1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Elektrische boilers
  4. Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

Zowel boilers op gas als elektriciteit hebben een bestaansrecht: anders zou de keuze tussen de twee apparaten gemakkelijk zijn. Lange tijd was de consensus dat een gasboiler goedkoper zou zijn dan een elektrische boiler. Maar inmiddels leven we in een wereld van hoge gasprijzen.

Ondanks de sterk gestegen energieprijzen is het verbruik van een gasgestookte boiler nog altijd iets goedkoper dan een elektrische boiler. Het verschil in kosten is echter klein, zeker gezien de flexibiliteit en andere praktische voordelen die een boiler op stroom kan bieden.

Qua kosten is een elektrische boiler dus iets duurder dan gas, maar toch kiezen veel mensen bewust voor deze oplossing. De belangrijkste redenen hiervoor zijn duidelijk: gasprijzen stijgen de laatste jaren enorm. Veel mensen produceren tegenwoordig bovendien goedkoop stroom via zonnepanelen. Ook is er niet altijd een gasaansluiting beschikbaar, maar wel een stopcontact.

De klanten die bij Dutch Heating kiezen voor elektrische boilers kijken ook naar de toekomst. Nederlandse huishoudens worden namelijk binnenkort allemaal (verplicht) gasloos. Er wordt vast voorgesorteerd op deze nieuwe toekomst.

Boiler op elektriciteit of gas nemen?

Kiezen tussen een boiler op gas of elektriciteit is een keuze tussen de oude wereld en de nieuwe wereld. Gasboilers komen uit een tijd dat gas zo goedkoop was dat een elektrische boiler haast onmogelijk duur leek.

En toen kwamen we in Europa terecht in een nieuwe realiteit. Gas uit Groningen is geen optie meer en goedkoop gas importeren uit Rusland lijkt tegenwoordig haast toekomstmuziek.

Gasprijzen zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen, dat het logisch is dat veel mensen elektrische alternatieven voor hun huishoudelijke warme water overwegen. Een elektrische boiler valt bijvoorbeeld prima te combineren met zonnepanelen. En die zelf opgewekte stroom is vrijwel gratis.

De kosten van een elektrische en gasgestookte boiler zijn bovendien veel dichter bij elkaar gekomen. Verbruik van gas is een stuk duurder, terwijl moderne elektrische boilers steeds zuiniger worden. Laten we de kosten van beide opties met een simpel rekenvoorbeeld eens vergelijken.

Kosten elektrische boiler

Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt 1800 kWh stroom per jaar. Tegen een gemiddelde stroomprijs van €0,40 per kWh komt dit neer op gemiddeld 720 euro per jaar.

Een klein huishouden van twee personen zal goedkoper uit zijn, terwijl een groot huishouden van 4 of meer personen duurder uit zal zijn dan deze gemiddelde prijs.

Kosten boiler op gas

Een gemiddelde gasboiler verbruikt zo’n 350 m³ gas per jaar. Tegen een gemiddelde gasprijs van €1,40 per m³ komt dit neer op gemiddeld 490 euro per jaar.

Deze verbruikskosten zijn sinds de grote fluctuaties in de gasprijs vanaf 2022 enorm gestegen. De prijs voor het gebruik van een gasboiler is nu een stuk minder aantrekkelijk dan enkele jaren geleden. Gezien de lange levensduur van een gasgestookte boiler (15 jaar), gokken meer mensen nu op een elektrische boiler.

Waarom dan toch een elektrische boiler?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom mensen bewust kiezen voor een in verbruik momenteel duurdere elektrische boiler. Vaak is het een persoonlijke overweging waarin veel factoren worden meegenomen.

De keuze voor elektrisch verwarmd warm water heeft voor een deel te maken met de praktische voordelen die een boiler op stroom kan bieden ten opzichte van een gasboiler. Maar voor een deel ook met de onzekere toekomst van energieprijzen.

Dit zijn de belangrijkste situaties waarin het erg interessant voor uw huishouden kan zijn om te kiezen voor een nieuwe elektrische boiler (en af te stappen van een boiler op gas):

Geen gasaansluiting

Steeds vaker worden nieuwbouwhuizen opgeleverd zonder gasaansluiting. Maar ook veel vakantiehuizen en huizen op het platteland hebben niet altijd een gasaansluiting paraat. Dan kan een praktische oplossing als een elektrische boiler uitkomst bieden.

Energieprijzen

De zeer onzekere energiemarkt maakt het voor veel huishoudens steeds minder interessant om blind te kiezen voor opwarmen met gas. Het is een oude technologie die in Nederland onvermijdelijk zal worden uitgefaseerd voor ‘de gewone burger’. Bovendien wordt gas steeds duurder (vanwege uitgeputte gasbronnen en om geopolitieke redenen).

Goedkope stroomproductie

Nu zonnepanelen bij het straatbeeld horen wordt deze manier van stroom opwekken steeds normaler. Terugleveren aan het stroomnet wordt actief onaantrekkelijk gemaakt door regulering, waardoor zelf zonnestroom consumeren steeds financieel aantrekkelijker wordt. Een ‘slurpende’ boiler verkiezen boven een hoge gasrekening kan hierin uitkomst bieden.

Duurzaamheid

Het milieu en onze collectieve toekomst wordt veel genoemd als reden om bewust te kiezen voor een elektrische boiler. Veel mensen willen principieel geen gas meer gebruiken nu er goede alternatieven zijn die steeds betaalbaarder worden.

Veiligheid

Wie het niet prettig vindt om een open vlam in huis te hebben kan kiezen voor een elektrische boiler, waar minder risico aanwezig is op eventuele gaslekken of explosies.

Installatie en onderhoud

Plaatsen en onderhouden van een elektrische boiler is veel minder arbeidsintensief dan een gasboiler. Het is bovendien niet verplicht om controles uit te voeren op een elektrische boiler.

Elektrische boilers bij Dutch Heating

Ondanks het feit dat een gasboiler in verbruik nog altijd (iets) goedkoper is dan een elektrische boiler, wordt het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor het alternatief op stroom. De hoge gasprijzen dichten bovendien het gat tussen de twee opties om warm water op te wekken.

Dit komt vooral vanwege de sterk gestegen energieprijzen in de afgelopen jaren. De toekomst van ons gas is erg onzeker, zowel in prijs als qua regulering van de overheid. Ook de mogelijkheid om zelf zeer goedkoop stroom op te wekken via zonnepanelen maakt elektrische boilers voor veel huishoudens steeds interessanter.

Bij Dutch Heating krijgen we veel klanten die op zoek zijn naar een elektrische boiler om een breed scala aan redenen. Het is voor ons duidelijk dat het gaat om een sterk groeiende markt, en dat is niet zonder redenen.

Twijfelt u nog tussen een elektrische boiler of boiler op gas? Een adviseur kan u helpen om de keuze makkelijker te maken, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We nodigen u in ieder geval uit om eens een kijkje te nemen bij de mogelijkheden.

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.