Altijd gratis verzending - Klantenservice 0229 796523

Hoe lang gaat een elektrische boiler mee? (Levensduur)

Een elektrische boiler levert snel en efficiënt warm water in elke situatie. Zoals veel huishoudelijke apparaten hebben boilers niet het eeuwige leven: de levensduur van een elektrische boiler is eindig. De boiler gaat bovendien langer mee bij het uitvoeren van periodiek onderhoud.

Een gemiddelde elektrische boiler gaat bij normaal gebruik minimaal 10 jaar mee. De daadwerkelijke levensduur van dit type boiler is sterk afhankelijk van de waterkwaliteit (met name het kalkgehalte in het water) en hoe vaak er professioneel onderhoud wordt uitgevoerd.

Met goede zorg en de keuze voor een hoge kwaliteit elektrische boiler is het mogelijk om de levensduur van het apparaat flink op te rekken. Ook na de verwachte levensspanne is het vaak mogelijk om 15 tot 20 jaar te halen uit een goede boiler.

Gemiddelde levensduur elektrische boiler

Een standaard verticale elektrische boiler tussen de 50 tot 150 liter gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Hierbij is het belangrijk dat het water een laag kalkgehalte heeft en er periodiek onderhoud aan de boiler wordt gepleegd (ontkalking ten minste eens in de twee jaar uitvoeren).

Het is niet meer dan logisch dat een goedkoop model elektrische boiler minder lang mee gaat dan het gemiddelde. Kies hierom altijd voor een iets duurdere boiler van een betrouwbaar merk en ga voor een model dat in veel huishoudens regelmatig wordt gebruikt.

Voor een onderhoudsmonteur is het makkelijker om goed onderhoud te plegen wanneer er wordt gewerkt met een simpel, standaard model dat populair is. Bij Dutch Heating werken wij uitsluitend met het betrouwbare merk TESY, welke algemeen bekend is en geen problemen zal opleveren bij onderhoud.

Echter zijn er ook factoren die de gemiddelde levensduur beïnvloeden die minder makkelijk te beïnvloeden zijn. Zo is het per regio verschillend of u te maken heeft met hard of zacht water. Beide soorten water zijn veilig en drinkbaar, maar hard water met meer kalk kan al snel gaan ophopen in het apparaat. Regelmatig onderhoud is in zulke situaties dan ook zeer belangrijk.

Het belang van waterkwaliteit

Water met veel kalk (ook wel hard water genoemd) is slecht voor de levensduur van de boiler. Dat komt doordat kalk zich kan ophopen in de binnenwand en op de bodem van het reservoir, maar ook rondom het verwarmingselement.

Kalk zet zich af op alle onderdelen van de boiler die in contact komen met het water. Het is een veel voorkomend probleem, ook in Nederland. In veel regio’s hebben we in ons land namelijk te maken met hard water. Dit is in principe veilig om te drinken, maar vaak niet goed voor apparaten in huis.

Een goede ontharder kan in deze situaties uitkomst bieden. Dit is een preventieve maatregel, maar wat doet u als kalk zich al heeft opgehoopt in het apparaat? Dan is het nodig om een onderhoudsmonteur in te schakelen. Hoewel onderhoud bij elektrische boilers niet verplicht is, is het aan te raden dit eens in de twee jaar (maar ten minste elke vijf jaar) uit te voeren.

Hoe harder het water bij u thuis, hoe vaker er periodiek onderhoud moet worden gepleegd. Ook de mate waarin het warme water wordt gebruikt heeft invloed op hoe snel het sediment zich opbouwt. Waterkwaliteit (en dan met name hard water) mag zeker niet onderschat worden voor de levensduur van een boiler.

Levensduur elektrische boiler verlengen

Hieronder volgen enkele praktische tips die kunnen helpen om de totale levensduur van uw elektrische boiler te verlengen:

Kies een betrouwbaar model en merk

Goedkoop is duurkoop, dus het is altijd beter om te gaan voor een bekend merk en een goed model elektrische boiler. Hierdoor weet u zeker dat het model lang mee gaat, gemakkelijk is qua onderhoud en dat onderdelen snel te vervangen zijn indien nodig.

Zorgt voor regelmatige ontkalking

We onderschrijven nogmaals het essentiële belang van periodieke ontkalking van de boiler door een professionele onderhoudsmonteur. Voer onderhoud bij voorkeur elke twee jaar uit, elk jaar wanneer u last heeft van hard water.

Overweeg een waterontharder

Om het kalk preventief uit het water te verwijderen kan een waterontharder uitkomst bieden. Zorg dat het water eerst door de ontharder gaat voordat deze de elektrische boiler bereikt.

Let op uw gebruikspatroon

Gebruik de boiler minder vaak en douche minder lang. Gebruik minder warm water in de zomerperiode. Hoe minder de boiler wordt gebruikt, hoe minder slijtage en hoe langer het apparaat mee kan gaan.

Controleer de waterdruk

Zorg dat de waterdruk goed gebalanceerd is, een te hoge of te lage waterdruk kan de levensduur van de elektrische boiler verkorten.

Veilige temperatuur

Stel de watertemperatuur van een elektrische boiler niet te hoog in om kalkvorming. Het algemene advies is om het apparaat op maximaal 50 graden Celsius te houden. Een te hoge temperatuur van het water kan zorgen voor snellere slijtage van de boiler (en een onnodig hoge energierekening).

Periodiek onderhoud voor de elektrische boiler

Water met veel kalk is slecht voor de levensduur van de boiler. We hebben uitgelegd dat het nodig is om ten minste elke twee jaar onderhoud te plegen, om het opgehoopte sediment uit de elektrische boiler te verwijderen.

Besteed onderhoud van de elektrische boiler bij voorkeur altijd uit, al was het maar vanwege de garantie. Een professionele onderhoudsmonteur is hierdoor altijd beter dan zelf onderhoud plegen. Het verwarmingselement is namelijk redelijk fragiel en kan snel stuk gaan tijdens het onderhoud.

De kosten van onderhoud voor een elektrische boiler liggen rond de 100 tot 150 euro, maar zijn afhankelijk van de uurtarieven van de onderhoudsmonteur. Een onderhoudsklus voor een elektrische boiler duurt gemiddeld niet langer dan 1,5 tot 3 uur.

Dutch Heating gaat voor hoge kwaliteit elektrische boilers

Voor een zo lang mogelijke levensduur is het belangrijk om te kiezen voor een elektrische boiler van een betrouwbaar merk. Een goed model kan er bovendien voor zorgen dat onderdelen makkelijk te onderhouden zijn en hierdoor langer mee kunnen.

Bij Dutch Heating hebben we veel kennis in huis rondom het kiezen van de juiste elektrische boiler voor uw specifieke situatie. We helpen graag vragen te beantwoorden rondom het onderhouden van uw boiler, maar geven ook graag meer informatie over onze keuze voor TESY boilers.

In onze ervaring gaat een betrouwbaar, goed merk van hoogwaardige elektrische boilers langer mee. Samen met de tips en adviezen in dit overzicht kunt u uw boiler bij normaal gebruik zonder problemen langer dan 10 jaar blijven gebruiken.

Related Articles

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Zijbalk
We gebruiken cookies om de ervaring op onze website constant te verbeteren.
De waardering van www.dutchheating.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 71 reviews.