blog

Terrasverwarmer zonder rood licht: de infrarood donkerstraler 

ontvanger module aan, infrarood terrasheater met afstandsbediening 1800 watt

Een terrasverwarmer zonder rood licht kopen? Dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een donkerstraler, een steeds populairdere vorm van terrasverwarming die comfortabele, onzichtbare infraroodwarmte uitstraalt. 

De infrarood terrasverwarmer zonder rode gloed is aan een opmars bezig in Nederland. Het is een volledig onzichtbare manier om een omgeving buiten een restaurant of bar te voorzien van comfortabele warmte. 

Donkerstralers vallen snel in de smaak bij zowel ondernemers als gasten. Het infrarood systeem voelt een stuk minder ‘drukkend’ aan de huid in vergelijking met een standaard terrasverwarmer. Infraroodstalers helpen de warmte op het terras namelijk zeer gelijkmatig te verdelen. 

Klinkt dit interessant voor uw onderneming? Neem gerust eens een kijkje in webwinkel van Dutch Heating. We hebben voor u een topselectie klaarstaan met hoogwaardige infraroodstralers voor het terras. Hieronder vindt u direct ons aanbod aan infraroodstralers: 

 [plaats hier een call to action] 

Wat is een infrarood terrasverwarmer?

Een infrarood terrasverwarmer, ook wel een donkerstraler genoemd, is een terrasverwarmer met hoog vermogen die zonder zichtbaar rood licht een binnen- of buitenruimte van comfortabele warmte voorziet. 

In tegenstelling tot infraroodstralers met zichtbaar rood licht kan een terrasverwarming zonder licht een terras van een restaurant, bar, of café voorzien van comfortabele warmte. 

Naast de functionaliteit om een specifieke zone in de buitenomgeving warm te houden, kunnen dit soort producten tegenwoordig ook worden voorzien van nuttige extra functionaliteit. Denk aan de mogelijkheid om en infraroodstraler te combineren met een thermostaat of zelfs WiFi internet. Ook bestaan er modellen die middels een app of afstandsbediening kunnen worden aangestuurd. 

Korte vs. lange golf infrarood straling

Terrasverarmers met een zichtbare rode gloed maken gebruik van lage frequentie korte golf infrarood straling. Het is een voor het lichaam veilige golflengte die warmte produceert in het lichtspectrum dat met het blote oog te zien is. Het is een prima warmtebron, zeer effectief, maar een fundamenteel andere golflengte dan donkerstralers. 

Infraroodstralers die geen licht uitstralen (ook wel infrarood donkerstralers genoemd) maken gebruik van hoogfrequente lange golf infrarood straling. Ook deze straling kan warmte produceren, maar is niet zichtbaar met het blote oog. Het is net als korte golf infrarood straling compleet ongevaarlijk. 

Een prettige warmtebeleving op het terras

Ten opzichte van de klassieke terrasverwarmers met rood licht zijn de onzichtbare donkerstralers een stuk prettiger in gebruik. Vooral de ervaring van de gebruikers is een stuk prettiger, omdat de warmteverdeling en de intensiteit van het rode licht relatief vaak als storend wordt ervaren. 

Deze problemen zijn totaal afwezig bij infrarood stralers die gebruik maken van onzichtbare lange golf infrarood straling. De ervaring van veel ondernemers is dat overstappen op donkerstralers prettig is voor gasten op het terras. We zetten de voordelen hieronder even voor u op een rij. 

Waarom kiezen voor de infrarood donkerstraler?

Een donkerstraler zonder zichtbaar rood licht is de beste manier om het gebruik van een terras te verlengen tijdens de koudere maanden (of in de late avonduren). Er zijn enkele cruciale redenen te bedenken om over te stappen van zichtbaar korte golf infrarood verwarming naar de onzichtbare donkerstraler: 

  • Efficiënt in energieverbruik: Zowel korte- als langegolf infraroodstralers zijn relatief energie-efficient, maar het bereik en de gelijkmatigheid van de warmteverdeling bij donkerstralers kan er uiteindelijk voor zorgen dat er minder energie wordt verbuikt bij dit type terrasverwarmers. Dit kan mogelijk helpen om energiekosten van de buitenverwarming op het terras te verlagen. 
  • Gelijkmatige warmteverdeling: De grote kracht van onzichtbare langegolf infrarood straling zit hem in de gelijkmatigheid van de warmte, welke over een relatief groot oppervlak kan worden verdeeld. Hierdoor voelt de warmte een stuk prettiger en constanter aan, wat prettig is voor de mensen die er voor langere perioden onder of naast zitten. 
  • Nooit meer last van branderige huid: Een veelgehoorde klacht bij korte golf infraroodstralers met zichtbaar rood licht is het feit dat de hitte behoorlijk intens kan worden. Vooral de huid kan hierdoor branderig of geirriteerd aan voelen. Dit is niet het geval bij infrarood donkerstralers, welke een stuk prettiger aanvoelen op de huid (vooral in het gezicht). 
  • Nooit meer last van intens rood licht: Uiteraard is een groot voordeel van donkerstralers het feit dat er nooit meer gebruik wordt gemaakt van het ‘warme’ rode licht. De gloed kan worden ervaren als behoorlijk fel of intens aan de ogen, zeker in combinatie met de geconcentreerde warmte. De afwezigheid van licht en de grotere gelijkmatigheid van de warmte bij donkerstralers lost dit probleem volledig op. 
  • Stijlvol ontwerp: Ten opzichte van korte golf infrarood stralers met rode gloed zijn de onzichtbare lange golf infrarood stralers een stuk prettiger voor het oog. Bovendien zijn ze makkelijker te ‘verbergen’ op een terras, waardoor het systeem minder storend overkomt. 

Hoe warm wordt een donkerstraler?

Heldere warmtestralers voor de buitenomgeving hebben een bereik tussen de 300 en 600 graden Celsius.  Donkerstralers worden een stuk minder warm, gemiddeld tussen de 70 en maximaal 300 graden Celsius. 

Donkerstralers worden over het algemeen dus een stuk minder warm dan infrarood terrasverwarmers met rood licht. Dit houdt echter niet in dat ze inleveren aan prestaties: de warmte wordt zoals eerder vermeld een stuk gelijkmatiger verspreid over de omgeving. 

Bovendien zijn lange golf infrarood terrasverwarmers voorzien van zogenoemde reflectoren, welke de warmtestraling helpen bundelen en gelijkmatig te verdelen. De metalen of keramieken overkapping helpt de warmtebron bovendien op een veilige manier af te dekken. 

De stijlvolle overkapping maakt het bovendien een stuk lastiger voor mensen om de terrasverwarmer per ongeluk aan te raken op het warmste deel van het object. Absoluut een pluspunt op het gebied van veiligheid. 

Infrarood terrasverwarmer zonder rood licht kopen

Een buitenomgeving slim verwarmen hoeft al lang niet meer met klassieke terrasverwarmers met rood licht. Dankzij de opkomst van efficiënte donkerstralers is het een stuk prettiger vertoeven op het terras in de koudere maanden (en avonduren). 

De hoge intensiteit van korte golf infrarood stralers met de rode gloed kan als onprettig en onveilig worden ervaren door gasten op het terras. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door te investeren in donkerstralers: lange golf infrarood straling die een stuk pettiger zijn in gebruik. 

Met een gelijkmatige verdeling van de comfortabele warmte over het hele terras hoeven uw klanten niet langer te bakken als een kip aan het spies, terwijl andere gasten aan de uiteinden van het terras een extra deken nodig hebben. Dat is het grote voordeel van een infrarood terrasverwarmer zonder rood licht. 

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van donkerstralers voor uw terras? Dan nodigen we u graag uit om eens een kijkje te nemen bij onze lange golf infraroodstralers in onze webwinkel: