Elektrische convectoren (kachels)

Home » kennisbank » Elektrische convectoren (kachels)

Een elektrische convector kachel is gebaseerd op convectieverwarming. Convectieverwarming beteken het verwarmen van lucht. Vervolgens wordt die warme lucht in de ruimte verspreidt.

Energieverbruik van een elektrische convector kachel

Elektrische convector kachels zijn goedkoop in aanschaf maar verbruiken relatief veel stroom vergeleken bij infrarood verwarming. Daarom zijn elektrische convectoren vooral geschikt als bijverwarming. Daarentegen is een elektrische convector kachel zeer eenvoudig te installeren. Je kan kiezen om de kachel op een vaste plek te installeren maar je kunt de kachel ook gebruiken als een mobiele kachel.

Als je opzoek bent naar echt zuinige elektrische verwarming dan kan je beter kijken naar elektrische vloerverwarming, infrarood panelen of infrarood warmtestralers.

Voorbeeld : energieverbruik convector kachel 2000 watt

Een elektrische convector kachel van 2000 watt wordt veel ingezet voor het (bij)verwarmen van een kleine ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer van 25 m2. Wanneer je deze op vol vermogen aanschakelt, ligt het energieverbruik op maximaal 2000 watt. Omgerekend is dit ongeveer 40 cent per uur, afhankelijk van je stroomprijs.

Waar moet je een elektrische convector kachel installeren?

Een convector kachel komt het best tot zijn recht wanneer je deze in de buurt van een raam of schuifpui plaatst. Een convector kachel zet namelijk koude lucht om in warme lucht. Plaats de elektrische convector kachel ook niet te hoog. Koude lucht bevindt zich namelijk altijd laag, warmere lucht stijgt omhoog. Als de convector kachel te hoog hangt, dan zal deze juist warmere lucht opnieuw verwarmen.