blog

Elektrische droogbouw vloerverwarming zonder grote verbouwing

Elektrische droogbouw vloerverwarming is een moderne en efficiënte manier om een huis of gebouw te verwarmen. Het is een variant op de traditionele vloerverwarming die gebruik maakt van elektriciteit in plaats van warm water om de vloer te verwarmen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat elektrische droogbouw vloerverwarming is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is elektrische droogbouw vloerverwarming?

Elektrische droogbouw vloerverwarming is een systeem van verwarmingsmatten die op een houten of betonnen ondervloer worden gelegd. Deze verwarmingsmatten zijn voorzien van elektrische draden die warmte afgeven wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Deze matten worden vervolgens bedekt met een isolerende laag en daar bovenop komt de vloerafwerking zoals bijvoorbeeld laminaat of parket.

elektrische droogbouw vloerverwarming amorfe vloerverwarmingsmat

Hoe werkt elektrische droogbouw vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming op droogbouw werkt door middel van elektrische weerstand. De elektrische draden in de verwarmingsmatten worden verhit wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Dit zorgt voor warmte die vervolgens wordt afgegeven aan de vloerafwerking en aan de ruimte eromheen. Dit type infrarood verwarming valt onder lange golf infraroodstraling.

Wat zijn de voordelen van elektrische droogbouw vloerverwarming?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van elektrische droogbouw vloerverwarming. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Energie-efficiëntie: De elektrische vloerverwarming is zeer efficiënt omdat het de warmte direct afgeeft aan de vloer. Hierdoor wordt er minder energie verspild dan bij traditionele verwarmingssystemen, waarbij de warmte vaak eerst naar het plafond stijgt voordat het de vloer bereikt.
 2. Geen onderhoudskosten: Elektrische droogbouw vloerverwarming vereist geen onderhoud omdat er geen bewegende onderdelen zijn. Dit in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, waarbij regelmatig onderhoud nodig is om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal blijft werken.
 3. Snelle installatie: Elektrische droogbouw vloerverwarming kan veel sneller worden geïnstalleerd dan traditionele vloerverwarming. Er is geen wachttijd nodig voor het drogen van de chape-laag, waardoor de totale installatietijd korter is.
 4. Comfortabel: De elektrische vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte, wat bijdraagt aan een comfortabelere leefomgeving.
 5. Kostenbesparend: Omdat de elektrische vloerverwarming zeer efficiënt is, kan het uiteindelijk leiden tot besparingen op de energierekening. Ook zijn er geen kosten verbonden aan onderhoud en reparaties, waardoor de totale kosten op lange termijn lager zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen.
 6. Geschikt voor renovatie: Elektrische droogbouw vloerverwarming is bijzonder geschikt voor renovatieprojecten. Omdat er in sommige gevallen geen chape-laag nodig is, kan het systeem eenvoudig worden geïnstalleerd op bestaande vloeren. Dit maakt het een ideale oplossing voor mensen die hun huis willen renoveren en tegelijkertijd willen investeren in duurzame verwarming.
 7. Veiligheid: De vloerverwarming is veilig in gebruik. Moderne systemen zijn voorzien van verschillende beveiligingsmechanismen om oververhitting te voorkomen. Ook is er geen risico op gaslekkages, wat bij traditionele verwarmingssystemen wel het geval kan zijn.

polyboard 6 mm cement polymeer xps isolatie plaat - voor onder andere elektrische droogbouw vloerverwarming

Waar wordt elektrische droogbouw vloerverwarming het meeste toegepast?

Elektrische droogbouw vloerverwarming wordt in verschillende situaties toegepast, maar er zijn enkele specifieke toepassingen waarin het vaak wordt gebruikt:

 1. Renovatieprojecten: Elektrische vloerverwarming via droogbouw is bijzonder geschikt voor renovatieprojecten, vooral wanneer er beperkingen zijn in de vloeropbouw. Omdat er in sommige gevallen geen chape-laag nodig is, kan het systeem eenvoudig worden geïnstalleerd op bestaande vloeren. Dit maakt het een handige oplossing voor mensen die hun huis willen renoveren en tegelijkertijd willen investeren in duurzame verwarming.

 2. Kleine ruimtes: Vanwege de snelle installatie en het gemak van toepassing wordt elektrische droogbouw vloerverwarming vaak gebruikt in kleine ruimtes, zoals badkamers, keukens en bijkeukens. Het kan gemakkelijk worden aangepast aan de beschikbare ruimte en biedt een comfortabele warmtebron.

 3. Gebieden met specifieke verwarmingsbehoeften: Droogbouw vloerverwarming kan worden toegepast in gebieden waar de warmtebehoefte lokaal is, zoals onder een bureau of in een specifieke werkruimte. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur in die specifieke gebieden te regelen zonder dat het hele huis verwarmd hoeft te worden.

 4. Gebieden waar andere verwarmingssystemen niet praktisch zijn: In sommige gevallen is het niet praktisch om traditionele verwarmingssystemen te installeren, bijvoorbeeld in gebieden waar geen gasaansluiting beschikbaar is. Elektrische droogbouw vloerverwarming biedt dan een alternatieve en efficiënte manier om de ruimte te verwarmen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor het gebruik van de droogbouw vloerverwarming afhangt van verschillende factoren, waaronder de specifieke situatie, budget en de verwarmingsbehoeften van de ruimte. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om de meest geschikte verwarmingsoplossing te bepalen.

amorfe infrarood elektrische vloerverming 1x3.50 - elektrische droogbouw vloerverwarming

Wat heb je nodig om de vloerverwarming aan te sluiten?

Om elektrische droogbouw vloerverwarming aan te sluiten, zijn de volgende elementen en materialen nodig:

 1. Verwarmingsmatten of verwarmingskabels: Dit zijn de belangrijkste componenten van het systeem. De verwarmingsmatten of verwarmingskabels worden op de vloer geplaatst en zijn verantwoordelijk voor het genereren van de warmte.

 2. Thermostaat: Een thermostaat wordt gebruikt om de temperatuur van de vloerverwarming te regelen. Het zorgt ervoor dat het systeem aan- en uitgeschakeld wordt en de gewenste temperatuur handhaaft.

 3. Isolatiemateriaal: Om warmteverlies naar de onderliggende vloer te voorkomen, is het belangrijk om isolatiemateriaal te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit isolatiepanelen of isolatiefolie die onder de verwarmingsmatten of verwarmingskabels worden geplaatst.

 4. Bevestigingsmateriaal: Om de verwarmingsmatten of verwarmingskabels stevig op hun plaats te houden, zijn bevestigingsmaterialen nodig. Dit kunnen bijvoorbeeld dubbelzijdige tape, klemmen of bevestigingsstrips zijn.

 5. Elektrische aansluiting: Een elektrische aansluiting is essentieel om het systeem van stroom te voorzien. Dit kan via een geschikte elektrische kabel rechtstreeks op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

 6. Beschermingssysteem: Om de veiligheid te waarborgen, moet het systeem worden voorzien van een beschermingssysteem, zoals een aardlekschakelaar. Dit helpt bij het voorkomen van elektrische schokken en zorgt voor een veilige werking.

Het is belangrijk om op te merken dat de exacte vereisten en installatieprocedures kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke merk en model van het elektrische droogbouw vloerverwarmingssysteem. Het wordt sterk aanbevolen om de instructies en richtlijnen van de fabrikant te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen om het systeem correct aan te sluiten.

vh control metis digitale programmeerbare inbouw thermostaat - voor onder andere elektrische droogbouw vloerverwarmingssystemen control vloersensor verlengkabel echo otus - ondere andere geschikt voor elektrische droogbouw vloerverwarming

Geef een reactie