1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Elektrische boilers
  4. Wat zijn de gemiddelde kosten van een elektrische boiler?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een elektrische boiler?

Bij het kopen van een nieuwe elektrische boiler zijn de kosten van aanschaf en verbruik de eerste zaken waar naar gekeken moet worden. Deze zijn sterk afhankelijk van het type boiler en het gekozen aantal liter van het boilervat. Gemiddeld kost een nieuwe elektrische boiler tussen de 250 en 500 euro. De bulk van de investering ligt echter verscholen in de maandelijkse verbruikskosten, welke door stroomkosten al snel boven de 1000 euro per jaar kunnen uitkomen.

Verbruikskosten zijn hierom de belangrijkste kostenpost om rekening te houden, maar tegelijk ook het lastigste om in te schatten. De energiekosten voor een elektrische boiler zijn namelijk sterk afhankelijk van het verbruikspatroon en de voor u relevante stroomprijs (per kWh).

Kosten aanschaf elektrische boiler

De kosten voor het kopen van een elektrische boiler van goede kwaliteit liggen gemiddeld tussen de 250 en 500 euro per stuk. De prijs van een elektrische boiler is sterk afhankelijk van het formaat van het boilervat (aantal liter), maar ook het gekozen model en merk.

De gemiddelde kosten gebaseerd op het aantal liter van een elektrische boiler zijn als volgt:

  • 30 Liter: 200 euro
  • 50 Liter: 275 euro
  • 80 Liter: 350 euro
  • 100 Liter: 400 euro
  • 120 Liter: 450 euro
  • 150 Liter: 500 euro
  • 200 Liter: 850 euro

Veelal zullen geïnteresseerde kopers kiezen voor een standaard verticale elektrische boiler. Een kleine 50 liter boiler is veruit de meest populaire variant (geschikt voor 2 personen). Is het gezin groter (4 personen), dan is een grotere boiler van 100 of 120 liter de juiste keuze.

Bent u alleen op zoek naar een oplossing voor warm water in de keuken, dan is een relatief goedkope keukenboiler al voldoende. De kosten voor een keukenboiler liggen gemiddeld tussen de 150 en 200 euro per stuk.

Installatiekosten elektrische boiler

Naast de kosten voor aanschaf van het apparaat, is het voor veel mensen ook nodig om een monteur in te huren voor de installatie. Het is mogelijk om zelf een kleine boiler te installeren, maar wil u het goed doen dan is het mogelijk om een professional in te huren.

De prijs voor het installeren van een boiler verschilt per aannemer. De installatiekosten starten rond de 300 euro. De gemiddelde kosten voor installatie van een elektrische boiler liggen op 1200 euro. Per regio kunnen de prijzen voor installatie afwijken.

Verbruikskosten elektrische boiler

De meeste geïnteresseerde kopers kijken voor de prijs van een elektrische boiler alleen naar het prijskaartje van het apparaat zelf. Echter is dit maar een zeer klein deel van de totale kosten: alleen al in het eerste jaar zullen de verbruikskosten vaak hoger liggen dan de aanschafkosten.

We kunnen met zekerheid zeggen dat de verbruikskosten van de elektrische boiler veruit de hoogste kostenpost zal zijn. Echter is het ook de meest beïnvloedbare: afhankelijk van uw verbruikspatroon en uw stroomkosten kan deze kostenpost flink worden verlaagd.

De kosten van een elektrische boiler zijn sterk afhankelijk van het verbruik en de stroomprijs. Voor twee personen liggen de verbruikskosten van een elektrische boiler gemiddeld rond de 500 euro. Voor een groter gezin van vier personen (en een boiler van 120 liter of meer) lopen de jaarlijkse kosten al snel op tot boven de 1000 euro.

Door de hoge stroomkosten is het interessant om zelf opgewekte energie (bijvoorbeeld uit eigen zonnepanelen) te gebruiken om de boiler van stroom te voorzien. Hierdoor kunnen verbruikskosten minimaal worden gehalveerd, maar in voldoende stroomproductie en een gevulde zonnepanelen accu kunnen ze ook teruglopen naar nul.

Onderhoudskosten elektrische boiler

Laten we voorop stellen dat het niet verplicht is om een elektrische boiler te voorzien van periodiek onderhoud. Echter is het voor de levensduur en de verbruikskosten (vooral in het late leven van de boiler) wel raadzaam goed onderhoud te verrichten.

Het ontkalken van de elektrische boiler is de belangrijkste kostenpost wat betreft onderhoud. Gezien de kwetsbaarheid van het verwarmingselement is het raadzaam een onderhoudsmonteur in te huren. Het proces duurt 1,5 tot 3 uur en kost gemiddeld 100 tot 200 euro.

Onderhoud van een boiler moet in ieder geval elke vijf jaar worden uitgevoerd. Sommige boilers hebben baat bij regelmatiger onderhoud, soms is ontkalking van het apparaat zelfs elk jaar nodig. Dit is sterk afhankelijk van de hardheid van het water in uw regio.

Met goed onderhoud en normaal huishoudelijk gebruik van een elektrische boiler kan deze zonder problemen 10 tot 15 jaar mee. De levensduur van een boiler hangt in de praktijk echter af van het gebruikspatroon en de waterkwaliteit (voornamelijk de aanwezigheid van kalk in het water).

Kosten elektrische boiler vs. alternatieven

Gezien de relatief hoge verbruikskosten is het natuurlijk belangrijk om de kosten van een elektrische boiler te vergelijken met andere methoden om warm water op te wekken. Denk onder meer aan de kosten van een boiler op gas, een warmtepomp, een warmtepompboiler, of een zonneboiler.

Een gasgestookte boiler is in veel gevallen goedkoper in verbruik, maar ook dit is sterk afhankelijk van de marktprijzen van gas. Deze fluctueren in een onzekere wereld sterk. Hierdoor het kan zijn dat na verloop van tijd het financiële plaatje veranderd en elektrisch toch voordeliger blijkt.

Kiest u een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen, dan gaat u voor een relatief zuinige manier om dit type boiler te gebruiken. Dit is waarschijnlijk de meest aantrekkelijke manier voor veel huishoudens om gebruik te maken van deze manier van warm wateropwekking.

Onthoud ook dat alternatieve oplossingen als een warmtepomp, warmtepompboiler, of zonneboiler significant duurder in aanschaf zijn dan de minder gecompliceerde elektrische boiler. Hierdoor kan het aantrekkelijker zijn om op korte termijn te kiezen voor een elektrische boiler, zeker als u relatief weinig verbruikt.

Een nieuwe elektrische boiler kopen

Het team van Dutch Heating staat graag voor u klaar om antwoorden te geven op al uw vragen. Bent u van plan om een nieuwe elektrische boiler aan te schaffen en bent u benieuwd naar de kosten voor uw situatie, dan helpen we graag.

Bedenk hoe vaak u gebruik maakt van warm water en wat precies uw behoeften zijn, nu en in de toekomst. Zo kiezen kleine huishoudens bij voorkeur voor een kleinere en goedkopere boiler.

Related Articles

Winkelwagen
Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 46 reviews.