blog

Hoe gevaarlijk is elektrische infrarood straling als verwarming? 

Als één van de meest veilige methoden om een ruimte te verwarmen krijgt elektrische infrarood verwarming een opvallende hoeveelheid kritiek. Veel mensen lijken te denken dat infrarood straling gevaarlijk of schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. 

Niets is echter minder waar: de onzichtbare lange golf infrarood straling afkomstig van infrarood verwarming is een type straling dat ons lichaam altijd al dagelijks zonder problemen absorbeert in de ‘normale wereld’. 

In dit overzicht leggen we graag uit wat infrarood straling precies is, hoe het verschilt van andere ‘gevaarlijke’ soorten straling (zoals UV straling of microgolf straling) en waarom infrarood verwarming 100% veilig is om te gebruiken. 

Laten we beginnen uit te leggen hoe infrarood warmtestraling precies werkt. Dat is de eerste stap die nodig is om te begrijpen waarom het een ongevaarlijke methode is om een ruimte van comfortabele warmte te voorzien. 

Hoe werkt infrarood straling?

Infrarood verwarming produceert uitsluitend warmtestraling welke in een specifieke richthoek wordt uitgestraald. Infrarood straling gebruikt de lucht in een binnenruimte niet als geleidingsmedium om warmte te verplaatsen, maar straalt warmte direct af op de omgeving. 

Met andere woorden: de binnenlucht wordt niet direct opgewarmd door dit type warmtestraling. In plaats hiervan verwarmt de infrarood straling van de warmtebron een object, persoon, of oppervlakte direct. Hierdoor is verwarmen met infrarood straling zeer efficiënt en economisch. 

Warmtestraling afkomstig van infrarood verwarming is het beste te vergelijken met de warmte van zonnestralen. De lucht wordt enkel indirect opgewarmd door de objecten waar zonlicht op schijnt. Een deel van de energie in zonnestralen wordt immers omgezet in warmte wanneer het een object heeft bereikt. 

Er zijn twee typen infrarood straling die bij de warmteproductie van een infrarood verwarming worden geproduceerd, waarbij de tweede variant de meest gangbare is: 

  1. Korte golf infrarood straling: Zichtbaar voor het blote oog als rood licht. Veel gebruikt in terrasverwarmers. Hoogfrequente infrarood straling met een relatief korte golflengte.  
  1. Lange golf infrarood straling: Onzichtbaar voor het blote oog. Veel gebruikt voor infrarood panelen, elektrische vloerverwarming, of elektrische kachels. De freqentie van de infrarood straling is lager en de golflengte van de warmtestraling is relatief lang. 

Is infrarood straling veilig?

Het is 100% veilig om infrarood straling te gebruiken om een binnen- of buitenruimte op te warmen. Ook langdurige blootstelling levert geen problemen op voor de gezondheid. Infrarood straling die gebruikt wordt in elektrische verwarming bevat nadrukkelijk geen schadelijke UV-straling of gammastraling

Infrarood straling is volledig natuurlijk en vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid van ons lichaam. Zowel lange golf infrarood straling als korte golf infrarood straling vormen geen enkel risico. Alle gangbare vormen van elektrische infrarood verwarming (zowel kachels, vloerverwarming, panelen, als terrasverwarmers) vallen binnen het spectrum van volledig veilige warmtestraling. 

Onze lichamen zijn gewend aan het dagelijks absorberen van infrarood straling. Sterker nog, onze lichamen stralen zelf ook een soortgelijke vorm van warmtestraling uit. We zijn eigenlijk net kleine wandelende kachels, die efficiënt genoeg zijn om onszelf warm te houden. 

Hoewel het principe van infrarood straling gelijk is aan dat van zonlicht, is de frequentie en golflengte van van infrarood vele malen lager dan de UV-straling (welke wel aanwezig is in natuurlijk zonlicht). Infrarood warmtestraling neemt dus eigenlijk alleen de positieve eigenschappen van zonlicht en zet deze om in veilige, comfortabele warmte. 

Veiligheidsmaatregelen infrarood verwarming

Verwarming middels infrarood straling kan op andere manieren wel mogelijk gevaarlijk of schadelijk zijn. Het blijft immers een product waarbij stroom en hitte wordt gebruikt, hier zit altijd een klein maar niet verwaarloosbaar risico aan vast. 

Allereerst is er het risico dat infrarood verwarming per abuis te lang aan staat. Hierdoor bestaat het risico dat het systeem erg warm wordt, of op zijn minst onnodige hoeveelheden energie verbruikt.  

Een slimme thermostaat die bij veel units wordt geleverd kan dit probleem oplossen. Hiermee kan een infrarood verwarming automatisch worden ingeschakeld of uitgeschakeld middels een vooraf ingesteld programma. 

Ook kan de hoge mate van warmte mogelijk een brandrisico vormen. Eventuele oververhitting is zeer onwaarschijnlijk, maar mag niet uit het oog verloren worden. Een brandbestendige coating en brandveilig isolatiemateriaal dat standaard wordt gebruikt in combinatie met verschillende vormen van infrarood verwarming kan hiertegen beschermen. 

Hiernaast is de combinatie van elektriciteit en water of stof een mogelijk risico. De meeste infrarood verwarmingspanelen zijn voorzien van een IP-rating, wat een standaard is om aan te geven hoe goed een stroomproduct tegen blootstelling aan water kan. In principe zijn dit type verwarmingsbronnen minimaal stof- en waterbestendig. 

Verstandig omgaan met infrarood straling

Bij normaal gebruik is elektrische infrarood verwarming een veiligere methode van verwarmen dan veel alternatieve warmtebronnen. Wie verstandig omgaat met elektrisch verwarmen hoeft over de gehele levensduur van het product geen problemen te ondervinden. 

We delen hieronder enkele simpele praktische tips die u kunnen helpen om verantwoord om te gaan met infrarood verwarming: 

  • Gebruik een redelijke temperatuur om een ruimte te verwarmen, deze kan dankzij de efficiënte warmteverdeling van het systeem 2 tot 3 graden Celsius lager liggen dan gewoonlijk. U zal dezelfde mate van prettige warmte ervaren die u gewend bent. 
  • Zorg ervoor dat warmtebronnen voldoende verwijderd zijn van objecten om gelokaliseerde hoge warmte te voorkomen. Dit zal bovendien de efficiëntie en het bereik van een infrarood warmtebron verbeteren. 
  • Raak warmtebronnen nooit aan terwijl deze aan staan, ook als deze van een afstandje niet heel erg warm lijken te zijn. 
  • Verwijder een warmtebron uit de stroomtoevoer wanneer deze voor langere tijd niet in gebruik is. Haal om veiligheidsredenen simpelweg de stekker uit de elektrische infrarood verwarming. 
  • Gebruik een infrarood verwarmingsbron nooit als droogrek voor kleding of andere objecten. 
  • Maak indien mogelijk gebruik van automatisch uitschakelen van de infrarood verwarming wanneer deze te lang aan staat (een vooraf ingestelde timer of programma instellen in de slimme thermostaat). 

Infrarood straling is niet gevaarlijk of schadelijk

Hoewel het woord ‘straling’ een zekere lading met zich meedraagt hoeft het niet altijd te betekenen dat er een gevaar of gezondheidsrisico aan vast kleeft. Infrarood straling is een extreem veilige manier om een binnen- of buitenruimte te voorzien van comfortabele warmte. 

Of u nu kiest voor de zichtbare rode gloed van een infrarood terrasverwarmer, of de onzichtbare infrarood straling van een infrarood vloerverwarming systeem: uw veiligheid is bij normaal gebruik absoluut gegarandeerd. 

Het is niet de straling die een infrarood verwarmingsbron gevaarlijk maakt of schadelijk laat zijn voor de gezondheid. Mogelijke risico’s komen pas om de hoek kijken wanneer een warmtebron wordt vergeten, verkeerd wordt gebruikt, of wanneer er niet logisch wordt omgegaan met mogelijke risico’s op gebied van brandveiligheid. 

Dutch Heating heeft vele jaren ervaring met verschillende soorten elektrische infrarood verwarming. We nodigen u dan ook graag uit om ons ruime aanbod aan infrarood verwarmingsproducten te bekijken in onze webwinkel.