blog

Elektrische boiler of warmtepompboiler kopen? (5 verschillen)

tesy-elektrische-boiler-anti-kalk

Wie in huis warm water wil opwekken met elektriciteit komt al snel voor een dilemma te staan. Welke oplossing is het beste voor mijn behoeften, een elektrische boiler of een warmtepompboiler? Beide apparaten hebben hun voor- en nadelen, welke het overwegen waard zijn.

Over het algemeen wordt een elektrische boiler gekozen om de relatief lage aanschafprijs, terwijl een warmtepompboiler goedkoper kan zijn in gebruik (vooral voor grote gezinnen). Elektrische boilers worden daarentegen erg interessant in combinatie met het gebruik van eigen zonnepanelen.

In dit overzicht bespreken we de belangrijkste verschillen tussen het kopen en gebruiken van een elektrische boiler of een warmtepompboiler. Overweeg deze argumenten bij het kopen van een goede elektrische oplossing voor warm water in uw huishouden.

Bij Dutch Heating is een ruim aanbod aan hoge kwaliteit elektrische boilers en keukenboilers te verkrijgen. Benieuwd naar de prijzen en de kenmerken van de verschillende boiler producten in ons assortiment? Bekijk ons actuele aanbod aan boilers dan direct in de webwinkel:

Bekijk onze elektrische boilers

1. Elektrische boiler is goedkoper in aanschaf

Ondanks de mogelijkheid om subsidie te ontvangen op het kopen van een warmtepompboiler, is de aanschaf van een nieuwe elektrische boiler in principe altijd goedkoper. Dat maakt dit type opslagboiler direct een stuk aantrekkelijker in de aanschaf.

Heeft u slechts een beperkt budget en wil u zo min mogelijk geld investeren in een boilersysteem? Dan is het aantrekkelijker om een elektrische boiler aan te schaffen. Zeker in combinatie met eigen zonnepanelen is dit het overwegen waard.

Hoewel de warmtepompboiler over het algemeen een stuk duurder is in de aanschaf, kan deze investering over de jaren heen wel worden terugverdiend. Het jaarlijkse energieverbruik van de warmtepompboiler is namelijk vrijwel altijd lager dan de elektrische boiler.

2. Warmtepompboiler is beter voor grote gezinnen

Verbruikt u relatief weinig warm water in uw huishouden? Dan is het de moeite waard om te kiezen voor een elektrische boiler, waar mogelijk in combinatie met eigen zonnepanelen. Iemand die alleen woont, of samenwoont in een huishouden van twee personen is zo goedkoper uit.

Heeft u een groot gezin, of een opvallend grote behoefte aan warm water? Dan is het beter om te kiezen voor de warmtepompboiler. Lang douchen, of juist met veel personen achter elkaar douchen op eenzelfde moment, vergt simpelweg een grotere voorraad aan warm water.

Het boilervat van de warmtepompboiler geeft grootverbruikers de mogelijkheid om ook na veel gebruik van warm water nog altijd in de behoefte te voorzien. Een elektrische boiler is geschikt voor kleinere hoeveelheden warm water, zoals één iemand die een douche van een kwartier neemt.

Zuinige huishoudens of huishoudens met minder personen kiezen bij voorkeur voor de combinatie van een elektrische boiler met zonnepanelen, terwijl een gezin met twee kinderen vrijwel altijd zou moeten kiezen voor een warmtepompboiler. Anders kan het systeem simpelweg onvoldoende warm water leveren.

3. Elektrische boilers zijn gemakkelijk te installeren

Een warmtepompboiler is dan wel een zuiniger systeem over de jaren heen, maar het is ook een stuk complexer dan een elektrische boiler. Dit is al bij de installatie van het apparaat duidelijk te merken. Het vergt behoorlijk wat specialistische kennis en toegang tot de juiste aansluitingen om een warmtepompboiler te plaatsen.

Dit probleem is bij de relatief simpele elektrische boiler vrijwel helemaal afwezig. Het is ook voor een consument mogelijk om dit type boiler zelf te plaatsen, omdat het installatieproces niet heel erg ingewikkeld is.

Wanneer u de instructies volgt van de fabrikant, is het voor iemand die een beetje handig is met klussen in huis prima te doen om zelf een elektrische boiler in het boilerhok of de keuken te plaatsen. Onthoud wel dat het soms beter is om toch een specialist hiervoor in te huren, omdat elke woonsituatie anders is (en mogelijk andere kennis vergt).

Bij een warmtepompboiler is het trouwens beter om altijd een installateur in te huren voor de plaatsing. Zonder erkende specialist vervalt namelijk uw recht op eventuele subsidie van de overheid bij aanschaf van het apparaat.

Bekijk hier onze installatie materialen voor elektrische boilers

4. Warmtepompboilers onttrekken warmte uit de lucht

Een elektrische boiler warmt water direct op met de geconsumeerde elektriciteit, terwijl de warmtepompboiler voornamelijk de warmte uit de directe omgevingslucht gebruikt om water van warmte te voorzien. Hierdoor verbruikt het apparaat uiteindelijk minder energie.

Door de werking van de warmtepompboiler is het essentieel om deze te plaatsen in een goed geïsoleerde ruimte. Anders zal dit negatieve invloed hebben op de efficiëntie van het apparaat. Dit probleem is niet relevant voor elektrische boilers, welke geen gebruik maken van de omgevingslucht voor het opwarmen van het water.

Is isolatie een probleem voor de locaties waar u een boiler kunt installeren in huis? Dan is het wellicht beter om toch te kiezen voor een elektrische boiler. Waar mogelijk in een situatie waar deze gecombineerd kan worden met relatief goedkoop stroomverbruik, zoals het gebruik van eigen zonnepanelen.

5. Elektrische boilers nemen minder ruimte in beslag

Het laatste grote verschil heeft betrekking op de afmeting van het apparaat zelf. Een warmtepompboiler is een vrij log ‘monster’ in vergelijking met een compacte elektrische boiler. Dit komt doordat het boilervat van de warmtepompboiler ( het aantal liter warm water dat kan worden opgeslagen) vaak een stuk groter is.

Wanneer er relatief weinig ruimte is voor de installatie van een boiler, is het hierdoor aantrekkelijker om te kiezen voor een relatief kleine elektrische boiler. Dit is zeker het geval bij de keukenboiler (close in boiler), waarbij u bijvoorbeeld slechts één keukenkastje hoeft op te offeren voor installatie.

In het assortiment van Dutch Heating zijn er bovendien verschillende manieren om een elektrische boiler te monteren. Er zijn zowel verticale als horizontale elektrische boilers te koop in onze webwinkel, zodat er altijd wel een passend formaat is voor uw situatie. Bekijk de exacte afmetingen in onze webwinkel:

Bekijk onze elektrische horizontale boilers

Uiteindelijke keuze afhankelijk van persoonlijke behoeften

Het is erg kort door de bocht om een elektrische boiler direct af te schrijven wanneer een warmtepompboiler efficiënter is in verbruik. Er zijn namelijk een hoop verschillen tussen de twee soorten elektrische boilers, welke soms in het voordeel en soms in het nadeel kunnen werken.

Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften en de specifieke mogelijkheden voor uw huishouden kunt u met de informatie in dit overzicht een betere beslissing maken bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw warme water.

Uiteraard kunt u altijd terecht bij de boiler-experts bij Dutch Heating, welke al uw vragen graag beantwoorden. Heeft de informatie in dit overzicht u al geholpen en bent u klaar om een geschikte elektrische boiler uit te kiezen? Bekijk ons actuele aanbod en de beschikbare modellen hieronder direct:

Bekijk onze elektrische verticale boilers