blog

Hoeveel liter is genoeg voor een nieuwe elektrische boiler?

Bij het kopen van een elektrische boiler is het aantal liter van het reservoir altijd een punt van aandacht. Want hoeveel liter warm water is genoeg voor een nieuwe elektrische boiler? Hoeveel capaciteit heeft een gemiddeld huishouden eigenlijk nodig? 

Voor standaard gebruik is een elektrische boiler van 50 liter de populairste keuze. Dit geeft u voldoende warm water om zonder problemen ongeveer 15 minuten te douchen. Een gezin met vier personen kiest bij voorkeur voor een grote capaciteit boiler van 100, 120, of 150 liter. 

Uiteraard gaat het hier om een generalisering en hangt uw daadwerkelijke capaciteitsbehoefte af van de manier waarop u warm water consumeert. Ook kunnen besparende maatregelen beïnvloeden welk type boiler het meest geschikt is voor uw gezin. 

In dit overzicht bespreken we waar u allemaal aan moet denken bij het kopen van een elektrische boiler. Bij Dutch Heating krijgen we veel vragen over boilers op stroom, welke we graag voor u beantwoorden. Lees daarom aandachtig onze adviezen in dit artikel door, en neem ook zeker een kijkje in onze webshop: 

Bekijk onze elektrische boilers

Aantal liter kiezen voor een elektrische boiler

Elektrische boilers bestaan in allerlei formaten. Een doorstroomboiler heeft zelfs helemaal geen reservoir: dit type boiler wekt warm water naar behoefte meteen op. Een opslagboiler is echter een logische keuze voor veel gezinnen, omdat hierdoor de capaciteit van de boiler aanzienlijk toeneemt. Bij dit type boiler wordt er altijd een aantal liter warm water in het reservoir bewaard. 

Het is verstandig om vooraf goed zicht te hebben op het gemiddelde waterverbruik in uw huishouden. Dit kunt u gemakkelijk schatten door te kijken naar het aantal personen in huis, de douchegewoonten, maar ook naar het verbruik van warm water uit de kraan. Hoe groter het verbruik, hoe groter uw boilervat zal moeten zijn. 

Bedenk ook op welke manieren u veel warm water verbruikt. Houd bijvoorbeeld rekening met een bad of een regendouche. Verwarming aansluiten op een elektrische boiler is niet de bedoeling, dus dit kunt u buiten beschouwing laten. 

Een grotere boiler is niet altijd beter

Het juiste aantal liter selecteren bij de aanschaf van een nieuwe elektrische boiler is even puzzelen. Kiest u een te grote boiler, dan bent u erg veel energie en geld kwijt aan het warmhouden van het reservoir. Is het aantal liter te klein, dan komt u tijdens het douchen zonder warm water te zitten. 

De kunst voor u als koper is dus om een boiler te kopen die precies groot genoeg is. Eentje die aan al uw behoeften voldoet, maar waarbij u het reservoir aan warm water zo volledig mogelijk gebruikt. De capaciteit moet als het ware ‘precies genoeg’ zijn. Op de totale capaciteit mag u best een aantal liter speling overhouden, dit kan geen kwaad. 

Het is beter om een iets te groot boilervat te kiezen dan iets te klein, omdat er ook andere methoden zijn om te besparen op uw energierekening. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de temperatuur, het isoleren van de boiler, of het gebruiken van een timer voor het warmhouden van het reservoir. 

Aantal personen bepaalt het aantal liter

Hoeveel liter heeft uw elektrische boiler nodig bij 2 personen? En hoeveel bij 4 personen? We horen dit soort vragen vrijwel dagelijks. Het daadwerkelijke antwoord hierop is: het hangt ervan af hoe al deze personen gebruik maken van het warme water. 

Dat is natuurlijk geen bevredigend antwoord voor de meeste mensen. Daarom geven we u met enige tegenzin toch maar een ruwe schatting. Het is namelijk een behoorlijke generalisatie, welke per situatie sterk kan afwijken.  

Over het algemeen komt het aantal liter voor verschillende samenstellingen neer op het volgende: 

  • 1-2 personen: Ga voor een boilervat van 30 tot 50 liter. Verwacht u langer dan 10 minuten per keer te douchen, dan is 50 liter beter. Twee personen kunnen beter voor 50 liter gaan, zeker als er soms achter elkaar wordt gedoucht. 
  • 3 personen: Ten minste 80 liter is verstandig, maar 100 liter komt ook voor. Hiermee is 20 tot 25 minuten achter elkaar douchen geen enkel probleem. 
  • 4+ personen: Grotere huishoudens kiezen ten minste voor 120 liter, maar liever voor 150 liter. Vaak gaat het om gezinnen met kinderen, welke toch wel wat langer onder de douche staan en wat minder rekening houden met warm water besparen. Installeer een energiebesparende douchekop en zet de temperatuur van de boiler wat lager om op stroomkosten te besparen. Kies waar mogelijk ook voor een combinatie met zonnepanelen. 

Houd rekening met formaat en locatie

Een ander praktisch bezwaar waar u tegenaan kunt lopen is het fysieke formaat van de elektrische boiler. Hoe groter het aantal liter van het reservoir, des te meer ruimte het apparaat in beslag neemt in uw huis. Dat moet natuurlijk wel allemaal passen. 

We weten uit de praktijk dat het soms behoorlijk passen en meten is voor ons installatieteam, zeker bij een grotere boilercapaciteit. Er zijn veel huizen in ons lang waar elke vierkante meter telt. Gebruikt u het voor de boiler, of toch een extra brede opslagkast? 

Meet daarom altijd goed op hoeveel ruimte u heeft voor de plaatsing van de nieuwe elektrische boiler. Houd hierbij rekening met toegang tot een (geaard) stopcontact. Ook moeten er aansluitingen komen voor koud water, warm water en afvoer. 

In principe kunt u overal in huis een boiler plaatsen, zolang u maar toegang hebt tot water, stroom en afvoer. Bij voorkeur kiest u een locatie die zo dicht mogelijk tegen een tappunt zit. Bij het transporteren van warm water door de leidingen verliest u immers veel warmte. U mag ook kiezen voor plaatsing in de badkamer of keuken. 

Elektrische boiler met de juiste capaciteit kiezen

Het praktische overzicht in dit artikel heeft u wat meer inzicht gegeven in het formaat boiler dat het beste past bij uw behoeften. We hebben u uitgelegd waarom groter niet altijd beter is: een goede balans tussen verbruik en het formaat elektrische boiler is belangrijk voor uw energiekosten. 

Het aantal personen bepaalt tot op zekere hoogte het ideale boilerformaat, maar belangrijker nog is het verbruiksgedrag. Het ene gezin is gewend om 5 minuten te douchen en kan af met een klein formaat reservoir. Tegelijk bestaan er genoeg mensen die houden van heerlijk lang douchen en daarom een groter boilervat behoeven.  

Met beide situaties is niks mis, maar het beide behoeven een sterk verschillende hoeveelheid liter voor hun nieuwe elektrische boiler. Neem daarom altijd het verbruik van warm water als uitgangspunt voor uw keuze. Houd ook rekening met de locatie van plaatsing en de fysieke ruimte die er beschikbaar is. 

Bij Dutch Heating hebben we een ruime selectie aan hoogwaardige elektrische boilers van het merk TESY voor u geselecteerd. Zowel verticale als horizontale elektrische boilers zijn te vinden in ons aanbod. Bekijk direct de mogelijkheden in onze webwinkel: