en vloeren, en deze objecten geven op hun beurt warmte af aan de lucht. Hierdoor is de warmte gelijkmatiger verdeeld en wordt er minder energie verbruikt.

Voordelen van lange golf infraroodverwarming

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van lange golf infraroodverwarming. Ten eerste is het energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat er minder warmteverlies optreedt en er minder energie nodig is om de kamer op te warmen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Een ander voordeel van lange golf infraroodverwarming is dat het comfortabeler aanvoelt dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat het de objecten in de kamer direct verwarmt, waardoor de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld en er geen koude plekken ontstaan. Dit leidt tot een aangename, gelijkmatige warmte die als zeer comfortabel wordt ervaren.

Het verschil tussen lange- en korte golf infrarood straling

Het belangrijkste verschil tussen korte en lange golf infraroodstraling is de golflengte van de uitgestraalde straling.

Korte golf infraroodstraling heeft een kortere golflengte en een hogere frequentie dan lange golf infraroodstraling. Dit betekent dat korte golf straling meer energie bevat en dieper kan doordringen in materialen en objecten. Korte golf infraroodstraling wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen, zoals het drogen van verf en coatings, het bakken van voedsel en het lassen van materialen.

Lees meer over korte golf infraroodstraling

Lange golf infraroodstraling heeft daarentegen een langere golflengte en een lagere frequentie dan korte golf infraroodstraling. Dit betekent dat lange golf straling minder energie bevat en minder diep doordringt in materialen en objecten. Lange golf infraroodstraling wordt vaak gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, zoals in IR panelen en IR vloerverwarming.

Een ander verschil tussen korte en lange golf infraroodstraling is hun vermogen om door de atmosfeer te reizen. Korte golf infraroodstraling kan de atmosfeer gemakkelijker doorkruisen dan lange golf infraroodstraling, omdat het minder wordt geabsorbeerd door de water- en gasmoleculen in de lucht. Dit is de reden waarom zonnestralen, die voornamelijk uit korte golf infraroodstraling bestaan, ons bereiken op aarde.

Infraroodstraling is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en wordt op vele manieren gebruikt, zowel in de industrie als in de huishoudelijke omgeving. Door het begrijpen van de verschillen tussen korte en lange golf infraroodstraling kunnen we de juiste infraroodapparatuur kiezen voor de juiste toepassingen.

Geef een reactie