blog

Infraroodverwarming: een energiezuinige en comfortabele oplossing voor het verwarmen van jouw huis

Infrarood verwarming is een innovatieve manier om jouw huis of bedrijfspand te verwarmen. Het is een energie-efficiënte oplossing die steeds populairder wordt in Nederland. In dit artikel zal ik je meer vertellen over infrarood verwarming, de verschillende soorten infraroodstraling en de verschillende typen infrarood verwarming, zoals infrarood panelen, infrarood vloerverwarming, infrarood stralers en infrarood spiegels.

Laten we beginnen met de basis van infrarood verwarming. Infraroodstraling is een type elektromagnetische straling dat tussen het zichtbare licht en de microgolven in zit. Deze straling wordt geproduceerd door alle objecten die warmer zijn dan het absolute nulpunt (-273,15 graden Celsius). Het is een onzichtbare straling die warmte overbrengt op objecten in de omgeving, zonder de lucht te verwarmen.

Soorten infrarood straling

Er zijn twee soorten infraroodstraling: korte golf en lange golf infrarood. Korte golf infrarood wordt ook wel IR-A genoemd en heeft een golflengte tussen 0,76 en 1,5 micrometer. Lange golf infrarood wordt ook wel IR-C genoemd en heeft een golflengte tussen 3 en 100 micrometer. Korte golf infraroodstraling wordt voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen, zoals bij het drogen van lak of verf. Lange golf infraroodstraling wordt vaak gebruikt voor verwarmingstoepassingen, zoals bij infrarood verwarmingssystemen.

Infrarood panelen als verwarming

Een van de meest populaire infrarood verwarmingssystemen zijn infrarood panelen. Deze panelen zijn ontworpen om warmte af te geven door middel van lange golf infraroodstraling. De panelen worden geïnstalleerd aan de muur of het plafond en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende wattages, zodat je het juiste paneel kunt kiezen voor de grootte van de kamer.

Infrarood panelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Ten eerste zijn ze energiezuiniger omdat ze alleen de objecten in de ruimte verwarmen en niet de lucht. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat je minder energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Ten tweede zijn infrarood panelen veiliger omdat ze geen open vuur hebben of geen warme oppervlakken hebben. Ze zijn dus ideaal voor huizen met kinderen en huisdieren. Ten slotte zijn infrarood panelen zeer gemakkelijk te installeren en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Verwarmen met infrarood vloerverwarming

Een andere vorm van infrarood verwarming is infrarood vloerverwarming. Dit type verwarming werkt op dezelfde manier als infrarood panelen, maar in plaats van panelen worden er verwarmingsmatten onder de vloer geïnstalleerd. De warmte wordt dan via de vloer naar boven verspreid en verwarmt de ruimte op die manier. Dit type verwarming is met name geschikt voor gebruik in badkamers of keukens, waar de vloer vaak koud aanvoelt. Infrarood vloerverwarming is ook energiezuiniger dan traditionele vloerverwarmingssystemen omdat het minder tijd en energie kost om de ruimte te verwarmen.

Infrarood stralers

Een derde vorm van infrarood verwarming zijn infrarood stralers. Deze stralers zijn ontworpen om warmte af te geven door middel van korte golf infraroodstraling en worden vaak gebruikt in industriële en commerciële omgevingen, zoals fabrieken, magazijnen en showrooms. Ze zijn ook geschikt voor buitengebruik, bijvoorbeeld op terrassen of in overdekte buitenruimtes.

Infrarood stralers zijn er in verschillende maten en vormen en kunnen worden opgehangen aan de muur of het plafond. Ze zijn zeer efficiënt in het verwarmen van grote ruimtes en kunnen ook gericht worden op specifieke gebieden, waardoor ze ideaal zijn voor het verwarmen van werkplekken of specifieke zones in een magazijn.

Infrarood spiegels

Een vierde vorm van infrarood verwarming zijn infrarood spiegels. Deze spiegels zijn ontworpen om warmte af te geven door middel van lange golf infraroodstraling en worden vaak gebruikt in badkamers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en kunnen worden geïnstalleerd als een normale spiegel.

Infrarood spiegels zijn energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen in badkamers omdat ze alleen de objecten in de ruimte verwarmen en niet de lucht. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat je minder energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Bovendien zijn infrarood spiegels zeer veilig omdat ze geen open vuur hebben of geen warme oppervlakken hebben.

Geef een reactie

Infrarood verwarming